tisdag 2 mars 2010

Speciallampa för frösådd


Det skimrar spöklikt i vårt sovrum sedan tio dagar. Årets första frösådd har fått nytt ljus!

En leddiodlampa med bara blått ljus, vilket ska vara särskilt anpassat för nysådd, hänger över de små plantorna (chili, purjo, aubrietia och akleja) som jag sådde den 9 februari. Redan efter sju dagar kom de första upp. Ovanligt tidigt och ovanligt besvärligt, eftersom takfönstren där frösådden brukar stå den första tiden var totalt igenisade och översnöade!

Under en vecka fick plantorna samsas med orkidéerna i ett norrfönster och nöja sig med ordinära diodlampor. Chilin började förstås att ränna. I sista stund fick jag tag på de nya växtlamporna som jag hade hört talas om i ett vetenskapsprogram på radion. Förutom den blå som enligt uppgift lämpar sig för nysådd, kryddväxter, tomater mm, har jag skaffat en lampa med rött-blått ljus som jag ska använda när nysådden vuxit till sig lite och en med bara rött ljus som ska gynna blomsättning.

Redan nu efter tio dagar under det blå ljuset tycker jag att jag ser resultat. Plantorna har blivit grönare och kraftigare och de pyttesmå blom-
groddarna är inte fullt så taniga som de brukar vara.

Vi försöker hålla 15-16 grader i sovrummet och utifrån hallen ser det verkligen ut som ett ishotell...
När jag så småningom sätter igång och sår för fullt ska jag experimentera med samtliga plantor, grönsaker såväl som ettåriga och perenna blommor. Några av varje sort ska få blått ljus, några rött-blått, några vanligt lysrörsljus och några himmelsljus i takfönstren. När plantorna blivit större kommer några av varje blomsort att få rött ljus, de andra himmelsljus, förhoppningsvis sol.

Rapporter om experimenten kommer så småningom!

Till sist vill jag hälsa alla som hittat hit tack vare Anja välkomna! Jag hoppas på ömsesidigt utbyte och kommer givetvis att följa era bloggar.

19 kommentarer:

 1. Hej! Jag nöjer mig än så länge med det vanliga lamp-ljuset. Nu får vi ju mer och mer dagsljus, men visst behöver de små "telningarna" lite extra omsorg. Drt sak bli kul att få se resultataet av dina experoment.
  Kall kram från ett fruset Stockholm

  SvaraRadera
 2. Vad kul det ser ut Laila. Jag ser verkligen framemot alla dina rapporteringar om 'leddiodväxterna'./Anja

  SvaraRadera
 3. Jag visste inte att det fanns så proffesionella lampor för oss hemmaodlare. Men det där låter riktigt intressant! De måste väl vara mycket bättre ur miljösynpunkt precis som andra ledlampor?

  SvaraRadera
 4. Intressant! Var kan man hitta dessa lampor..?

  SvaraRadera
 5. Gittan, ja de lär vara helt giftfria och dra en femtedel så mycket el som vanliga lampor. De håller betydligt längre också. Dessutom har de E27 skruvfäste så jag kan använda mina vanliga lamphållare.
  Innan jag har testat lamporna ordentligt vill jag inte lägga ut någon länk till återförsäljare, hoppas ni har förståelse för det.
  André, jag skickar ett mail.

  SvaraRadera
 6. Hej Laila!
  Vad skoj att du tittade in hos mig.

  Den vita rosbusken är en gammal klenod på tomten, fanns där när maken flyttade in för över 10 år sedan. Jag har ingen aning om vad det är för någon sort, men jag kan fråga om min kära svärmor Anja har någon aning. Återkommer i frågan!

  Önskar dig en bra dag!/Caramel

  SvaraRadera
 7. Tack för besöket och inlägget.

  Ja, du vad gäller tjäle och isolering har jag inte så god koll. Visst har jag läst en del om växthus, men ännu är vi ju noviser och det är bara pojkvännen som har koll på odlingsförhållandena. Vad jag vet så har vi berggrunden väldigt nära markytan och det ligger på småländska höglandet så vi ligger väl i zon fyra-fem om nu det gav några ledtrådar. Har du bra saker att tänka på vad gäller växthus så tar jag tacksamt emot alla råd. Min förhoppning är ju att det blir byggt innan sommaren, men vi får väl se vad väder och ekonomi säger. Det krävs ju uteväder för att kunna slipa bort allt utstickande innan vi ens kan börja måla ...

  Jag ser med spänning fram emot växtexperimentet.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Tack för kommentaren på min blogg!
  Ska bli kul att följa dina lampexperiment!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 9. Hej! Kan jag hjälpa till med rostips så gör jag gärna det. Och alla som finns hos mig kan också du ha. Absolut. Men vill du ha en riktig expert så är Inger på Kärleksstigen den bästa i mitt tycke.

  SvaraRadera
 10. lillebeth, tack för tipset! Ska försöka hitta Inger bums1

  SvaraRadera
 11. Rena nattklubbs-stämningen hos dig...har aldrig sett den lampan! Ser fram emot att följa testet!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 12. Hej Laila!
  Såg hos Lillebeth att du är intresserad av rosor. Kika gärna in hos mig, rosorna i höger spalt har jag erfarenhet av genom odling i min trädgård.

  SvaraRadera
 13. Är lite nyfiken. Kan du sova när du har det blå ljuset i sovrummet?
  här har jag ännu inte sått några tomater. hoppas fortfarande på vårvärme så jag kan börja använda växthuset när det gäller det där med sådder.
  När det gäller myskmadran och din fråga - den är grön hela sommaren. Jag klipper av den för att få material till kransarna. Då vissnar den tillbaka men kommer igen,
  Tack för din kommentar hos mig.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Birgitta: När vi sover är inte lampan på. Har en timer som reglerar ljuset till ca 13 t per dygn. Det växter så det knakar, planterade om alltihop utom purjon i lite större krukor med plantjord igår. Nu kommer hälften att få rött/blått ljus och övriga får fortsätta med blått.Väntar också med tomater ännu två veckor men sedan sår jag de supertidiga.

  SvaraRadera
 15. Kikar in och önskar trevlig helg!

  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Ja Anja är super duktig och trevlig bloggare.
  Hon var den första som kommenterade hos mig.
  Det verkar ju funka med lampan.
  Men som du säger.. det ser ut som ishotellet.
  Var i skärgården bor du?
  Jag har seglat lite i STockholmsskärgård fast det var länge sedan.
  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 17. Jamen det är bara tillfälligt och mycket plötsligt och mycket ovanligt. Så stanna du där du är tills vaidare. Det gröna är regnbågslobelia

  SvaraRadera
 18. Tack för tass-tipset Laila, men det blir trots allt våldsförsök med att lägga pastan i munnen ändå. Han geggar ut det på sitt vita bröst ändå, och försöker att slicka i sig det i efterhand.

  /Caramel

  SvaraRadera
 19. Åh! Exotiskt!;-) Bra tips också!

  SvaraRadera