måndag 18 april 2011

Modemhaveri!

Modemet till datorn här på landet slutade fungera i lördags morse. Nu har maken kommit med en router i stället så att vi kan vara uppkopplade båda två samtidigt. Tyvärr visar det sig att routern stör telefonen så att det är svårt att höra vad den man talar med säger. Morr!


Våren har brutit ut på allvar även i vår kalla dal. Fortfarande slår nya krokusar ut, även sådana jag inte har planterat - som här i en grästuva invid vildvinsberget.Stora rabattröjningen fortsätter. När jag befriar alliumplanteringen från drivorna av eklöv hittar jag hundratals fröplantor.


I flera år har jag förgäves försökt att få köpta alliumfrön att gro i kylskåpet. Nu har fjolårets fröställningar fixat det på egen hand! Men hur tar jag bäst hand om alla bebisar? De står alldeles för tätt där i rabatten. Några har dessutom slagit sig ner under krusbärsbusken.Ska jag gräva upp dem och plantera i krukor? Eller vänta några veckor och flytta dem till andra rabatter direkt?


Igår var det hög tid att skola om alla tomater och chilisar:I väntan på att lilla växthusets trasiga takfönster ersätts så att jag kan installera plantorna hos värmefläkten där, får de stå ute dagtid, men nätterna är fortfarande kalla och det är ett himla kånkande ut och in.19 kommentarer:

 1. Datorstrul är inte kul...
  Mycket pyssel i våra trädgårdar nu, du kan väl göra både och med dina småplantor, men kanske bäst ändå att sätta alla i kruka så att de inte blir överväxta av annat.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Vilka (sommar)dagar vi har haft! Tror du jag längtar till min trädgård i Nöbbele? YES!! Nu i påsk (+ veckan efter) ska jag "jaga" pallkragar och förbereda för sommarens alla sådder.
  GLAD PÅSK önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Jag låter nog mina alliumstrån stå kvar...eller kanske jag ska flytta hälften??? Några står lite dumt....ska kolla in här igen och se vad du får för svar ;))
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för dina gissningar, läkemalva skulle det kunna vara! Blir spännande att se när alla har vuxit lite mer.

  Jobbigt att vara utan internet, man är så van och lätt beroende!

  Vad kul med dina alliumbebisar! Jag vet inte hur man ska göra, själv hade jag nog krukat in några och väntat med några, så ser man vad som funkar bäst. Lycka till!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Tur att det löste sig med datorn även om det inte blev perfekt. Jag har också hittat krokusar i år på de mest underligaste ställen, men det gör inget att de dyker upp lite här och där för man blir så glad :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Skull fråga samma sak om självsådden men jag tror nog jag skulle vänta ett tag tills dom kyliga nätterna är över, vi hade över 3 minus i natt.
  Känns som om dom skulle ha bättre chans då och så har dom vuxit till sig något.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Allium har jag också som gjort det samma, vet inte heller om jag ska gräva upp, kollar här och ser om du får ett klokt svar. Vad duktig du är som bär ut och in dina tomatplantor, det borde jag också göra! I dag ska jag i alla fall kruka om dem till större krukor. kram Sophia

  SvaraRadera
 8. Vi verkar vara många som undrar vad som är bäst för allium bebisarna. Hittade mängder igår:)
  Vilka fina plantor du har!!
  Trevlig påsk!

  SvaraRadera
 9. Vilken lycka att få självsådda alliumplantor.

  Jag skulle nog ta upp dem och sätta i kruka om det inte finns plats där de står nu. Så att de får växa sig kraftigare innan de får en ny plats.
  Eller om du har en liknande pallkrage med jord där du kan sätta alla fröplantor som du hittar i rabatterna, "barnkammare,"det har jag där får de stå och växa till sig.


  Önskar dig en riktigt fin vecka och Glad Påsk.

  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Tråkigt när tekninen strular! Wow så mycket alliumbebisar, lycka till med dem! Dina plantor ser jättefina ut! Mycket bök när man måste bära plantor ut och in så länge nätterna är så kalla!
  Önskar dig en Trevlig och Glad Påsk!
  Margot

  SvaraRadera
 11. Vilka rejäla tomat-coh chiliplantor! Mina är fortfarande ynkliga och små.Jag tror att jag skyller på planteringsjorden, för de brukar vara större vid det här laget. Krokusar som flyttar runt är ju väldigt tacksamt! Det finns väl inget roligare än när det dyker upp nya växter på ställen där man inte har satt dom. Lycka till med alliumplantorna!Men om jag var som du skulle jag flytta de som växer under krusbärsbusken först, av ren självbevarelsedrift. Inget kul att röja i krusbären när de börjar växa till sig...

  SvaraRadera
 12. Hej Laila!
  Jag brukar lämna mina allium småttingar några år, tills de har bildat en lök, sedan är det lättare att flytta dem till slutdestination(så att man ser dem och inte renasr bort av misstag)... Modemet - om du har råkat sätta telefonjack/modemjack i fel ordning i väggen så blir det störningar på linjen...

  Glad Påsk! kramkram H.

  SvaraRadera
 13. Mm, ibland kan det vara besvärligt med tekniken, då den inte fungerar. Vårat bärbara bredband hade tydligen en gräns för hur mycket man fick surfa per månad och den gränsen hade vi nått. Men men, det är ju i-landsproblem :)

  Härliga chili- och tomatplantor! Såhär års (lite senare för mej, dock) blir det väl en hel del kånkande...men det blir ju bra sen! :)

  Ha en Glad Påsk! :)

  SvaraRadera
 14. Vilka stora fina plantor du har redan av tomat och chili. Visst är det jobbigt att kånka ut och in, man skulle ha någon smartare lösning, men hur?
  Grannen brukar låta sina allium sitta kvar tills de blivit rätt stora, de verkar inte ha ont av att sitta trångt.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 15. usch och fy för datakrångel!
  jag skulle nog kruka en del och låta en del vara kvar.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 16. Trist med datorproblem, det är med datorn som med bilen - det ska bara funka.

  Jag har låtit mina alliumbebisar stå kvar, men de är ju så små att se och hålla koll på sedan när allt annat växer upp. Jag läste i senaste AoT om alliumbebisar och jag tror att det stod där att man bara skulle låta dem vara.

  SvaraRadera
 17. Hej Laila!
  Vackra Krokusar!
  Underbart då växter kan överraska med att flytta båda hit och dit.
  Många olika bud om vad du ska göra med Alliumsådderna :=)
  Jag skulle låta dom stå kvar och växa sig lite större på plats, ev. gallra lite. Enkelt och bekvämt!
  Önskar dig en härlig påskhelg!

  SvaraRadera
 18. Har alliumskog i rabatten, låter dem vara. De vissnar ner helt och stör inte. När det om något år är dags att gräva om, dela mm, tar jag bara hand om de största lökarna.
  Glad påsk!
  /Anette

  SvaraRadera
 19. Glad Påsk! Vilken fin bild på krokusarna. Så många alliumbebisar ;)

  SvaraRadera