lördag 15 maj 2010

Tomater i gott sällskap


Nu är tomaterna på plats! Åtminstone de som ryms i de upphöjda odlingsbäddarna i stora växthuset. Resten får bo i stora plasthinkar, de brukar ge mindre avkastning men vem har hjärta att slänga fina plantor?


Här mår de bra och brukar bli 2,5 meter höga innan jag toppar dem. Eftersom vi har sänkt ner golvet är det extra högt i tak och muren är praktisk som sittbänk när man pular med växterna.

För att stödja plantorna allteftersom de växer fäster vi ett snöre från en lina i taket ner till varje planta. Johan har tillverkat praktiska hållare så att det är lätt att släppa ut mera snöre när det behövs.Tomater trivs med persilja (och vise versa). Även vitlök, purjo och basilika uppskattas. Ett gäng småpaddor håller alltid till härinne, så även i år. Jag antar att de käkar sniglar och annat småkryp.


Min granne och odlarkompis Jeanette tipsade om "woodsticks" från Biltema, egentligen avsedda att tända brasan med, en femkilossäck för 30 kronor - hundratals perfekta namnskyltar för trädgården!

13 kommentarer:

 1. Så fint du har det i ditt växthus! Förstår att tomaterna trivs utmärkt där.
  Jag tackar också för tipset med woodsticks - har länge letat efter bra namnskyltar och de här verkar riktigt bra!

  SvaraRadera
 2. Ser supermysigt ut i ditt växthus, smart idé att sänka ner golvet =)
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. God morgon Laila! Tack för ditt besök hos mig. Jag chansar på att squashen ska klara sig. Det var bara så kul att sätta nå´t när man har fått nya pallkragar. Jag har fler i Stockholm om det skulle gå åt fanders. Vädret är inte så bra i dag så trädgården får vänta. Jag har ju lite pyssel inomhus också att fixa.
  Vi hörs.
  Kram från Nöbbele

  SvaraRadera
 4. Å, vilket fint växthus. Jag förstår verkligen att både paddor och tomater trivs. Hos oss blir det inte några nedsänkta bäddar då det nog hade varit rejält knivigt att gräva bland alla gamla rötter och dessutom är väl inte jordlagret jättedjupt. Vi får se när det bygget blir av.

  Sedan står det mesta stilla just nu då orken tryter så pass att jag helst bara vilar och inte orkar bry mig om resten. Tyvärr så är ju denna trötthet tydligen fullständigt normal säger alla som varit med förr och jag håller på att bli galen för jag är ju inte mig lik. På bara några veckor har jag gått från massor av idéer till att bara fullfölja dagen.

  Idag fick jag i alla fall tummen ur och har sått i två rabatter och klippt bort lite vissna påskliljor. Resten får väl ske pö om pö helt enkelt. Livet byter tydligen rätt snabbt skepnad så det är väl ett annat frö som blivit mer intressant och viktigt nu.

  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 5. TAck! Vilken underbart fin komplimang. Du ska veta att hon, TAscha Tudor, alltid varit min idol. De där woodsticksen, ,fantastiskt bra tips. Tack! Och bergkörsbäret kan bli högt, säkert sju åtta meter om det vill sig väl.

  SvaraRadera
 6. Åh så härligt med växthus! Det är verkligen en dröm jag har, ett eget växthus. Till dess får det duga med vårt uterum, och visst duger det gott men det blir då tomat- och chiliodling i stora krukor. :)

  Bara en av tre olika magnolior har slagit ut här än så länge. De andra verkar mycket långsammare, ser inte ens några knoppar än men det gör kanske inget, då får jag njuta av magnolia igen lite senare.

  Inte har illamåendet släppt här heller, har haft riktiga kräkatacker sista veckan så snarare är det lite värre just nu än det varit på ett tag. Måste ju i alla fall ut med kameran och dokumentera i trädgården även om det inte just blir något trädgårdsarbete i år. :)

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att hitta till din sida! Fantastiskt att få se er spännande trädgård, växthus och olika projekt - och att få ta del av odlarglädjen! Hit återkommer jag gärna!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 8. De där pinnarna har jag också.
  Hade dem som bordsplacering på min 50-årsfest igår. De är bra till så mycket.
  Fint du har det i ditt växthus.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Så prydligt du har det i växthuset. Tack för tips om namnskyltar, jag har tidigare använt gamla persienner men de här känns bättre. Om du tittar på min blogg får du se stegen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Vilket fint och mysigt växthus. De där namnskyltarna verkar vara bra. Bra tips! Kram

  SvaraRadera
 11. Jag säger bara WOOOOW ditt växhus skulle jag vilja ha!!! Underbart! bra tips där om woodstikserna!

  Ha det gott!!!Kram/Sofia

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart växthus!! Och så stora tomatplantor.. Mina har ett tag till den storleken, men det hinns nog med att njuta av både en och två solmogna tomater på mackan ändå! *ler* Jag har mina tomater i spannar, lättast i mitt lilla växthus!
  Jag har min trädgård strax utanför Helsingborg, zon 1 räknas det till skulle jag tro.
  ha en go kväll! Veronica

  SvaraRadera