söndag 2 januari 2011

Överraskning och ambitioner

På årets sista dag fick jag en bloggutmärkelse av Maja på bloggen Färgtrappan!

Så här motiverar Maja utmärkelsen:
"Laila har fantastiska växtkunskaper och på hennes blogg kan man till exempel få veta , vad man kan använda timjan till, mer än att lägga den i maten. Hos henne har jag lärt mig mycket det här året."

Tack Maja, jag blev förstås både överraskad och glad! Med utmärkelsen följer en uppmaning att berätta tre saker om sig själv och att skicka utmärkelsen vidare till tre bloggar. Jag börjar med den roligaste och samtidigt svåraste uppgiften, att välja bara tre bloggare. Helst skulle jag vilja utse alla på min blogglista! men jag måste ju välja och det får bli tre bloggar som jag kommit att betrakta som värdefulla kunskapsbanker var och en på sitt sätt:

Helen i Piteå med bloggen Tankar om och från min trädgård, en guldgruva för alla som är intresserade av frösådd. Helen har också en hemsida där hon överskådligt presenterar bilder och fakta kring mer än 300 frösådda blommor, buskar och träd!

Inger i Härnösand med bloggen Kärleksstigen, entusiasmerande rosexpert som generöst delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter när det gäller rosor och klematis.

Ingela med bloggen Gelas hem och trädgård, kunnig grönsaksodlare, kålspecialist bland annat. Ingelas kreativa grönsaksrecept testar jag gärna och hennes äppelmust är helt suverän!

När det gäller den andra uppgiften väljer jag att berätta om tre ambitioner jag har inför den nya året.

1. Börja måla akvarell! För fem år sedan gick jag en kurs tillsammans med barnbarnet Amanda.Här är några alster från den tiden, tydligt präglade av att jag hade grå starr på båda ögonen, det ligger som en brungrå hinna över dem.

Nu ser jag färger igen, men i övrigt är synen skruttig, ungefär som om jag gick omkring och kisade hela tiden - precis om man gör när man ska måla akvarell och försöka se färgfält och ljus och skuggor i stället för detaljer. Dags att plocka fram akvarellådan!
2. Dreja!
Amanda och jag gick också en keramikkurs och det blev några skålar. Här är den största:
Tyvärr var den en kvällskurs med fler deltagare än drejskivor så man hann aldrig riktigt få in handgreppen. Nu letar jag efter någon som anordnar veckoslutskurser och barnbarnen Emmy, Blanca och Alba vill gärna hänga med.

3. Snickra! För 30 år sedan köpte jag två gamla fönster från en rivningsfastighet. De är ca 60x60 cm.

Har länge tänkt göra vitrinskåp till mina örtaburkar och i sommar får jag chansen när maken ska bygga om altanen utanför snickarboden och gästhuset. Det gamla virket har den rätta patinan för att bli skåpsstommar...

29 kommentarer:

 1. Tack Laila du är ju bara för underbar. Nu gäller det att tåta ihop lite om mig själv och ge den vidare till 3, inte det lättaste. Men jag blev riktigt glad att du tänkte på mig. Vilka underbara fönster du visar, och jag tycker om dina alster både med och utan starr. Önskar dig en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Vilka fantatsitska målningar!!!
  Underbara!!!! Inte tycker jag att det ligger något grått över dem????!!!
  Linda

  SvaraRadera
 3. Hejsan Laila!
  Med tanke på hur "skruttig" din syn är enligt dig själv så undrar jag bara hur de där akvarellerna skulle se ut utan skruttigheten;))?! För i mina "skarpsynta" (jo, det säger optikern)ögon är de små konstverk av klass!
  Och dreja. Och dona och snickra. Och odla, gräva så och skörda. Där emellan folkbilda oss.
  Hallå Unga Damen? Vad tänker Ni bli när Ni blir stor?

  De där fönstren - hm - behöver du dem verkligen....typ?;)))!...jag skulle ha BETYDLIGT större användning...ähum;)))/Anja

  SvaraRadera
 4. Anja, vill bara påpeka att det är över fem år sedan jag målade de där tavlorna. Då såg jag detaljer men inte alla färger, nu ser jag färger men inte detaljer! Har alltså fått akvarellögon!

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga ambitioner! Och fantastiska fina bilder! Önskar dej en god fortsättning på det nya året :)

  SvaraRadera
 6. Ohh Laila vilka tavlor helt bedårande. Jag ser alla örtaängar framför mig och små bilder på din burka. Det skåpet kommer att bli superfint...
  Akvarellögon låter precis perfekt tycker jag.
  Tack för tips om Helens blogg.
  Ha nu en skön dag
  Annika

  SvaraRadera
 7. Jag gratulerar dig från mitt hjärta, för utmärkelsen. Du förtjänar det. Jag tror att du en utmärkt lärare. Love lektion med fotosyntesen.
  Jag ser dig.
  (jag stavade rätt?)

  SvaraRadera
 8. Fick inte iväg medelandet så jag provar igen....

  Vilken talang du verkar ha, både vad gälle akvarell målningen trots dina ögonproblem och även drejningen! WOW kan jag bara säga!
  Ha en skön vecka
  Kram/Sofia

  SvaraRadera
 9. Du har verkligen många strängar på din lyra.
  God fortsättning på 2011.
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Åh så fina akvareller, jag tycker de var väldigt fina i färgnyanserna, gillar det där lite dämpade färgvalet. Måla och dreja och snickra....vilket härligt år du har framför dig ! Lycka till med skapandet !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Inte ska du snacka ner dig så... det är ju jättefina akvareller. Känner att mina hamnas i skymundan när jag ser dina fina alster:) Härligt med mål! Jag ska oxå gå en inspirationskurs i vår hos en nyvunnen konstnärsvän Christina Levinsson.
  Varma kramar Ulrika

  SvaraRadera
 12. Ett riktigt gott 2011 önskar jag dig, Leila! Med massor av fantastiska målningar hoppas jag, för de som du visar är underbara:)
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvaraRadera
 13. Hej Laila!
  Stort tack för din award till mig, vilken ära att få en sån av dig:)
  Mycket imponerad blir jag av dina ambitioner, du har många strängar på din lyra.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga ambitioner, lycka till och grattis till utmärkelsen!

  Tack för dina tips, ska skriva upp dem nånstans... :) Jag gillar hosta och håller på att lära mig att titta mer på bladverk än blommor, så det är jättebra tips! Funderar bara på om det är lite för ljust för dem, än så länge? Kanske ska vänta tills buskarna växt till sig lite?

  Rött och silvergrå ihop är ju jättefint, tack tack!! :) Jag bor i Göteborg, förresten, zon 2 tror jag. Buskarna är på östsidan av huset så de har rätt mycket sol.

  Kram Birgit

  SvaraRadera
 15. Kul, kul, kul att läsa om dina tre "avslöjanden". Vilken tusenkonstnär du är. Du har verkligen många strängar på din lyra.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 16. Hejsan Laila!
  Har nu läst ditt inlägg två gånger och fattar nog inte riktigt att jag kan vara 'värd' en sådan här utmärkelse.
  Så många fina ord du har skrivit om mig och min blogg, Tack!
  Att jag nu ska skriva tre saker om mig själv på min blogg och sen ska skicka utmärkelsen till tre nya har jag förstått.
  Måste kolla runt lite bland bloggare så jag får veta vad en Adward är egentligen :=)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Härliga målprojekt!! Ser fram emot att följa "resultaten"!;-)
  Tips Laila- info om våra rosor finns på vår website: "http://user.tninet.se/~hqb872q/familjesidor/". Där finns också sidor om våra andra växter. Scrolla dig bara ner till Index!
  Gott Nytt 2011 önskar jag dig!!

  SvaraRadera
 18. Vilka trevliga projekt du har som mål i år! Alla tre sakerna är ju kul och går att utveckla i det oändliga egentligen. kram Sophia

  SvaraRadera
 19. Hej Laila!
  Blev så 'till mig' att jag glömde totalt bort att säga något om dina tre personliga :=)
  Vilka underbara tavlor, du är ju jätteduktig på att måla akvarell! Vackra motiv!
  Tycker nu efter det jag har sett dina talanger att du kan illustrera din kommande bok om örter med helt eget material.
  Du är även duktig på keramik, du är en 'tusenkonstnär'!
  Vackra fönster du har att jobba med :=)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 20. Åh, vilka vackra tavlor ..och skålen var ju också underbar.

  SvaraRadera
 21. Ett stort tack för hälsningen! Ja, kanske kommer jag snart tillbaks till trädgårdsbloggvärlden också, om inte annat funderar jag på att blogga om Ronja just för att tiden går så fort och det är kul att minnas och kunna jämföra med ett önskat syskon, samt att våra anhöriga på håll får lite bättre koll.

  Jag kan bara inte förstå vart den första veckan tog vägen, men det handlar ju mycket om Ronjas mat- och sovklocka samt att jag själv ska äta och sova. Den övriga vakna tiden går åt till att försöka hänga med på gravidforumet jag har deltagit i under hösten samt få ordningen återställd efter flytten. Än är det många kartonger kvar och många saker som jag saknar som är "borta".

  Under hösten tappade jag helt intresset då energin och tiden försvann då jag satsade på många resor till Jönköping för att handla bebissaker. Men när jag såg Isis drömmars vackra krönika av trädgårdsåret blev jag riktigt sugen och började längta efter att planera ett nytt odlingsår. Tyvärr kommer ju alla rabatterna vid huset bli illa åtgångna då vi ska höja pyramidtaket på vinden så vi får en våning till med sadeltak, så raabatterna längs huset kommer bli illa åtgångna. Som tur är har jag några rabatter på baksidan samt mina odlingslådor att roa mig med. Det är nästan så jag genast vill ut i garaget och hämta brädorna och skruva ihop fler lådor ...

  Annars har jag börjat njuta för fulla muggar av vår älskade lilla tös. När man som jag har längtat efter barn i fem år så är det en stor lycka att äntligen ha träffat någon igen som ville skaffa gemensamma barn. Ja, vi har ju hållt ihop ett tag nu. Lyckan igår var att bädda spjälsängen för första gången och att på egen hand tokshoppa tillsammans med dottern. Coop hade halva priset på massor av sina fina kläder. Det är himla kul att få handla flickläder och inte bara könsneutralt.

  Så nu har dottern ätit klart och ligger i famnen och är skitsur, ändå har hon ätit bra efter att ha sovit över fem timmar sedan vi steriliserade första nappen nu i natt som hon har toksuger på.

  Vad gäller dina ambitioner så ser jag fram emot att följa resultatet. Jag håller fullständigt med de andras kommentarer om att du är mycket bättre än du tror. Näpp, nu får jag försöka trösta dottern och helst få sovit lite till.

  Oj, vilket långt inlägg det blev, men du känns nästan som en extra mormor, genom det intresse och stöd du har visat.

  Gott nytt odlingsår önskar jag dig!

  SvaraRadera
 22. Hej Laila, vilken fin blogg du har. Jag såg att du hittat min nybörjarblogg via "Helen i Piteå".
  Här kommer jag titta in fler gånger...

  SvaraRadera
 23. Grattis! Den nomineringen skriver jag också under på!

  SvaraRadera
 24. Vilket fynd...jag gjorde som kom in på din blogg för första gången. Mmhmmmhm, massor av inspiration och nya ideer!

  SvaraRadera
 25. Du är absolut värd utmärkelsen Laila. Har själv många gånger tänkt gå en kurs i Akvarellmålning. Men hos mig har det stannat vid tanken :)
  Min mailadress är monken@bostream.nu.
  Tjingeling

  SvaraRadera
 26. Hej igen :) jag vet inte varför de inte rekommenderar färsk ingefära i just detta sammanhang, men inom ayurveda brukar man använda ingefäran färsk till vissa ändamål och mald till andra, så jag skulle gissa att det har med det att göra :)

  nåt svensk ord för detox...lite förenklat kan man väl säga reningskur/renande? Vi kallar ju renande/avgiftande örter för alterativa. det har att göra med att man "ändrar" något i metabolismen för att befrämja avgiftning. sen kan det ju vara generellt eller för specifika organ eller kroppssystem... I många sammanhang så änvänder man nog fortfarande det gamla begreppet "blodrenande" för detta, fast det rent ordagrant är felaktigt :)
  Det var mina spontana reflektioner, det finns säkert nåt vettigare svar :)

  önskar dej en trevlig kväll! :)

  SvaraRadera
 27. Grattis, den utmärkelsen är du mycket väl värd att få :) Vilka fina tavlor du målat! Klart du måste måla mer, du har det i fingrarna. Jag har gått kurs men fick inte till det, är för petig och fyrkantig för att bli fri i handen med penseln, men det har varit roligt att prova :)

  Snälla - kan du inte berätta när du bygger skåpet och hur du bygger, är så roligt att bli inspirerad av andra, och jag testar gärna, bara jag har en beskrivning att gå efter :)

  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
 28. Laila, I hope you continue with your painting. You are a talent with pottery too! I like your watercolors very much. Keep it up! I hope you and yours are not too sore from all the digging of snow! Kram Carol

  SvaraRadera
 29. Fina farmor, jag minns det som igår när vi var på kurser! Längtar till Fagerdala- vi ses om en månad =) Många kramar från Amanda

  SvaraRadera