tisdag 19 oktober 2010

Nykomlingar i trädgården - och vådan av impulsinköp

När vi för drygt tre veckor sedan hyrde släp för att köra våra stora krukväxter till stan passade vi på att svänga förbi Zetas för att som planerat köpa ett äppelträd och en körsbärsbuske. Det blev ett impulsköp också vilket förde med sig en hel del oplanerat arbete. Mer om det längre ner.

På bilden ovan körsbärsbusken, Ostheimer, som kom i jorden bums länst ner i norra delen av äppeldalen.

Äppelträdet, Katja, planterade vi också direkt, i södra änden av dalen som sällskap åt Aroma och Gyllenkroks Astrakan.

Övriga "invånare" i dalen är ett gäng havtorn och ett tagglöst björnbär. Äppeldalen är anlagd i en ganska bred och djup skreva mellan två berghällar. Där växte sly, ljung och blåbär när vi för fyra år sedan började röja och långsamt fylla dalen med åkerjord, sand, torv och kompost. Drygt 20 kubikmeter har vi kärrat dit under åren, ett vansinnesprojekt, jag vet, men det har blivit väldigt bra och alla som bor där säger att de stortrivs.

Så till impulsköpet, ett "familjeträd" med tre sorters sötkörsbär. Det gick inte att klämma in i äppeldalen så vi jordslog det och började se oss omkring på tomten. Öster om huset hittade vi en bra plats, en mindre skreva ovanför den långa raden azaleor, rhododendron och magnolior som klättrar i en spricka i berghällen. Bort med stenar, rötter och sly ur skrevan, i med jord (lerjord, grov sand, torv och kompostjord). Det tog några dagar men sedan var familjeträdet var på plats.

Problemet var bara att det fanns en massa sly och en del skuggande träd i närheten...

Bilden ovan är från i våras och visar trädridån som fanns öster om där körsbärsträdet nu står.
Nu har maken sågat ner 16 träd! Mest tallar och rönnar och några risiga ekar. Tre fina ekar fick vara kvar.
Sedan var det dags att knipsa av allt ris och kärra det till eldplatsen. Stockar och grenar måste sågas upp och transporteras till vedboden...

...och igår började jag hugga upp dem till lagom vedträn för eldning i köksspis och braskamin om några år.

Så kan det gå när man ger efter för impulser i trädgårdsbutiken...

20 kommentarer:

 1. Hi hi det där känner jag igen. Impulsköp blir det nästan alltid när man kommer till plantskolan förstår inte varför.
  Fast nu skall jag såga ner mina elädnes träd innan jag köper något nytt.
  Skall bli kul att se. Har du löv kvar på vildvintet?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Trädet måtte vara djupt tacksam för all omtanke och skänka er mycket glädje framöver! :o)

  SvaraRadera
 3. Annika, vildvinet har slocknat för länge sedan, körsbärbusken kom i jorden bums, alltså för över tre veckor sedan! Sedan dess har vi slitit med resten...

  SvaraRadera
 4. Äppeldalen ...... Ljuvligt namn! Jag får kalla det "Äppelhörnan" i Nöbbele. Träden i min "Körsbärsdal" åker nog nästa år, för jag har lite svårt för växter/träd som man inte kan äta eller rättare sagt äta frukterna/bären från. Det kan man tyvärr inte göra med bären från de två träden. Men å andra sidan kanske jag ska spara dem som klätterträd om de duger till det.
  Ha det gott. Kram

  SvaraRadera
 5. DS Vilket himlans jobb ni har gjort. Jag är gruvligt imponerad. DS

  SvaraRadera
 6. Vilket otroligt fint mottagande ert nya träd fick, inte alla impulsköp som blir så väl omhändertagna. Lite skönt med fysiskt arbete också, tycker jag som sitter på ett kontor måndag till fredag. Så vackert vildvinet lyser:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Impulsköpen ser ut att var fina köp! Visst är det skönt när veden är inne, i går körde jag in de sista kärrorna och på kvällen började det regna..

  SvaraRadera
 8. Impulsköp just nu blir det rätt många för de har så billiga växter i affären. Hos mig har det blivit magnolia och ginko bilboa var jag nu ska få ner dom....
  Men hade så svårt att motstå 70%.
  Jo då det var nog mina egna grönisar till höstgrytan. Därav fanns det inga morötter för fick nästan inga sådana... Synd bättre lycka nästa gång. Försöker ta tillvara mycket av det jag har i trädgården. Så det blir en hel del grytor...
  Vilket underbart vildvin vilka färger. '
  Äppeldalen det låter så fint och poetiskt.
  Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 9. Vilka fina växter till er fantastiska äppeldal. Låter inte alls vansinnigt utan bara helt fantastiskt! Måste bli ett alla tiders mikroklimat där!

  Olika sorters sötkörsbär på samma träd! Undra på att ni slog till. Var säkert värt det extra arbetet:)

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Det låter så härligt med äppeldalen och vad fint där är.
  Vilket jobb ni fick för familjeträdets skull, jag tro nog att trädet kommer att tacka er rikligt för erat besvär om några år.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 11. Merjobb blev det allt, men tänk vad bra det kommer att bli (och varmt av veden)!

  SvaraRadera
 12. Tjusigt!
  Känner så väl igen det där med att man börjar ett projekt som leder till en hel del extra arbete och nya projekt.....

  SvaraRadera
 13. Vilket arbete ni gjort! Som tack får ni välmående växter...och det gemensamma intresset gör väl också att ni håller på gissar jag. Spännande med så många olika träd, buskar och projekt:)

  SvaraRadera
 14. Vilka arbetsmyror ni är! Såå flitiga! så många fina buskar och träd ni verkar ha. VAd härligt att ha björnbär, det är något jag också skulle vilja ha...undra om den funkar här uppe? (zon 5)
  Jag lovar att du blir den som har fösrta tjing på kommoden om jag skulle tröttna på den :)

  Nu ska jag äta lite smulpaj Mmmm!

  Må så gott! kram Sofia

  SvaraRadera
 15. Hej Laila!
  Vilka härliga inköp och impulsköp ni gjorde på Zetas. Alla dessa impulsinköp är tydligen något som drabbar de flesta av oss ;=)
  Jo, nyköp brukar även innebära 'merjobb' :=)

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 16. Ja, glädjen o halusten när man besöker en handelsträdgård är nästan farlig. Och det är inte alltid lätt när man kommer hem, o inser att det inte alltid finns plats till allting... men, det brukar ju lösa sig, även om det kräver en hel del arbete. Kul bild med vovven... ser ut som om han vill äta upp det han koncentrerar sig på.
  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 17. Härligt & intressant projekt!;-)
  Jag blev så intresserad av Körsbärsbusken också! Och familjeträdet verkar också spännande! Hm.... Där tillkom lite nya önskedrömmar...;-)

  SvaraRadera
 18. Ja så kan det bli, ett litet impulsköp som sätter igång världens med jobb.
  Lena

  SvaraRadera
 19. Det ena ger det andra kan man säga:) Vilket jobb ni lagt ner. Det är ju så lätt att ge efter när man ser något vackert, som man bara måste ha!! Hur många gånger har man inte sen stått och "kliat sig i huvet" för att hitta en bra plats ...
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 20. Jo, jo, det där känner man igen. :-)
  Men för mig brukar det ta längre tid att röja upp. Så effektivt ni jobbar!
  Hoppas du får en fin vecka!
  /IET

  SvaraRadera