onsdag 18 augusti 2010

Mina bästa squashrecept

Ja, så står man där igen med en himla massa squash. Genom åren har vi testat olika recept. Ingen i storfamiljen på tolv personer gillar fyllda squash, varken med köttfärs eller svamp. Ratatouille går inte heller hem. Så småningom har vi utarbetat några rätter som alla, även barnbarnen, äter med god aptit.


Gräddgratinerad squash brukar vi ha som tillbehör till grillade lammfärsbiffar och färskpotatis. Garanterad succé.



1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och slanta squashen och lägg i smord ugnsfast form.

2. Häll på vispgrädde så att det täcker till hälften ungefär men se till att skivorna får en hinna av grädde. Salta lite och ta några tag med svartpepparkvarnen.

3. Gratinera tills skivorna är mjuka och grädden fått lite färg. Servera bums.


Squashsoppa låter inte särskilt lockande men är en höjdare. Receptet är beräknat till 2 personer.


Ingredienser:

1 gul lök

3 msk olivolja

400 g squash

3 dl buljong

1 dl vispgrädde

salt och peppar


1. Hacka löken och fräs i oljan på svag värme i en kastrull. Löken ska bli mjuk utan att ta färg.

2. Tillsätt den skalade och tärnade squashen och låt det hela puttra tills squashen mjuknat.

3. Tillsätt 3 dl buljong. Jag brukar ta lantbuljong men en god hönsbuljong går också bra. Koka upp.

4. Ta kastrullen från spisen och mixa till en slät puré.

5. Tillsätt 1 dl vispgrädde. Koka upp, smaka av med salt och peppar och servera.

Om man har mycket squash kan man frysa in soppbasen efter steg 2.



Syltad squash. Trots att jag försöker skörda mina squasher när de är ganska små, 1-2 dm, så lyckas några alltid gömma sig och bli riktigt STORA. Det här receptet använder jag till bamseexemplar.


Ingredienser (receptet kan dubblas):

1,2 kg squash

2 dl ättisksprit 12%

2 dl vatten

2 tsk salt

2-3 bitar muskotblomma alt torkad ingefära

1/2 tsk vitpepparkorn

1 msk gula senapsfrön

4 dl socker


1. Skala squashen, dela den på längden, gröp ur kärnor och det "svampiga". Om squashen är väldigt stor kan man klyva halvorna en gång till på längden. Skär sedan drygt centimetertjocka skivor.

2. Blanda ättika, vatten och salt i en vid bunke. Lägg i squashbitarna, täck med en tallrik och låt stå 12 timmar.

3. Häll över lagen i en kastrull, tillsätt kryddor och socker och koka upp. Lägg i squashbitarna och koka på svag värme tills de är mjuka.

4. Ta upp bitarna med hålslev och lägg dem i rengjorda och varma glasburkar.

5. Koka ihop lagen ca 10 minuter och häll den bums över bitarna. Sätt på lock.

6. Förvara svalt. I vår jordkällare håller sig inläggningen ett par år.




4 kommentarer:

  1. Alltid välkommet med nya recept, enkla dessutom:)
    Tack!

    SvaraRadera
  2. Bra recept! Tack för dem. Jag hoppas mina squash i Småland har vuxit till sig tills jag kommer ner. Dotter L ska titta till dem på fredag så då får jag en rapport om läget. Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Laila!
    Mumsiga recept!
    Jag brukar få squash av en trädgårdsvän och brukar göra hennes recept med köttfärs. Nu ska jag pröva ett av dina, grattinerad låter supergott!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Tack för bra squashrecept!
    Mina squash växer sig alltid stora, jag tror de växer när jag vänder ryggen till :)
    Jag ska nog testa ditt recept på syltad squash.
    Vad brukar ni ha den till?
    Terés

    SvaraRadera