torsdag 18 mars 2010

Speciallampor för frösådd, lägesrapport 2

Hemkommen efter nästan två veckor hos min syster på Costa del Sol skyndar jag mig förstås att inspektera mina frösådder. Sedan jag reste har en bricka fått fortsatt blått ljus medan den andra har fått blått-rött ljus. Samtliga plantor fördelades likvärdigt på plattorna. Jag tycker att de chiliplantor som fått blått ljus är lite kraftigare medan ingen större skillnad syns när det gäller aubrietia och akleja. Döm själva!


Det här är brickan som har fått blått ljus...


...och det här är brickan som har fått rött-blått ljus.

Nu ska jag fylla ytterligare 300 små plastkrukor med jord och frön. Det blir tomater, kronärtskockor, citrongräs och ettåriga blommor. Ganska mycket får vänta till april och en del ända till maj. Fagerdala liggger i ett köldhål så jag har lärt mig att inte börja alltför tidig...

9 kommentarer:

 1. Visst är det svårt att hejda sig när man har kommit igång med sådden!? Härliga tider väntar.
  Glad vår önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Kul att se och höra ett tecken från dig.
  Wow det går ju lysande för dig...
  Annika

  SvaraRadera
 3. Hej Laila!
  Tack för tips mot rosrost, känner till att man kan använda åkerfräken, frågan är kanske hur mycket tid jag vill lägga ner.
  Vilka fina frösådder du har!

  SvaraRadera
 4. Visst ser det ut så som du säger! Undrar dock om dessa små skillnader utgör någon skillnad om en månad - typ;)?!
  Men oj, oj! Så många krukor!? Du får i varje fall inga fritidsproblem...;))!
  Jag har väl själv ett par hundra och det räcker gott!
  Välkommen hem - förresten!/Anja

  SvaraRadera
 5. Tack Laila, tack så mycket. Ska läsa igenom allt en gång till och hoppas att jag fattar hur det förhåller sig. Men min iakttagelse var på något sätt rätt. vi hade vårdagjämning igår. Egentligen. Och du om nävor: Tycker inte att de behöver så himla mycket mer än sol. Och så lite näring. Men sortvalet är nog viktigt om jorden är lite "jobbig". Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Tack för kommentaren. Ja, det finns minsann gott om spännande trädgårdsbloggar för den som har tid. För min del är det ett trevligt sätt att skaffa sig mer kunskap på.

  Jag läste att du sått akleja. Trivs de i rumstemperatur eller måste de ut en vända för att gro? Jag har fått frö av en väninna och inte hunnit kolla en fröpåse i handeln ännu. Aubretian jag köpte väntade jag med för den får jag ju inte glädje av förrän nästa år. :-( Som tur är slank det med en annan påse till den platsen, men den som väntar på något gott sägs det ju ... Dessutom tror jag att de fanns på torget i fjol.

  SvaraRadera
 7. Vad gott det lät med två veckor i Costa del Sol! Det hade inte varit helt fel.

  Vår lille Tyson är en tapper kille, tratten hindrade honom inte från att leka igår kväll, kanske är det hans sätt att hantera stress. Däremot är det svårare med medicineringen, där han kämpar emot den kladdiga pastan hamnar överallt utom i munnen på honom.

  Önskar dig en bra dag!

  /Caramel

  SvaraRadera
 8. Du har rätt tyvärr: ingen skillnad!
  :)

  SvaraRadera
 9. Du får låna bilder från mig, under förutsättning att du talar om vem de tillhör och länka gärna till min blogg. Jag är lite spänd på din beställningslista.
  Ha det gott!

  SvaraRadera