måndag 4 april 2011

Vårbruk med förhinder

Så här såg det ut i Fagerdala trädgård igår vid elvatiden.

Jag ägnade mig åt att städa torpet och sedan flydde vi till stan och till våra fröplantor i takfönstren. Här finns det hopp.

Chileplantorna som jag sådde för sex veckor sedan är omplanterade och hälsar att de mår utmärkt.

Så också tomaterna sådda för två veckor sedan. Fin utsikt över Kungsholmen har de och himmelsljuset kompletteras vid behov med LED-lamporna.

Vår favoritpotatis Amandine ligger på förgroning. De brukar utvecklas bra i fuktad såjord om de får stå svalt och ljust. Så fort istäcket försvunnit ur dalen kommer jag att sätta dem, kupa rejält, täcka med dubbel fiberduk och hålla tummarna för att majfrosten inte nyper dem i öronen.

För övrigt har jag ägnat all fritid de senaste veckorna åt att förbereda ett inlägg om vitlök. Det har hänt en massa på forskningsfronten sedan mina örtaböcker skrevs och jag måste givetvis uppdatera min kunskap om jag nu ska blogga om läkeväxter med rent samvete. Men att googla efter information och granska den kritiskt är verkligen inte gjort i en handvändning. En sökning på "garlic" ger över sjuttio miljoner träffar! Det tar tid att vaska fram det som är värdefullt bland allt skräp som virvlar runt på nätet. Och när jag väl hittar exempelvis intressanta forskningsrapporter blir jag irriterad på att jag som icke-medicinare vägras tillgång till rapporterna i fulltext. På sin höjd får jag läsa ett mycket summariskt "abstract". Huvudet surrar av obesvarade frågor:
- Hur väljer man ut vad i växten som testas?
- Varför envisas man med att i de flesta kliniska tester av läkeväxter använda syntetiskt isolerade och processade ämnen ur växten - när kanske just samspelet mellan olika substanser i den färska örten är själva hemligheten?
- De här forskarna som undersöker läkeväxter "vetenskapligt", vem finansierar deras forskning - egentligen? Hur får jag reda på det?

Men jag lovar, jag ger mig inte, även om den självpåtagna uppgiften att bidra med välunderbyggd kunskap om läkeväxter ibland känns lite som att ro motströms...

26 kommentarer:

 1. Hej Laila!
  Den underbara utsikten kan inte plantorna klaga på, däremot tror jag dom blir extra vackra och kraftiga.
  Jag beundrar din envishet med att hitta rätt och bra information om läkeväxter.
  Sen har vi andra den enorma turen att kunna lära oss genom att du delar med dig av din kunskap. Tack för det!
  Önskar du får en härlig kväll!

  SvaraRadera
 2. så sant, det här med de vetenskapliga rönen kan vara lite oklara...och det är ju ingen garanti att ett extrakt av en ört får samma egenskaper som själva örten. när jag bloggar om örtmedicin så gäller det i regel traditionell användning utifrån de traditionella örtmedicin-systemen..
  ser fram emot ditt vitlöksinlägg! :)

  ha en fin kväll :)

  SvaraRadera
 3. Fy 17 Laila vad mycket snö ni har i Fagerdala än.
  Den här köldhålan som jag bor i har i alla fall snön släppt, men det är bitvis mycket tjäle istället. Vad härligt för er att kunna fly eländet till stan och se alla grödor gro och växa.
  Det kommer att bli väldigt spännande att läsa om din vitlöksrapport!/Anja

  SvaraRadera
 4. Oj vad snö ni har fortfarande, vad jobbigt. Tur att du kan gotta dig med dina frösådder istället:) Hoppas att du får tag på informationen du söker, låter lite som att stånga huvudet i väggen men det är bra att du inte ger dig:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Snö känns väldigt bekant som du förstår, men jag tror det kommer att gå snabbt nu. Intressant kommer det att bli att läsa ditt inlägg om vitlök:)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Nämen va´ mycke´ snö! Tur ni har ert fantastiska "krypin" i Stockholm ni kan fly till.
  Jag ser fram emot att få lära mig "allt" om vitlök.
  Mina Amandine ligger också på jord och ska förberedas för plantering i Nöbbele i maj (under fiberduk).
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag säger detsamma, gud vad med snö du hade kvar, min är på G att försvinna jag tror jag kommer ha snöfritt om ett par dagar =)
  Min johannersört har börjat komma =)
  http://minteppa.blogspot.com/2011/03/det-som-goms-i-sno.html
  Men vallörten får jag vänta på ett tag (tjälen) men så fort det går ska jag gräva upp lite =)
  Vitlök inlägget väntar jag på... kramis Mari

  SvaraRadera
 8. You have beautiful seedlings. I like how put the potatoes to germinated. So clean and precise!
  I Wait the post with garlic :)

  SvaraRadera
 9. Ojojoj....så mycket snö. Hoppas den snart försvinner.
  Ska bli intressant att läsa om vitlök ;)
  ha det bra ;)

  SvaraRadera
 10. Oj vad snö kvar ! Tur man kan tjuvstarta inne, plantorna ser finfina ut ! Visste inte att du skrivit böcker om örter. Ser verkligen fram emot vitlöksinlägget. Vilket jobb du lägger ner, och vi andra tar tacksamt emot ! Gillar också att surfa runt och söka info, men det tar väääldigt mycket tid och nu är våren här på allvar, då får datorn vila. Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Man tackar för gratulationerna..
  Och jag måste säga att jag lider med dig när jag ser hur mycket snö du har!!
  Är mycket intresserad av läkeväxter och ska med glädje läsa om vitlöken sen...

  SvaraRadera
 12. Önskar jag hadde ditt tålamod att söka information!
  Det var mycket snö du har kvar!
  Hos oss är det mesta borta nu förutom att häcken längs vägen, där ligger plogvallen kvar.
  Hoppas det blir mycket sol så det smälter snabbt/Mariana

  SvaraRadera
 13. Dina chileplantor ser verkligen välmående ut, knubbiga och fina!

  Väldigt ambitiöst att inte bara söka information utan även källgranska den, förstår att det inte är gjort i en handvändning.

  Decoupageteknik som jag skrev om går ut på att man klistrar servettbitar (bara yttersta lagret) med hjälp av ett speciellt decoupagelim (finns på Panduro). Det är lite pyssligt men inte svårt, och blir nästan alltid bra! Ångrar man sig kan man ju alltid klistra över. Jag har dekorerat en hel minibyrå med tekniken, visade den i december under titeln Min blogghörna. :-)

  Kramar

  SvaraRadera
 14. ojojoj med snö du har, jag förstår att du flyr till småplantorna! De ser till gengäld fina ut. Här är faktiskt helt snöfritt nu, men väldigt blött så det där med att gräva är inte helt lätt ännu. kram! Sophia

  SvaraRadera
 15. Härligt med alla dina småplantor och potatis som är på gång.
  Ni har ju otroligt mycket snö kvar, man kan tro att bilden högst upp är hemma hos oss i Norrbotten. Blir intressant att jämföra snötäcket om en vecka, vi har än ganska kallt om nätterna så er snö kommer nog försvinna före vår.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 16. Roligt att se hur dina intressen också överlappar varandra: Skrivandet och växterna. är du på gång med nya örtaböcker? Det blir spännande att följa, du har ju både kunskapen och förmågan att förmedla den!

  SvaraRadera
 17. Du har redan börjat förgro potatis?! Då skall jag också börja, inte lätt att komma ihåg allt som skall göras nu på våren :) men jag har köpt potatis, provar Rocket i år men de skall jag inte ha hemma i stan utan vid stugan vid havet.
  Vinkast - ja, det ordet kände jag inte till förren jag träffade på bloggvännen Kia som har ett stort vinkast - alltså ett växthus som står mot en vägg, en vägg består av husvägg/murad vägg. Kommer från utlandet tror jag, Berga säteri har ett vinkast kvar. Man odlade vinddruvor i dem och i den murade väggen fanns ibland rökkanaler, man eldade i en kamin och ledde värmen genom kanalerna som skulle värma vinkastet och skydda vinstockarna. Jag har ett litet växthus mot husväggen och odlar vindruvor och då blir det ett vinkast! hihi :)
  Hoppas snön snart försvinner vid er stuga så ni kan åka dit och börja pyssla om trädgården :)
  Ha det gott :)

  SvaraRadera
 18. Ojoj vilken syn man tror knappt att det är sant.
  Dina plantor är verkligen fina.
  Här blev det höst idag blåst och regn men jag hann fota en hel del vårkrukor innan som tur var.
  Skall bli kul och läsa om vitlök jag väntar mer än gärna.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 19. Hej Laila! Unik snö, ja jag hörde från dottern att ni fick en "släng" till av vinter däruppe...

  Amandine, det är vår favoritpotatis också. Ligger även här och förbereder sig på att komma ut i jorden.

  Lycka till med ditt letande om information om läkeväxter, ska bli spännande att följa :)

  Ha det gott
  /Maja

  SvaraRadera
 20. Det skulle inte stå "unik" snö
  Det skulle ju vara "usch" snö...
  ;)

  SvaraRadera
 21. Ser att du har massor av snö kvar också..... Jag vet hur det känns!!!! Men nu så har det faktiskt börja töa bort så pass att det känns lite vårligt i alla fall, även om det är mängder kvar... Dina frösådder ser välmående ut... Det är tur man kan pyssla med sånt i väntan på våren... Ja hua... det förstår jag måste vara en mastodont-uppgift att försöka sålla och granska bland nya rön. Har också blivit irriterad när man letat efter fakta och bara får läsa ett kort sammandrag av en rapport. Blir intressant att läsa det du hittat!

  Ha det gott!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 22. Vilka fina chiliplantor du har och det skall bli roligt att läsa vad du kommer fram till när det gäller vitlök. Det där med samspelet ämnen emellan - låter viktigt i alla fall i mina öron.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 23. Hej! Hittade till din blogg för ca en vecka sedan....idag har jag läst hela bloggen från början :) Trevlig och med en bra blandning, gillar inläggen om medicinalväxter. Återkommer! :)

  SvaraRadera
 24. Hej Laila :)

  Jag blir så glad varje gång jag kikar in till, du lyckas verkligen med dina plantor, dom ser ut att må toppen :) Själv har jag inte riktikgt börjat än med mina sådder... Men men det blir väl som alla andra år, haha :) i sista minuten

  Ser framemot ditt inlägg om vitlöken!!!

  (Badrummet är nu inte vattenskadat längre utan är i ny omvandling Tjohooo)

  Ha en skön dag, hoppas på att solen visar sig. Ni skulle väl få en riktig storm idag va?

  Kram/Sofia

  SvaraRadera
 25. Hej! Tack för titten på min sida, du gissade väldigt bra, fast tyvärr är det inte en gård "på riktigt" utan bara en vanlig villa med åkrar runt omkring. Hade gärna bott på en gård så jag kunde ha lite djur :) Jag får testa citronmeliss mot huvudvärken, hoppas att min har överlevt vintern. Allt gott! Annica

  SvaraRadera
 26. Intressanta tankar om örtforskning. Har inga svar- men spänd på se/läsa om/vad du finner!
  Härliga sådder! Vårhopp!!;-)

  SvaraRadera