måndag 11 oktober 2010

Gurkört – inte bara dekoration!


Gurkört, Borago officinalis, används av de flesta som mest som pynt i sallader, saftbål, bakverk. Och visst är de fina, de himmelsblå blommorna. Men få vet att gurkört också är en mångsidigt användbar läkeört. Vad sägs om följande meritlista:

Gurkört (blad och blommor) kan användas vid snuva, feber, luftrörskatarr, reumatism, magkatarr, depression, barnsjukdomar med utslag såsom mässling och vattkoppor. Gurkört (bladen och fröna) ökar mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Gurkörtsfrön kan dämpa ADHD.

Hur kommer det här sig? Jo, gurkört innehåller bland annat:

Garvämnen. Den viktigaste effekten hos garvämnen är sammandragande. De binder ett protein som finns i hud och slemhinnor så att ett membran som skyddar mot infektion bildas. Finns i blommor, blad och frön.

Saponiner. Gurkörtens saponiner (glykosider) har framför allt vattendrivande och slemlösande effekter. Finns i blommor, blad och frön.

Slemämnen. De bildar ett skyddande skikt över slemhinnor vid invärtes bruk och över hud vid utvärtes bruk. De dämpar irritation och lindrar inflammation. Finns i blommor, blad och frön.

Gammalinolensyra som är bevisat effektiv i många sammanhang. Dels kan den hjälpa binjurarna att ta över östrogenproduktionen i klimakteriet. Dels kan den enligt experter på ADHD citerade på passagen.se dämpa symptomen: "Det enda som har en vetenskapligt bevisad effekt är gurkörtsolja, som är effektivt för ungefär 30 procent av de behandlade patienterna." Syran finns i hela växten men mest i fröna.

Idag har jag skördat en del av den gurkört som varje år dyker upp här och var i trädgården efter första sådden för många år sedan. Jag låter dem vara kvar i ett soligt hörn av köksträdgården, ca två kvadratmeter, som också ockuperats av lika envisa jordärtskockor. Under vår och försommar uppfylls ytan av hundratals röda tulpaner.

Skörd och beredning

Jag klipper av ett par decimeter av de blommande och överblommande (fröbärande) kvistarna. Man kan torka gurkört men jag tycker att växten är alldeles för köttig för torkning, så jag väljer att göra ett tekoncentrat som jag fryser in i iskubsformar.

De frysta kuberna flyttar jag vartefter till plastpåsar som jag kan ta fram efter behov, lägga en kub i tekula i tekoppen, låta dra i 5-10 minuter och sedan är det klart. Smakar inte så mycket - men nyttigt är det!

24 kommentarer:

 1. Intressant, en del av detta visste jag men inte detta med ADHD.
  Gurkört är underbara, späda blad kan man för övrigt ha i sallad.
  kram

  SvaraRadera
 2. Ja, gurkörten är en fantastisk växt :) Tack för tipset om tekuberna, det var verkligen smart :) mvh/Emelie

  SvaraRadera
 3. Fantastisk lärdom - tack! Tänk om vi nutidsmänniskor hade haft sett värdet i att ta vara på den gamla kunskapen som funnits under så lång tid istället för att helt överlämna oss åt en industri som får tänka åt oss...
  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 4. Gurkört ska tydligen också vara bra till att kvävegödsla med. Året efter gurkörter (kvävegivande) kan man lämpligen sätta squash (kvävekrävende) har jag lyckats lära mig. Förhoppningsvis ska jag få lära mig mer nästa år på en ekologisk trädgårdsodlarkurs. Mer om det när/om det blir av. Kram

  SvaraRadera
 5. Oj, vilket trevligt och lärorikt inlägg! Ska noteras nogsamt, då jag också har gurkört som dyker upp lite här och var varje år.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Intressant, första bilden var så läcker.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 7. Hej, hej Laila!
  En underbar lektion om örter åter igen! Den delen av rabatten som du beskriver ovan måste vara helt underbar från tidiga våren med tulpanblomningen till sena hösten med gurkörten!
  Vilken fröjd och lycka att ha dig som lärare i viktig örtkunskap.
  Så fin din bild på gurkörtsblomman är!/Anja

  SvaraRadera
 8. Mina nyttiga växter tycks ha försvunnit, så ock gurkörten. Jag har inte jättemånga rosor med kloros, men kan ge kaffesump till några av dem för att se om det blir någon skillnad. Har börjat ge bananskal till två, resten kan få sump. Man kan ju alltid hoppas:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Du är en sån inspirationskälla Laila!
  Jag hoppas att min gurkört som jag planterade ute i sommar sprider sig rejält nästa år, gillar dom skarpt! Vilken toppen idé med iskuberna :)

  I morgon ska jag ta och göra mig en infusion, för de öretr du nämnde har jag hemma hihi!

  Må så gott! kram/Sofia

  SvaraRadera
 10. Otroligt låg och tänkte igår när jag skulle somna att jag måste ta från från Gurkörten!
  Detta tips är ju ännu bättre!
  Det är verkligen kul att titta in här hos dig.
  100-tals röda tulpaner måste var ljuvligt.
  Mitt övervintringstält är ett litet bubbeltält som står i det stora växthuset.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 11. Även jag har gurkört som dyker upp här och där efter en sådd för några år sedan:) Spännande info hos dig att läsa om den!
  Nio komposter oj vad bra!! Önskar att jag hade en skogstomt där jag kunde ha lika många. Passar inte mitt i villa kvarteret, tycker jag. Har tre och de är proppfulla. Det där med soppåsarna lät bra.
  Ha en skön höst dag!

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart inlägg Laila, informativt och vackert! Gurkörten är en riktig favorit hos mej, jag sår den aldrig numer men den dyker tråget upp här och där, precis så vill jag ha det ;-)


  Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

  SvaraRadera
 13. Vad bra tips, alltid användbart. :)

  SvaraRadera
 14. Hej Laila!
  Vilken vacker bild på blommande Gurkört.
  Se där! Ett nytt tips igen om användning av Gurkört, själv har jag bara fryst in själva blomman i iskuber och använt i kalla drycker.
  Du har en sådan lärorik Blogg.
  Säger det igen, samla allt och skriv en bok :=)

  SvaraRadera
 15. En växt jag inte vet något om alls. Tack för all information.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Intressant läsning om gurkörten! Och vackra foton - särskilt det översta med de lurviga knopparna!!

  SvaraRadera
 17. Även om detta inlägg är gammalt så svarar jag fortfarande på eventuella nya kommentarer, dels direkt på din blogg, dels här om svaret kan ha allmänt intresse. Om din kommentar leder till att jag kompletterar inlägget skickar jag givetvis en blänkare!

  SvaraRadera
 18. Hej! Det låter trevligt att kunna använda gurkörten till så mycket men jag läste att den även är lite toxisk stämmer det?

  SvaraRadera
 19. Inte vad jag har kunnat hitta. Var läste du det? I och för sig är det mesta "toxiskt" i alltför stora doser - vanligt koksalt till exempel! Kan det vara boragooljan som spökar? Det är en eterisk olja som utvinns ur gurkört och som i större dps kan vara giftig och framkalla allergiska reaktioner, men det gäller ju för de flesta eteriska oljor! Lagom är bäst och te på gurkört kan du lungt dricka varje dag.

  SvaraRadera
 20. Hoppas på svar även om det är ett gammalt tips på din härliga blogg. Har sått gurkört i år och de har vuxit så det knakar. Tänkte nu prova din tekoncentrat, men vet inte hur jag ska göra. Kan du beskriva hur du gör tekoncentratet. Tack på förhand. Marie

  SvaraRadera
 21. Jag tänkte provs göra ditt förslag på tekoncentrat men hur gör du det? Kokar du dem eller fryser du dem direkt i kuberna? Tack på förhand! Marie

  SvaraRadera
 22. Jag gör varken avkok eller fryser direkt utan bereder ett koncentrerat te som jag fryser in med eller utan blom- och bladmassan. Avkok gör jag mest på rötter (och på åkerfräkens "bladmassa" eftersom kisel bara görs tillgängligt genom lång kokning) men te innebär att man häller kokande vatten över den finfördelade eller torkade örten och låter det dra i upp till en kvart. När det gäller gurkört för infrysning sköljer och finhackar jag de skördade toppskotten, lägger 1/2 liter i taget av hacket i en bunke och täcker precis med kokande vatten. Det får dra i en kvart. Numera silar jag sedan bort hacket (till komposten!) och fryser in vätskan i iskuber, breder ut kuberna i en förslutningsbar plastpåse som vips hamnar i frysen och gör om det hela med nästa halvliter hack. Vill man göra det riktigt tjusigt lägger man med en färsk blomma i varje iskub.

  SvaraRadera
 23. Hej!
  Jag gör salvor och köpte hem torkad gurkört (blomman).
  På den här sidan
  http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/gurkort
  Står det att :
  "Gurkörten innehåller en liten mängd pyrrolizidinalkaloider som är skadliga för levern, vilket gjort att produkter gjorda av gurkört bara får säljas på apotek. Av samma anledning skall man inte använda gurkört som man plockat i sin köksträdgård i större mängder eller regelbundet. "
  Så man kanske ska ta det lite lugnt med Gurkörten invärtes!

  SvaraRadera