Och det här är vad som hänt de senaste dagarna:
Torsdag. Går och pular i lugn och ro. Njuter av den varma höstsolen och av senblommande rosor, klematis, nävor. Klappar vilda omblommare som blåklockor, rödklöver, rölleka. Plockar squash, tomater, kryddörter. Flyttar en stor jordhög som invaderats av björkrötter trots markduk under.
Funderar ut ett blogginlägg men det blir inte av, får vänta till nästa dag...
Fredag morgon: FROST! Gräsmattorna är gråvita, störbönorna nästan svarta, även squashen slokar. Kära nån, potatisen! Nu måste jag rädda det som finns kvar i kökslandet men först måste jag göra iordning för förvaringen i jordkällaren. Ut med trähyllorna och allt som står där för en avstädning.
Det är då vi upptäcker det. Alla glasburkar och konserver har angripits av gråmögel på baksidorna. Även trähyllorna är angripna och får inte komma in i källaren igen. Men inte nog med det – hela långväggen bakom hyllorna är täckt av långa rödbruna klibbiga trådtussar. Jag blir så förskräckt att jag glömmer att fotografera eländet. Vi måste totalsanera hela utrymmet. Borsta bort alla mystiska trådar. Går inte! Högtryckssprutan fram. Det fungerar hyggligt. Fantastiskt att putsen på lekablocksväggarna håller så bra som den gör. Trådarna verkar inte ha grävt sig in under putsen. Sedan samla upp drivor av blött mök från golvet.
In med värmefläkten. Den får stå och gå resten av dagen. Innerdörren har maken tagit med sig upp till snickarboden för avslipning och ommålning.
Rengör alla glaskärl med gelé och sylt, doppar dem i atamonlösning och slår in dem i rena plastpåsar. Gråmöglet har inte trängt in i burkarna. Tvättar konservburkar och flaskor.
Hela fredagen går åt till saneringsarbete.
Lördag. Vitkalkar väggar och tak. Vi monterar nya plåthyllor och jag tar upp det mesta av potatisen. Det blir fyra tjugolitershinkar fulla med fortfarande fina Amandine, vår favoritpotatis.
Söndag. Potatisarna ligger rensköljda på tork mellan tidningar på verandagolvet. I morgon ska jag bädda åt dem med torkade nässlor på de nya hyllorna...
Hjälp, vilket jobb ni fick, undrar hur det kom sig att gråmöglet slog till? Nu är er jordkällare i alla fall superfräsch och vilken tur att burkarna hade klarat sig. Fin potatisskörd också:)
SvaraRaderaHa det gott!
Åh, jag förstår paniken... Något liknande hände oss för många år sedan, fast då i vår gamla stuga. Vi upptäckte när vi bröt loss golvet att huset hade fått hussvamp... då nästan bröt jag ihop. Skräcken att denna skulle smitta av sig till boningshuset var stor. Allt som var angripet släpades ut o eldades upp en bra bit från huset. Som tur var visade det sig att svampen dött o allt löste sig, men som sagt jag förstår dig fullständigt. Skönt att höra att ni redde ut det.
SvaraRaderaVilket jobb ni fick. Hoppas svampen och möglet har försvunnit för gott.
SvaraRaderaHär har fåglarna hackat sönder dekorationer och mossfogar. Hittade ett övergivet fågelbo i våras och det ligger nu i småbitar. Det kunde varit värre. Tänk om vildsvinen varit inne;-)
Ha det gott
Birgitta
Nej vilket jobb ni fick på halsen. Håller tummarna för att ni har lyckats sanera bort allt mögel. Jordkällare är ju toppen att ha.
SvaraRaderaHa det gott:)
Kära nå'n! Sicket eländes elände! Men jag måste säga att ni är rådiga som sätter i alla klutar på en gång!
SvaraRaderaHåller verkligen tummarna att det löser sig på bästa sätt, att ni hittar roten till det onda!
På tal om bilder: Det skulle se väääääldigt konstigt ut med "konstnärliga" bilder på t.ex. detta inlägg. Det där "konstnärliga" får man ju ha när det kan vara "naturligt" annars tycker jag att man dokumenterar trädgården på ett realistiskt (naturalistiskt?) sätt - på tal om att "se" motiv vid fotografering./Anja
Men oj, vilket elände!! :-(
SvaraRaderaDet är bara bra med mig, bortsett från att jag är rent löjligt förkyld (med hosta, feber och öronvärk) plus att jag haft jobb som jag varit tvungen att göra klart. I morgon ska jag dock tillåta mig att vara sjuk på heltid. Och uppdatera bloggen också!
Vad himla rart att du tänker på mig...
/I.
Hej hopp!
SvaraRaderaÄr ni färdiga nu med all stor städning..ojoj det var inte lite ni fick stojja med!
Ett råd till dig om olivträdet. Första gången jag köpte mitt olivträd (som för övrigt dog) tipsade blommsterkvinnan där jag köpte den att INTE vattna särskilt mycket,utan att den skulle torka mellan gångerna. MEN där jag köpte mina två nya sa dom att olivträdet alltid skulle vara fuktig så jag håller mig till det nu så får vi se om det funkar bättre annars vet jag inte vad jag gör. Jag ska hålla tummarna för oss båda :)
Må så gott! Kram/Sofia
Fy vilken mardröm, ja har man inte jobb så får man.
SvaraRaderaLena
Oj oj vilken mardröm... samma har hänt mig med våran jordkällare. Ni verkar ta i ordentligt så det skall nog lösa sig på bästa sätt.
SvaraRaderaRinger dig i dagarna.
Hörs och ses
Annika
Nämenoj! Vad ni fick slita för att få det fint igen.
SvaraRaderaMinns mormors och morfars jordkälla, mörkt, fuktigt och en speciell doft. Det väcker fina barndomsminnen. :=)
Som det kan bli... så lätt och fort något som är till glädje blir till oro ocg bekymmer. Skönt att ni var så pass observanta och verkade få rätt på nytt problem. Men i din profil läser jag "Laila
SvaraRaderaGillar att lösa trädgårdsproblem", då ger man inte upp "så lätt", eller hur?
Oj vilken dramatik! Men det ser ut som ni gått grundligt tillverks i kampen mot möglet, så det blir säkert bra.
SvaraRaderaHu det är jobbigt när man upptäcker sådant.
Har gjort ett inlägg om pumporna var för sig nu..
kram!
Skulle nästan kunna vara ett tema för en skräckfilm!?
SvaraRaderaEn skön helg önskar Eva Linnea
Oj, vilket jobb. Man kan ju bli tokig för mindre, mögel är INTE kul...jag vet! :o)
SvaraRaderaHa nu en riktigt fin söndag,
Lydia
Hej Laila!
SvaraRaderaTack för rostips:) Kloros tror jag också att det är, visste inte att det finns flera olika, men knappast köldkloros, för det är lika jämt. Så konstigt, bladen på vissa rosor blir så här, och de står inte intill varann utan är spridda på olika håll. Någon vallört har jag inte längre tyvärr, har tidigare vattnat med järnvitriol som jag fått tips om, men tyckte inte att det hjälpte.
Ha en fin söndag!
Oj, vad det händer grejer hos er. Jag hoppas ni är av med möglet för gott nu.
SvaraRaderaSamtidigt får jag nog säga att det var inget litet utbud av tomater och hibiskusar. Du måste ha magiska fingrar för att få dem att växa så ... Kanske borde jag börja med att plantera om min frilandshibiskus i större kruka i år ...
Vad bra du påminner om bärnät, det borde jag nog ha till jordgubbarna på framsidan också. Fåglarna tog säkert 20 gubbar och jag fick 1 typ. :-( Jag hoppas jag lär mig något på det till nästa år ...
Hej igen!
SvaraRaderaTack för ditt engagemang:) Vet att kaffesump är bra men inte riktigt varför. Har alltid lagt sumpen i komposten men då blir den ju rätt utspädd. Själv dricker jag inget kaffe och min man är ingen storkonsument, men min arbetsplats kommer att bli min guldgruva...
Hejdå!
Kära nån! Vilket arbete! Men så grundligt ni gått tillväga. Det kommer säkert bli en fröjd att att hämta grönsaker i jordkällaren i vinter!
SvaraRaderaHa det gott,
Charlotta
Cesars trädgård
Phu! Vilket jobb...det är inte helt okomplicerat med förvaring...
SvaraRaderakram!