tisdag 11 maj 2010

Trolleri med rölleka


För människa

De dyker upp över allt nu, röllekans illgröna fiskbensblad. Bästa klådstillaren, alltid inom räckhåll. När barnbarnen bränner sig på nässlor eller blir myggbitna letar vi snabbt reda på några röllekablad, krossar dem mellan fingrarna och gnuggar in saften på det onda stället. Simsalabim, säger barnbarnen och de är inte lättlurade. Fungerar även på klentrogna vuxna...


Rölleka, Achillea millefolium, innehåller antiseptiska, adstringerande, antiinflammatoriska och (enligt obekräftade uppgifter) antibiotiska ämnen. Hela örten kan användas. Minsta barn kan lära sig att känna igen den på de karakteristiska bladen. Den växer i hela Sverige utom på kalfjället och finns i stora delar av Europa och Asien. Till andra världsdelar har den förts av emigranter som såg till att ta med sig sina värdefullaste läkeörter.


Rölleka är en mycket väldokumenterad läkeört, använd i årtusenden som främst för behandling av sår. Så här skriver Linné: "Färska örten, sönderstött mellan stenar, läggs av allmogen på sår, som därigenom snabbt blir läkta." (Svenska floran 1755) De gamla dialektala namnen vittnar också om röllekans kraft: "sårläka, läkeblomma, soldatört, timmermansblomma".


Till småsår gör jag ett avkok på rölleka: kokar upp drygt 1 dl vatten, lägger i en stor näve finhackade blad/blommor och låter småsjuda någon minut och sedan svalna. Dränker in en kompress med avkoket och plåstrar om såret. Avkoket håller sig ett dygn i kylskåp.


Ett ångbad med röllekete får tilltäppta bihålor att öppnas, men om du har det värre kan du dessutom äta litet cayennepeppar, stark senap, en bit pepparrot, eller några vitlöksklyftor.

Rölleka är också bra om du har tandköttsinflammation eller annars bara blödande tandkött. Skölj med te eller tugga på en rotbit.


Under min research inför detta inlägg har jag upptäckt att engelsmän använder rölleka (Yarrow) som fullgod ersättning för echinacea. Det måste jag testa nästa gång jag känner en annalkande förkylning! Ur min engelska örtabok:" Yarrow is a useful remedy for a feverish cold, especially if taken as soon as the symtoms appear. Taken in the form of a tea, yarrow increases perspiration, helping to bring down a fever. Combined with elderflower (fläderblom) or peppermint the tea can bring speedy relief to the sufferer." Till detta te tar man 1 dl kokande vatten som man häller över 1 msk hackad rölleka (färsk eller torkad). Låt dra i 10 minuter. Sila och drick med lite honung.För trädgård

Rölleka innehåller ovanligt mycket kalium och även svavel och selen, vilket gör den till en ovärderlig kompostväxt. Jag samlar ihop all rölleka jag kan komma över, hela växtstånd eller ovanjordiska växtdelar och fermenterar (jäser) dem några veckor innan jag blandar i dem i komposten eftersom rölleka ökar omsättningen i komposten. En kompost med mycket rölleka kan användas tillsammans med komposterad hönsgödsel och en lite vedaska som ersättning för PK-gödsel på hösten.


Mina biodynamiska odlarkompisar hävdar att rölleka ökar aromen hos grönsaker och kryddörter om man samodlar. Dessutom lär extrakt av rölleka öka växters resistens mot insektsangepp.


13 kommentarer:

 1. Wow igen! Vad du är duktig på läkeväxter, intressant och jag får lära mig massor av dig. Tack!
  Rölleka var den första blomman jag lärde mitt barnbarn namnet på. Hon ville så gärna 'impa' på sin morfar eftersom han inte visste vad just den blomman hette. Bra tips det där om kliande myggbett och brännande Nässlor, ska absolut pröva det i sommar.
  Ha en mysig kväll!

  SvaraRadera
 2. Rölleka lär vara bra för klimakteriebesvär också (eller kommer jag i håg fel?). Det är alltid så skoj och lärorikt att titta in hos dig. I morgon bär det av till Näbbele/Småland. Då ska det bli lasagne, om jag får tag på jord & gödsel. En av grannarna har hönseri, så det ska nog ordna sig.
  Jättekramen från EL

  SvaraRadera
 3. Under många år har jag letat rosablommande varianter för att få blommor att torka. Tycker de blir finare än de vitblommande.
  I sommar skall jag dessutom testa krossade blad mot myggbett och klåda.
  Kul inlägg och massor av ny kunskap :-)
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Du är ju som ett levande uppslagsverk!
  Såg första myggen här ikväll och det blir ju perfekt att lindra ilskna myggbett med rölleka!

  SvaraRadera
 5. Hejsan Laila!
  Hur har jag överhuvudtaget klarat mig utan dina kunskaper så här länge? Nåja. Det har gått lite knaggligt - kanske blir det bättre nu när jag vet hur jag kan kurera mig?!
  Kan inte nästa inlägg handla om bromsörter mot åldrande? Vi kan väl börja med något stärkande för korsryggen?/Anja

  SvaraRadera
 6. Så många nyttiga tips du delar med dig av! Tackar ock bockar:)

  Ha en fin och lång trädgårdshelg!

  Rebecca

  SvaraRadera
 7. Laila, du är en verklig inspirationskälla - det här med läkeörter har jag länge velat lära mig och nu kommer det i lagom portioner. Och dessutom både pedagogiskt och underhållande!
  Rölleka har vi nog inte på tomten - det blir till att plantera in...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Vilka goda råd man får här, så glad jag blir varje gång det blir ett nytt inlägg hos dig :0)

  trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Oj vad du kan! Återigen presenterar du fakta jag helt missat. (Och som jag snarast måste testa förstås!)
  Jag använder ofta blad av rölleka som ingrediens i fotbad. Det är superbra.

  Och så sitter jag här och skrattar stort åt Anja ovan som har ett så bra förslag på önskeinlägg. :-D
  Hoppas att du har det skönt i regnet. /I.

  SvaraRadera
 10. Även om detta inlägg är gammalt så svarar jag fortfarande på eventuella nya kommentarer, dels direkt på din blogg, dels här om svaret kan ha allmänt intresse. Om din kommentar leder till att jag kompletterar inlägget skickar jag givetvis en blänkare!

  SvaraRadera
 11. Hej Laila !
  Vet Du varför röllikan ibland blir rosa ? Hittade i går ett bestånd chockrosa och mitt bland vanligt vita ! Samma fenomen med vitsippor ?

  mvh. Christina

  SvaraRadera
 12. Hej Christina!
  Om det är samma fenomen vet jag inte men vissa röllekaplantor (håller mig till Linnés version av namnet) är rosa år efter år, det är alltså fråga om en variant. Den har samma egenskaper medicinskt som den betydligt vanligare vita.
  Hälsningar
  Laila

  SvaraRadera
 13. Är inte rölleka även bra för att hålla flygfän borta, har för mig att man kunde gnugga växten mot huden för att slippa myggbett, har du hört nåt om det?
  /Anette

  SvaraRadera