lördag 28 maj 2011

Vad håller jag på med egentligen?

Ibland undrar jag varför jag sliter med rabatterna när tomten kryllar av fräscha vilda blommor som avlöser varandra hela säsongen. Just nu är det gullvivor som dominerar.

Här en tuva mandelblom med getrams i bakgrunden. Och violerna och liljekonvaljerna och, ja, maskrosorna förstås...

Men jag vill nog inte vara utan våra odlade växter heller. Tulpanerna är fortfarande fina:


Magnoliorna turas om att fladdra över woodland

och i stora krukan vid lilla växthuset blommar första klematisen.

20 kommentarer:

 1. Åhhh, vilka fina bilder!
  Gullvivorna i gräset och ett rött hus långt bort i bakgrunden, ljuvligt!
  Ja, ibland funderar man verkligen vad man håller på med :=) Men så ser man sig omkring, känner dofter, ser färger och former, jag då vet man helt plötsligt svaret.
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Men oh så snyggt det var med klematis i den där krukan!

  Här har alla gullvivor blommat över redan. Lite tråkigt, för det är min absoluta favorit bland vårblommorna. Såg i skogen idag att liljekonvaljerna blommat klart de också. Inte en enda bukett blev det. Så här står aklejor i vasen nu. (Men det är rätt fint det också.)
  hej, hej/i.

  SvaraRadera
 3. ja du Laila det undrar jag också i bland men någonslags blandning och balans mellan det vilda och det odlade hade varit bäst. Men det är klart att det beror på hur man bor och hur man tycker om att ha det. jag har infört många vilda växter som växer i trakten kring vår tomt till trädgårdens vilda delar, det är ju också en slags trädgård eftersom jag bestämmer vad jag inför och vad jag gynnar. Jo jag vet att man använda vallört som gödning, men jag är rätt insnöad på nässlor efter ett reportage jag gjorde om nässlor och fick reda på alla nässlans goda egenskaper. Vallörtsblomm är dessutom vackert. kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Det vilda har sin charm det med, men inte skulle jag vilja ha hela trädgården full av maskrosor, kvickrot och rallarrosor för det:)) Din klematis i krukan var bland det snyggaste jag sett!! Den idén kommer jag nog att sno;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. det ena behöver ju inte utesluta det andra....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Vilka ljuvligheter! Odlat så väl som vilt! Fantastisk blomvillig klematis! Härlig!

  SvaraRadera
 7. Naturen er jo vakker. Ofte er jo den vi etterligner i våre hager. Har man plass slik som jeg forstår at du har, så danner dette møtet mellom natur og kultur et bilde som jeg liker veldig godt om ikke best!
  Flotte bilder fra hagen. Spesielt krukken med klematis er helt skjønn!

  SvaraRadera
 8. Sååå fint!
  Har testat att komentera på några bloggar och det verkar fungera.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Tack så mycket för tipset det fungerade!

  SvaraRadera
 10. Gud vad fint du gjort det.
  Hoppas jag ska få igång min blogg snart igen och att du haft en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 11. Dina underbara sommarbilder får längtan till sommaren att öka, efter de senaste dagarnas kalla och regniga väder kom försommaren av sig här i Norrbotten. Hos oss har det nu iallafall grönskat på träd och gräsmattor och börjat att växa även i rabatterna.
  Ha en bra kväll.

  SvaraRadera
 12. ÅÅ det vilda tillsammans med det planterade gör ju allt till en härlig, spännande trädgård.
  Ha en unerbar dag!!

  SvaraRadera
 13. Det tänke jag också OFTA. Jag gick en runda med kameran i förra veckan och fotade alla fantastiska vilda blommorna, jag tycker nog i ärlighetens namn att de är bäst. Violerna på berget har varit enastående vackra i år.

  Jag vet inte vad det är för problem men jag har svårt att kommentera...det säger dessutom att jag är annonym ;-) men det är jag Tyra

  SvaraRadera
 14. Samma här kan inte kommentera

  SvaraRadera
 15. Jag som var anonym är Tyra ;-)

  SvaraRadera
 16. Gillar både det vilda och det inplanterande//Britt

  SvaraRadera
 17. Till er som har problem att kommentera, Berit tipsade mig om att ta bort inställningen jag förut hade att hålla mig inloggad hela tiden. Den rutan syns då du loggar in. Jag tog bort det krysset och sedan dess kan jag kommentera igen efter flera dagar med samma problem som ni nu har.
  Tack Berit.

  SvaraRadera
 18. Hej, hej Laila!

  Så olika vi är (som tur är;)!)Den vilda naturen har jag utanför mina 850 kvm och den är rätt strängt förbjuden på min tomt. Nåja. Liljekonvaljen är dock på frammarsch!
  Njutningen, tycker jag, är just att skapa något alldeles själv. Forma varenda rabatt så som jag vill ha det.Skapa biotoper som har sin hemvist väldigt långt ifrån mina trakter. Att anta utmaningen att klara dessa. Alltså egentligen en slags omväxling i floran. Den lokala, vilda ser jag så fort jag sticker fossingen utanför porten!
  Men. Din tomt har helt andra dimensioner än min så att du kan nog inte hejda det vilda. Och rysligt vackert är det !/Anja

  SvaraRadera
 19. Det är härligt med latmansrabatter där man kan låta det blomma fritt. Tack för hjälpen föresten :) du gav tips på en annan blogg hur man skulle kunna göra för att kunna komentera, så jag provade (eftersom jag inte kunnat det på ett tag) och nu funkar det :) Du är en Ängel Tack Kram Suss

  SvaraRadera
 20. Både det vilda och det odlade är vackert och kompletterar varann.
  Kram

  SvaraRadera