tisdag 23 februari 2010

Presentation av trädgården

20000 m2 kuperad vildmark. Bitvis äng med tung lerjord, tistlar och kvickrot. Mycket skog och berg. Ett nedslitet hus från 30-talet, 60 m2 plus oinredd vind, och förfallna uthus.

Det var vad vi föll för när vi äntligen efter tre års letande slog till och köpte sommarstället i Stockholms skärgård. Fördelar fanns givetvis:
– Husets läge på en liten bergsklack med en väldigt vacker dalgång mellan huset och vägen.
– En rejäl snickarbod.
– Nära till havet och egen brygga, möjlighet till båtplats.
– Hyggliga bussförbindelser med Slussen.

Drygt tio år och många tusen arbetstimmar senare är husen upprustade och delar av vildmarken har vi mödosamt förvandlat till köksträdgård och rabatter. De första åren kunde vi inte odla särskilt mycket eftersom en älgko och ett gäng rådjur ”bodde” på tomten. Ungefär 6000 m2 har vi hägnat in för att få ha odlingarna i fred – och det funkar! För närvarande är det ungefär 1000 m2 som kan kallas anlagd trädgård om man räknar in de två gräsplättarna, de stensatta uteplatserna och de två växthusen.

Trädgården består för närvarande av följande delar:Växthusområdet, nere i dalen, med kryddland och varmbänkar på sydsidan. En grävd brunn som aldrig sinar ens under extremt torra vårar försörjer hela trädgården med vatten.
Köksträdgården, också nere i dalen, ca 100 m2.
Stenpartiet på jordkällarens sydsluttning.


Kaprifolrabatten i bergsskrevan längs boningshusets östsida. Den måste totalrenoveras i år eftersom kaprifolen och ogräs helt tagit över.Surjordsdalen med rhododendron, azaleor och magnolior (delar av den syns bortom kaprifolmolnet).


Pionterrassen, nyanlagd med träd- och buskpioner som fortfarande ganska ynkliga. Hundratals krokus och tulpaner fyller ut under våren och ettåringar under sommar och höst.
Äppeldalen, också nyligen färdigställd i en djup och bred skreva mellan två istidshällar. Förutom de i höstas planterade små äppelträden finns havtorn och björnbär på plats.

2 kommentarer:

 1. Hejsan Laila!

  Så fiiiint! Det skall bli så intresasant att få läsa ALLT om din trädgård och hus!/ANja

  SvaraRadera
 2. Va´ duktig du har varit! Så snällt av Anja att hjälpa dig - hon är verkligen en generös och mysig tjej!
  Visst är det spännande med en bergstomt. Jag hade ett hus i skärgården i 20 år och du må tro jag planterade många klätterrosor i alla små skrevor. De hängde ner över berget och trivdes helt förträffligt - mest pga av värmen från berget.
  Nu önskar jag dig lycka till med bloggandet!/Randi

  SvaraRadera