Hur kommer det här sig? Jo, gurkört innehåller bland annat:
– Saponiner. Gurkörtens saponiner (glykosider) har framför allt vattendrivande och slemlösande effekter. Finns i blommor, blad och frön.
– Slemämnen. De bildar ett skyddande skikt över slemhinnor vid invärtes bruk och över hud vid utvärtes bruk. De dämpar irritation och lindrar inflammation. Finns i blommor, blad och frön.
– Gammalinolensyra som är bevisat effektiv i många sammanhang. Dels kan den hjälpa binjurarna att ta över östrogenproduktionen i klimakteriet. Dels kan den enligt experter på ADHD citerade på passagen.se dämpa symptomen: "Det enda som har en vetenskapligt bevisad effekt är gurkörtsolja, som är effektivt för ungefär 30 procent av de behandlade patienterna." Syran finns i hela växten men mest i fröna.
Idag har jag skördat en del av den gurkört som varje år dyker upp här och var i trädgården efter första sådden för många år sedan. Jag låter dem vara kvar i ett soligt hörn av köksträdgården, ca två kvadratmeter, som också ockuperats av lika envisa jordärtskockor. Under vår och försommar uppfylls ytan av hundratals röda tulpaner.
Skörd och beredning
Jag klipper av ett par decimeter av de blommande och överblommande (fröbärande) kvistarna. Man kan torka gurkört men jag tycker att växten är alldeles för köttig för torkning, så jag väljer att göra ett tekoncentrat som jag fryser in i iskubsformar.
De frysta kuberna flyttar jag vartefter till plastpåsar som jag kan ta fram efter behov, lägga en kub i tekula i tekoppen, låta dra i 5-10 minuter och sedan är det klart. Smakar inte så mycket - men nyttigt är det!
Intressant, en del av detta visste jag men inte detta med ADHD.
SvaraRaderaGurkört är underbara, späda blad kan man för övrigt ha i sallad.
kram
Ja, gurkörten är en fantastisk växt :) Tack för tipset om tekuberna, det var verkligen smart :) mvh/Emelie
SvaraRaderaFantastisk lärdom - tack! Tänk om vi nutidsmänniskor hade haft sett värdet i att ta vara på den gamla kunskapen som funnits under så lång tid istället för att helt överlämna oss åt en industri som får tänka åt oss...
SvaraRaderaKram Ulrika
Gurkört ska tydligen också vara bra till att kvävegödsla med. Året efter gurkörter (kvävegivande) kan man lämpligen sätta squash (kvävekrävende) har jag lyckats lära mig. Förhoppningsvis ska jag få lära mig mer nästa år på en ekologisk trädgårdsodlarkurs. Mer om det när/om det blir av. Kram
SvaraRaderaOj, vilket trevligt och lärorikt inlägg! Ska noteras nogsamt, då jag också har gurkört som dyker upp lite här och var varje år.
SvaraRaderaHa det gott,
Charlotta
Intressant, första bilden var så läcker.
SvaraRaderamvh Lena
Hej, hej Laila!
SvaraRaderaEn underbar lektion om örter åter igen! Den delen av rabatten som du beskriver ovan måste vara helt underbar från tidiga våren med tulpanblomningen till sena hösten med gurkörten!
Vilken fröjd och lycka att ha dig som lärare i viktig örtkunskap.
Så fin din bild på gurkörtsblomman är!/Anja
Mina nyttiga växter tycks ha försvunnit, så ock gurkörten. Jag har inte jättemånga rosor med kloros, men kan ge kaffesump till några av dem för att se om det blir någon skillnad. Har börjat ge bananskal till två, resten kan få sump. Man kan ju alltid hoppas:)
SvaraRaderaHa det gott!
Du är en sån inspirationskälla Laila!
SvaraRaderaJag hoppas att min gurkört som jag planterade ute i sommar sprider sig rejält nästa år, gillar dom skarpt! Vilken toppen idé med iskuberna :)
I morgon ska jag ta och göra mig en infusion, för de öretr du nämnde har jag hemma hihi!
Må så gott! kram/Sofia
Otroligt låg och tänkte igår när jag skulle somna att jag måste ta från från Gurkörten!
SvaraRaderaDetta tips är ju ännu bättre!
Det är verkligen kul att titta in här hos dig.
100-tals röda tulpaner måste var ljuvligt.
Mitt övervintringstält är ett litet bubbeltält som står i det stora växthuset.
Ha en bra dag
Annika
Även jag har gurkört som dyker upp här och där efter en sådd för några år sedan:) Spännande info hos dig att läsa om den!
SvaraRaderaNio komposter oj vad bra!! Önskar att jag hade en skogstomt där jag kunde ha lika många. Passar inte mitt i villa kvarteret, tycker jag. Har tre och de är proppfulla. Det där med soppåsarna lät bra.
Ha en skön höst dag!
Vilket underbart inlägg Laila, informativt och vackert! Gurkörten är en riktig favorit hos mej, jag sår den aldrig numer men den dyker tråget upp här och där, precis så vill jag ha det ;-)
SvaraRaderaTyra i KÖKTRÄDGÅRDEN
Tack för tipset om vallört.
SvaraRaderaLena
Vad bra tips, alltid användbart. :)
SvaraRaderaHej Laila!
SvaraRaderaVilken vacker bild på blommande Gurkört.
Se där! Ett nytt tips igen om användning av Gurkört, själv har jag bara fryst in själva blomman i iskuber och använt i kalla drycker.
Du har en sådan lärorik Blogg.
Säger det igen, samla allt och skriv en bok :=)
En växt jag inte vet något om alls. Tack för all information.
SvaraRaderaTrevlig helg
Birgitta
Intressant läsning om gurkörten! Och vackra foton - särskilt det översta med de lurviga knopparna!!
SvaraRaderaÄven om detta inlägg är gammalt så svarar jag fortfarande på eventuella nya kommentarer, dels direkt på din blogg, dels här om svaret kan ha allmänt intresse. Om din kommentar leder till att jag kompletterar inlägget skickar jag givetvis en blänkare!
SvaraRaderaHej! Det låter trevligt att kunna använda gurkörten till så mycket men jag läste att den även är lite toxisk stämmer det?
SvaraRaderaInte vad jag har kunnat hitta. Var läste du det? I och för sig är det mesta "toxiskt" i alltför stora doser - vanligt koksalt till exempel! Kan det vara boragooljan som spökar? Det är en eterisk olja som utvinns ur gurkört och som i större dps kan vara giftig och framkalla allergiska reaktioner, men det gäller ju för de flesta eteriska oljor! Lagom är bäst och te på gurkört kan du lungt dricka varje dag.
SvaraRaderaHoppas på svar även om det är ett gammalt tips på din härliga blogg. Har sått gurkört i år och de har vuxit så det knakar. Tänkte nu prova din tekoncentrat, men vet inte hur jag ska göra. Kan du beskriva hur du gör tekoncentratet. Tack på förhand. Marie
SvaraRaderaJag tänkte provs göra ditt förslag på tekoncentrat men hur gör du det? Kokar du dem eller fryser du dem direkt i kuberna? Tack på förhand! Marie
SvaraRaderaJag gör varken avkok eller fryser direkt utan bereder ett koncentrerat te som jag fryser in med eller utan blom- och bladmassan. Avkok gör jag mest på rötter (och på åkerfräkens "bladmassa" eftersom kisel bara görs tillgängligt genom lång kokning) men te innebär att man häller kokande vatten över den finfördelade eller torkade örten och låter det dra i upp till en kvart. När det gäller gurkört för infrysning sköljer och finhackar jag de skördade toppskotten, lägger 1/2 liter i taget av hacket i en bunke och täcker precis med kokande vatten. Det får dra i en kvart. Numera silar jag sedan bort hacket (till komposten!) och fryser in vätskan i iskuber, breder ut kuberna i en förslutningsbar plastpåse som vips hamnar i frysen och gör om det hela med nästa halvliter hack. Vill man göra det riktigt tjusigt lägger man med en färsk blomma i varje iskub.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaJag gör salvor och köpte hem torkad gurkört (blomman).
På den här sidan
http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/gurkort
Står det att :
"Gurkörten innehåller en liten mängd pyrrolizidinalkaloider som är skadliga för levern, vilket gjort att produkter gjorda av gurkört bara får säljas på apotek. Av samma anledning skall man inte använda gurkört som man plockat i sin köksträdgård i större mängder eller regelbundet. "
Så man kanske ska ta det lite lugnt med Gurkörten invärtes!