torsdag 14 december 2017

Vildsvin i grannskapet!

För några dagar sedan såg Johan en vildsvinsgalt på en åker bara 800 meter härifrån! Jag börjar förstås genast fundera på hur vi ska tackla detta nya hot mot våra odlingar. Räcker inhägnaden som vi har runt ca 6000 av våra 20000 kvadratmeter stora tomt? Den fungerar utmärkt mot alla hoppande hot som älg, hjort och rådjur. Men hur är det med vildsvin? Gav mig ut i morse med kameran för att inspektera och fundera.

Längs vägen har vi dels en gärdesgård, dels ett staket av armeringsnät. Gärdesgården är äldst, ca 13 år, ett proffsjobb av Dalagärdesgård med extra höga stolpar  som vi spänt ståltrådar mellan för att öka på hinderhöjden.


Slan-grinden här utanför hönsgården har fått ett extra skydd av hönsnät nertill för att hindra vår valp att rymma den vägen. Tveksamt om det står rycken för ett vildsvin.


Gärdesgården löper från hönsgårdshörnet av tomten till trädgårdsförrådet på andra sidan våra entregrindar och parkeringsplatsen. Efter trädgårdsförrådet, ner till det nordvästra hörnet av tomten och sedan i vinkel fram till och mellan växthusen har Johan byggt ett staket av stora armeringsnät uppspända mot svartmålade stolpar nästan 2 m höga. Stadigt och prydligt. Rosor klättrar på nätet här och var och där har vi fått sätta upp ett mer finmaskigt hönsnät också eftersom rådjuren gärna sticker in sina nosar och mumsar i sig alla knoppar de kan komma åt.Även ängen utanför växthusen hör till tomten och därför har Johan byggt en grind där så att vi kan komma ut till upplagen av höstgödsel och till eldplatsen där vi eldar upp en del grenar som inte duger till ved eller flis.


Vid växthusen tar finstängslen slut och de mindre estiska men lika effektiva viltstängslen tar vid och löper runt tomtens övriga sidor.


Uppe vid snickarboden öster har Johan byggt en liknande srmeringsnätsgrind som mellan växthusen.


Viltstängselnätet är 160 cm högt och fäst dels på befintliga trädstammar, dels på drygt 2 meter höga stolpar av ett hållbart träslag som jag glömt namnet på. Ovanför nätet har vi hela vägen dragit 2 ståltrådar fästa i stolparna/träden så att inhägnadens höjd är 180 cm. 


Hela den här delen av tomten är kuperad och bergig och här och var har vi fått borra i berget och sedan gjuta fast hållare till stolparna.


Om vildsvinen kommer tror jag att de försöker ta sig in på tomten nere i dalen där frestande grönsaksland, gräsmattor och rabatter finns. I värsta fall får vi sätta upp någon typ av eltråd som kan avskräcka dem  – men hur vi ska göra det på bästa sätt får vi nog fundera på.

12 kommentarer:

 1. Vilka svin! Skämt å sido...det är min fasa att få vildsvin till grannar. Varg och björn har vi redan, dom tassar förbi. Vildsvin skövlar... Kom ikapp fyra stycken små svin för ca 4 år sedan men dom avlivades senare då dom uppehöll sig inne i byn och tom övernattade på skolgården. Mamma svin var nog redan död. Hoppas att ni slipper dom...och vi med.

  SvaraRadera
 2. Tråkig upptäckt, när man börjar se dem är det troligt att de funnits i närheten ganska länge redan.

  Ni ser ju ut att ha byggt rejäla skydd runt det som ni använder som tomt, svårt att säga om de kan ta sig igenom. Men jag vet att de är starka, med sina trynen förflyttar de stora stenar för att hitta rötter. Ett tryck från en gris är en enorm kraft.

  Vi stängslade in ca 4000 kvm med fyrtrådigt elstängsel och det har fungerat. Elstängsel kräver ju en del skötsel för att fungera, snön måste hållas undan och gräset under stängslet klippas så det inte växer in i trådarna så kan man klara sig utan är det lite enklare.

  Vi har så mycket grisar här, ibland ser vi dem från fönstret. Nu när snön fallit ser jag spåren på vår lilla väg varje morgon. Strax utanför stängslet är jättestora ytor helt uppbökade för att inte tala om åkrarna.

  Vi har även upplåtit marken kostnadsfritt för några jägare som vi litar på. En viss avskjutning alltså men förökningen av beståndet är närmast explosiv. Som enskild markägare kan man inte göra mycket. Det saknas ett nationellt ansvar, som det nu är har man överlåtit åt civilsamhället att axla ansvaret och där finns som bekant olika intressekonflikter.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Otäckt med vildsvinen som kommer allt närmare.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Elstängsel eller en rejäl stenmur lär vara det enda som stoppar vildsvinen. De är urstarka och knäcker, tyvärr, en vacker gärdsgård av slanor, som den ni har, lätt :( Vi har haft vildsvin runt där jag bor länge. Jag frågade morbror som är en erfaren jägmästare och jägare.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Här är det mycket snack om vildsvin vilket det dräller av i området. Att vi aldrig haft besök är mycket underligt enligt alla förstå-sig-påare vi pratat med, men skulle det ske så är det tydligen bara el som kan hejda dem har vi fått höra. Jag håller tummarna för att de håller sig borta från våra trädgårdar och önskar dig en fin helg. //Lotta

  SvaraRadera
 6. I really like you post good blog,Thanks for your sharing.

  หีฟิต

  SvaraRadera
 7. Che bel giardino e che belle immagini, anche dei lavori più tecnici come questa recinzione :)

  Ti seguirò con molto piacere!

  Buona domenica :)

  SvaraRadera
 8. Hejsan Laila!
  Vildsvin på tomten är väl en riktig mardröm! NI ser ut att vara hyfsat förberedda, men - som sagt- det gäller att täppa till alla hål. Har inte haft själv just detta problem så att jag vet inte vad som kan hejda deras framfart. Håller tummarna att du får ha dina odlingar ifred!
  Ha det!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. Hoppas att ni slipper få besök av de där odjuren! De verkar kunna ta sig in på de flesta ställen om de vill har man hört. Håller tummen åt er. Annars har ni hängnat in bra tycker jag!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Säkerligen kan ett vildsvin lyfta upp gärdesgården med sin nos om den verkligen skulle vilja, men jag tror faktiskt de hellre käkar hos grannarna där det är lättare att ta sig fram. I mina ögon har ni verkligen gjort vad ni kan för att skydda tomten. Vi hade vildsvin på ängen bredvid tomten som vi lockade till en stor sten genom att stryka tjära på den. Rörelsedetektor till sovrummet, pang! Nån vecka senare hade mannen skjutit den. Där en gris skjutits dröjer det länge innan det kommer ett nytt gäng. Tack och lov har de minskat här nu. Hoppas jägarna hos dig får bukt med dem.
  God Jul och kram
  hälsa Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sonen är jägare och har lovat komma om det kniper!

   Radera
 11. Tycker ni har ett alldeles utmärkt skydd runt tomten!
  Vi har kastanjestaket och vildsvinen går precis utanför utan att försökt ta sig in.
  Visst om dom vill så forcerar dom både elstängsel och staket.
  Önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
  Kram
  Mariana och Börje

  SvaraRadera