onsdag 7 juli 2010

...med lust och fägring stor

Så kom den ljuva sommaren... Pionrabatten prunkar.

Här nedan från en annan vinkel.


En av invånarna i närbild. Fråga mig inte vad den heter, har tappat bort planteringsskissen, måste städa arbetsrummet men hinner inte nu eftersom jag har fullt sjå att hålla trädgården vid liv. Det är alltså extremt torrt här. Sista rejäla skuren, 20 mm, kom den 13 juni, sedan stänkte det lite strax efter midsommar och därefter ingenting, bara värmebölja och den blöter ju inte ner marken precis! Rotvattnaren får cirkulera från soluppgång till sen kväll, täcker med kompost och halm för att behålla fukten, det är heltidssyssla.

Barnbarnen hjälper gärna till. Och skvättar från köket häller de flitigt på smultronen närmast huset för att alls få några bär. Där vi inte kan vattna ser det bedrövligt ut och i skogarna är det snustorrt. Blåbären och lingonen som verkade så lovande för en månad sedan - ajöss. Ingen svamp blir det heller. Suck.

12 kommentarer:

 1. Torkan håller på att förstöra växtligheten här också. Vill ha regn!

  Men din pionrabatt ser ljuvlig ut! Tur för den att du orkar vattna!

  SvaraRadera
 2. Wow, vilken fin rabatt, och gulligt barnbarn:)
  Vi har haft några korta skurar och åska med skyfall men mera behövs från ovan.
  Ha det gott i värmen!

  SvaraRadera
 3. Det prunkar så vackert, hoppas vi får lite regn ¨så att allt blommigt orkar med att fortsätta den underbara blomningen nu bara. Din trädgård ser ljuvlig ut:-)

  Ha det gott, Hillevi.

  SvaraRadera
 4. Vacker pionrabatt Laila!=Och så stämningsfulla bilder,

  Tänk att vädret numera krånglar för jämnan - är det inte det ena så är det det andra - regn i massor på "ögonblicket" eller torka i "evigheter"...
  Det jag är så rädd för det är de där häftiga skurarna på 50-100 mm på en timme...typ

  'Louise Odier' är en ljuvligt doftande, remonterande och lättodlad ros. Problemet är att den gillas av svartfläckssjukan.

  /Anja

  SvaraRadera
 5. ja vilken underlig sommar det är... först så lovande o nu vilken torka. Här har inte regnat på jättelänge o vi vattnar o vattnar. Men det torkar ändå! Undrar hur detta ska gå - jag som anmält mig till Tusen Trädgårdar den 8 augusti... Ohyran har dessutom slagit till. Häggspinnaren äter upp alla häggar - blir till vita döda spökträd, larverna äter upp stockros o bärbuskar, lössen tar död på riddarsporrarna...
  Men sniglar har jag inga - ÄNNU!!!!
  KRAM
  Ulrika

  SvaraRadera
 6. Hej Laila!
  Vilken vacker rabatt i solens sken, bilden blev 'trollsk' :=)
  Nu törs jag knappt säga att hos mig har det varit ganska perfekt, sol några dagar för att sedan regna på efternatten/förmiddagen för att sedan åter få soligt.
  Trist för dig att växter torkar bort, det går ju faktiskt inte att vattna en hel trädgård så den blir mättad hur än man försöker. Håller tummarna för att du ska få lite fint regnande snart.

  SvaraRadera
 7. Bilderna är som tagna ur en bok... drömmarnas trädgård eller nåt. :)

  Jag måste bara fråga, vi har funderingar på att måla om vårt hus. Ändra färg på knutarna från svart till vitt, så som ni har. Men, vad har ni för färg på taket? Har du möjligen någon bild så man ser även det?

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 8. Ja, med tanke på att planen är att vi ska lägga om taket och höja gavlarna nästa sommar, så har jag inte lagt någon jättesatsning på växter i rabatterna. Visst jag har börjat lite på framsidan med några perenner, men det är ju inte mer än att det är flyttbart, annars är det ettåringar som gäller tills vidare. Dock ska jag försöka så lite mer tvååringar och perenner i odlingslåda för att få mer permanenta växter på sikt. Samtidigt är det roligt att följa alla ettåringar som dyker upp, extra spännande blir det eftersom jag kört med en del fröblandningar för att hitta nya favoriter.

  Hmm, jag är ledsen att jag får göra dig besviken, men ännu finns det inte så mycket mer i den "svenska" rabatten. Tanken var att så ringblommor och blåklint, men det blev inte av liksom mycket annat. Dock funderar jag på att stoppa ner lite lökar där, men just nu är jag nöjd med havet av prästkragar.

  SvaraRadera
 9. Riktigt så torrt har inte vi och det är tur det eftersom jag pysslar med lite nyplanteringar mitt i högsommaren, men det är ju nu tiden finns...
  Det ser otroligt prunkande och fint ut hos dig torkan till trots!

  SvaraRadera
 10. Vilka fina bilder :)
  Nja......den på minner kanske inte jättemkt om eglantyne.......färgen e samma iof..
  Plantera djupt så går det säkert bra :)
  Håkan

  SvaraRadera
 11. Så vackert, tack!
  ha en skön sommar!
  Sophia

  SvaraRadera
 12. Vilka ljuvliga pionplanteringar!

  Håller en tumme för regn åt dig,

  Rebecca

  SvaraRadera