onsdag 26 maj 2010

Rysk invasion!

Den ryska björkbladlusen har invaderat Fagerdala!

Tim vaktar gärna vid grinden men små bevingade inkräktare kan han inte stoppa, tyvärr.

Lössen har bara slagit sig ner på grindstolparna och i våra björkar. Jag har gått runt nu på morgonen med förstoringsglas och granskat alla våra plantor men än så länge syns inga bladlöss...

Håller tummarna!

16 kommentarer:

 1. Hu, vad läskigt med såna mängder som dimper ner från himlen! Hoppas att växterna klarar sig/Sophia

  SvaraRadera
 2. Fy för ryska löss!
  Skär bort allt dött på 'New Dawn' om det så innebär att inget blir kvar. Antagligen kommer den att skjuta nya skott, den kan frysa även under snällare vintrar. Min har dött efter många år och jag sörjer den inte.
  Gissa vem som hörde av sig till mig idag, jo en man på Hudiksvalls kommuns informationsavdelning. Tack Laila! Han ville ha bilder att lägga ut på kommunens hemsida. Alltid en början.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Usch vilka mängder av löss!
  Ryssvärme hörde jag talas om för någon vecka sedan men ryska bladlöss är en nya för mig.
  KGB - kanske ;-)?
  Hoppas du slipper dem på plantorna.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Ja, vi har fått dom till Piteå också, stod om det i dagens lokaltidning. Har sett att det är mycket lus men har inte sådana mängder som hos dig ännu, hoppas man slipper. Visst är det underligt att dom flyger i sådana svärmar? Läste att flygplanen kan få fönsterrutorna fullständigt nedsmetade av lusen så det blir grön sörja. usch!

  SvaraRadera
 5. Usch, ser inte ut att vara några vidare trevliga trädgårdsgäster.

  Alliumbladen börjar ge sig här hos mig också. Tanken är att undervegetationen snart ska växa till sig och dölja "skräpet" så att allt som syns är vackra lila och svävande klot.

  Rebecca

  SvaraRadera
 6. Usch lite äckligt

  Får mig att minnas häggspinnarmalen för några år sedan - hua

  SvaraRadera
 7. Men guuu... Jag hörde om dem på radio igår. De självdör snart sa farbrorn som var intervjuad. (Men du får ju se hur grindstolparna skulle se ut som gröna iallafall. ;-))
  /IET

  SvaraRadera
 8. Tack för omtanken!

  Ja, lusten att blogga har väl inte riktigt funnits på sistone, dessutom glömde jag kameran hemma förra helgen och då blev det inget.

  Tröttheten kommer och går, men det har ändå funkat bra att jobba. Illamåendet är väl värst de dagar jag är ledig och matrutinerna blir mindre strikta än frukost, fruktrast, lunch, mellanmål med barnen och middag eller annat ätbart hemma på kvällen.

  Igår var det väl ändå mer stört då jag åkte på magsjuka på natten. Trots att man blir totalt matt så fungerade det ju ändå att äta lite på eftermiddagen och kvällen, så det kunde ju varit värre. Så idag är jag bara hemma och tar det lugnt och försöker återfå krafterna igen.

  Vad gäller sjukvård så har det ju inte varit värre än att första besöket blir på torsdag för inledande samtal och provtagning. Jag har ju ändå tur som lyckas behålla maten och tröttheten går väl över med tiden enligt vad jag läst mig till. Däremot saknar jag lusten och energin att vilja genomföra alla tänkta projekt i trädgården, men det är det ju ingen som direkt dör av. Allt får väl ta längre tid helt enkelt.

  SvaraRadera
 9. Håller mina tummar också att det försvinner snart och inte invaderar på fler ställen!!
  Nu är stängslet uppsatt, så det som fattas är ett vindskydd som gubben min ska göra plus mormor fårtacka och hennes dotter och barnbarn med lamm :0) samanlagt 6 st. Jag har faktiskt inte frågat vad de är för sort på fåren ännu, men sööööta är dom!!
  vi ska ha dom på bete i sommmar och hösten sen får vi se nästa år om vi ska skaffa egna.

  Ha de gott!!!
  kram/ Sofia

  SvaraRadera
 10. Hu! Jag hoppas du blir av med dem snabbt och att de inte kommer hit.

  Tack för tipset om trästickorna från Biltema, ska försöka komma ihåg det nästa gång jag kommer förbi en stad där de finns.

  Ha en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 11. Hej,tack för din kommentar hos mig och välkommen som följare.
  Vilka mängder av löss ni har fått på östkusten, det ser märkligt ut med sådana mängder, hoppas ni snart blir av med dem.

  Ha en fin helg :)

  SvaraRadera
 12. Hörde om decimetertjocka lager i havet och trodde vi skulle slippa dem i trädgårdarna. Usch!

  SvaraRadera
 13. Fyj och usch! Tänk att svensken skall alltid behöva vara rädd för ryssen;))!
  På 90-talet vad det "balterna" som invarderade östkusten - nämligen nyckelpigan. Då omvärderade jag även dessa näpna varelser. Det var inte roligt och de jäklarna biter också!/Anja

  SvaraRadera
 14. Fy fabian vilka fulingar och så många....
  Hoppas dina andra plantor klarar sig.
  Fram med nässelvatten annars.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 15. Hej Laila
  Enligt böckerna var det sjärnhyacintens lökar som åts.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Ja, sådana där uslingar vill man ju inte bli invaderad av. Har inte sett till "ryssarna" ännu, o hoppas innerligt att dem "tar slut" någonstans på vägen...
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera