torsdag 10 juni 2010

Årets limpa äntligen klar!

Varje vår omvandlar jag en av odlingsbäddarna – den som är mest utarmad och behöver fräschas upp – ­ till en limpa där jag planterar årets zucchini och ibland även frilandstomat. Det finns många olika sätt att göra en limpa. Man kan googla på "odlingslimpa" och botanisera bland förslagen. Så här gör jag:


Jag gräver bort matjorden, det brukar vara 15-20 cm, och lägger upp den på presenningar. Därefter gräver jag bort ca 10 cm alv och dumpar den i någon skreva där jag behöver få upp marknivån rejält. Alla eventuella trädrötter avlägnar jag också nogsamt. Det är delvis på grund av trädrötterna som jag gräver ur för limpan i stället för att lägga den ovanpå en odlingsbädd.


Nu har jag en bassäng som är 25-30 cm djup och ca 140 cm bred. Längden beror på vilken odlingsbädd jag arbetar med. Eftersom jag försöker tänka på att inte jobba för länge med samma syssla varvar jag med annat trädgårdsarbete och grävandet brukar därför ta ett par veckor.


I botten av bassängen lägger jag en ca 50 cm hög och ca 70 cm bred sträng av ris som blåst ner från alla träd under vintern. Fjolårets hallonris får också komma med. Stora kvistar klipper jag ner till ca en halvmeter. Om jag har grästorvor lägger jag dem upp och ned runt rissträngen. I år har jag inte någon grästorv så jag har täckt med tidningspapper (3-4 sidor) så att inte lagren ovanpå ska ramlar ner och täppa igen riskanalen.


Sedan på med ett ganska tjockt lager färsk hästgödel och halvmultnad kompost. Vattnar .


Ovanpå det halvmultnad hästgödsel och mera kompost, Vattnar.

Därefter lägger jag tillbaka matjorden och avslutar med ett lager sållad finkompost.

Nu kan zucchiniplantorna snart få komma ut från växthuset. Här har det inte regnat på flera veckor och nätterna har varit ovanligt kalla så jag avvaktar några dagar.

Nästa år jämnar jag bara till limpan så att det blir en upphöjd odlingsbädd, gödslar lite och sätter/sår det som står på tur enligt årets plan. Först på tredje året sätter jag potatis och då brukar det allra mesta av riset vara mull.

11 kommentarer:

 1. Skall bli kul och se hur det växer där.
  Flitig du är ´.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Ett bra sätt att jordförbättra på! och att bli av med ris och klipp från buskar. Jag gillar att du varvar med annat jobb, så gör jag också, gräver allt för hand men om man blandar med andra sysslor och låter det ta några veckor så är det ju bara skön motion egentligen. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 3. Så himla duktig du är Laila och så generös med dina tips och råd! Du har lyckats att bli oumbärlig för oss mindre kunniga med dina kunskaper på kort tid här i bloggvärlden!/Anja

  SvaraRadera
 4. Ha ha, nu vet jag ju inte om tanken var att låta listan växa, men visst är de fina. Nästa år är jag sugen på vita tulpaner i ett blått hav av blommor, men vi får se vad som händer i höst. Risken är mer att jag kommer pusta och stöna då ... så trädgården kommer nog få vänta tills jag rör mig lättare. Pojkvännen tyckte det såg väldigt obekvämt ut när jag häromdan satt och rensade ogräs. Sitta på huk är obekvämt, så det fick bli att parkera rumpan på en strandmadrass och benen rakt ut. Jag fick i alla fall gjort det jag hade tänkt.

  SvaraRadera
 5. Vad duktig du är som gräver ur så ordentligt, i den jordlimpan kommer det att växa fint.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Låter som ett lyckat limpbak! Växterna kommer att tacka dej!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 7. Beundrar både din kunskap och din tålmodighet. Hade jag försökt göra en en sådan limpa så hade jag bergis fuskat.

  Tim hade vi gärna velat träffa!

  SvaraRadera
 8. Flitig, duktig och kunnig är du! Tack än en gång för att du vände dig till Hudiksvalls kommun, nu ska det bli information på hemsidan, har skickat bilder dit.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jah kan inte mer än hålla med resten av brudarna!
  Du är verkligen flitig :0)
  Dina växter måste verkligen ha det underbart!

  Ni kan väl pröva att hyra fåren under sommarperioden? det gör då vi from juni mån tom sep. Kolla upp om det finns någon som är intresserad att att leasa ut några till er!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Det är alltid så lärorikt att kolla din blogg. Vilket jobb du gör! Härligt.
  Jag har börjar röjningen i Nöbbele i dag. Jag får nog hyra en container till allt ris som det kommer att bli. Det fattar man inte innan man börjar och det är väl lika bra det, annars kanske man inte skulle börja.
  Jag fortsätter med min pallkragar på semestern. Då blir det mer "lasagne" eller "limpor" eller nå´t annat. Kul är det och tacksamt.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 11. Kul att jag hittat till din blogg.
  mvh Lena

  SvaraRadera