Citronmeliss, Melissa officinalis, är en sedan antiken välkänd och mycket uppskattad läkeväxt. Nervösa magbesvär, förkylning, huvudvärk och förhöjt blodtryck hör till åkommor som lindras med välsmakande citronmeliss. Araberna omnämner den på 900-talet som ett förträffligt medel mot melankoli - det är förmodligen på grund av den effekten som melissa också kallas hjärtansfröjd. En kopp melissa och dagen är räddad!
Det är de gröna bladen som används till te: 2 dl kokande vatten hälls över en näve färska eller 2 msk torkade blad och får dra i 10 minuter.
Även i matlagning är melissa användbar överallt där man brukar ha citron för smakens skull, såser, soppor, grytor, efterrätter. Vi stoppar alltid ett par kvistar citronmeliss i "magen" på hela fiskar när vi grillar dem. Isvatten med massor av illgröna melissablad är en uppfriskande måltidsdryck.
Jag skördar unga skott i omgångar från juni till september och torkar i knippen i ett mörkt, torrt och ganska varmt rum. Sedan repar jag ner de torra bladen i plåtburk med tättslutande lock.
I trädgården gör citronmeliss nytta som magnet för bin. Hos oss har den dessutom fått en alldeles speciell funktion. För sju år sedan dök den plötsligt upp hos den gamla bondpionen vid söderväggen (förmodligen via frön i komposten). Det visade sig snart att det täta och kraftigväxande melissabeståndet är ett utmärkt som dekorativt och stadigt stöd för de tunga piongrenarna. Men jag får hålla ständig koll för melissa är en rackare på att breda ut sig ohämmat med listiga rotskott - enda nackdelen med denna friska och hälsobringande läkeört!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hur kan jag vara utan citronmeliss undrar jag när jag läser dina rader. Så käckt att den stöttar pionen:)
SvaraRaderaTrevlig helg!
Hej, hej Laila!
SvaraRaderaFår nu inget "dåligt samvete" om jag råkar svara på ditt inlägg snabbare än vad du svarade i mitt.
Jag sitter vid datorn i väntan på frukost - nästan den enda tiden på hela dagen vid datorn, förutom en stund före sänggående. Har ingen lust att vara inne och det har vi nog alla gemensamt.
Tänk så länge vi fick vänta på den här sommaren!
Du lyckas alltid få ditt "ogräs" (;)))!obs! humor) att låta som den mest åtråvärda växt man kan ha.
Det är ditt verk att ett nässelbestånd i trädgården får vara "nästan" ifred. Hjärtansfröjd kan man - som tur är - även odla i kruka. Mynta för myntate har jag redan. Nu får det bli även citronmeliss (vilket har tagit åratal för mig att utrota ur rabatterna;))!)
Ha det gott i värmen Laila och bekymra dig icke att det är viktigare att hålla rabatterna vid liv än att sitta inne vid datorn.
Visst är de gamla luktpionerna magnifika och så bra tips om en betydligt skönare växtstöd än mina gröna, halvmåneformade.../Anja
Citronmeliss är verkligen en viktig växt, plockar varje morgon några kvistar citronmeliss och några kvistar mynta, blir bästa vackraste morgonteet.
SvaraRaderaha det gott!
Stenkyndel, oregano, timjan och rosmarin är de enda kryddväxter jag har men efter din beskrivning av citronmelissen kan det kanske bli fler.
SvaraRaderaDu frågade vilken av nävorna på bilderna som kallas sörjande änkan. Just den nävan hade jag hunnit klippa ner innan jag tog bilderna. Hon är riktigt brunsvart i färgen.
Ha det gott
Birgitta
Vilket underbart vackert pionstöd!
SvaraRaderaHa en fin söndagkväll,
Rebecca
Själv har jag dålig kunskap om kryddväxter men jag lär mig hela tiden av dig, du är duktig på sådant.
SvaraRaderaVackert med Citronmeliss som Pionstöd!
Men du vad fint det blev tillsammans.
SvaraRaderaCitronmeliss är som ogärs men jag har en häck som gömmer en ful kompost.
Borde nog skörda lite mera.
Du är så himla flitig eller rättare sagt du lever ett sunt liv.
synd att man måste jobba så mycket på sommaren.
jag älskar att hålla på med sådant annars.
kram på dig och tack för alla gullig kommentarer blir alltid lika glad.
Kommer inte ihåg om du hade en fråga som jag inte svarat på har nog rört till det lite.
Fråga om du inte fått svar. Jag kommer inte ihåg vad det var.
ha det gott isommar värmen
Annika
Så fiffigt OCH snyggt det var med pionen och citronmelissen ihop. Jag har inte riktig tur med min meliss, den är väldigt svagväxande, men jag har köpt en ny i plantskolan och ska se om den kanske är mer starkväxande. (För sticklingar/rotbitar av den gamla är lika svagväxande de.)
SvaraRaderaHa det fint!
/IET