tisdag 17 maj 2011

Oj! En snok - eller?

Håller på att förbereda plantering av nyinköpta perenner när jag råkar kasta en blick mot timjansnåret vid uteplatsen.


Ser direkt att det inte är vår vanliga snok, den som har bott här längre än vi och som är mycket större och försedd med gula fläckar bakom ögonen. Den här är helsvart, cirka en halv meter lång och mycket vaksam. Det blir jag också, ormen ligger nämligen alldeles intill vår uteplats, mitt emellan den blommande rhododendronbusken och den stora stenen till vänster i bilden nedan:


Googlar och blir alltmer övertygad om att vi faktiskt har en svart huggorm på obehagligt nära håll. Den här gynnarens huvud var klart kantigt, tydligen ett säkert tecken.

Själv kan jag stå ut med reptiler i trädgården men ett problem är att Tim inte alls reagera på ormar. Under många promenader i vildmarkerna runt omkring har vi kunnat konstatera att han inte "ser" huggormarna. Vad händer om han råkar trampa fel?

13 kommentarer:

 1. Ni kanske för Tims säkerhets skull, skulle ta och flytta på den där reptilen. Med hjälp av spade och sopsäck samt knalla iväg med den långt eller ännu bättre med bil en bra bit bort för dom krälar gärna tillbaka annars.
  Tack snälla Laila för dina varma och omtänksamma kommentarer inne hos mig jag tar dom till mitt hjärta skall du vet och jo jag hör av mig om du kan göra något.
  Kramar:O)

  SvaraRadera
 2. Det låter onekligen som en svart huggorm. Säger som Marie, flytta den men du måste köra bort den minst 1 mil hemifrån annars kommer den tillbaka de har rätt stora revir. Lycka till/Monne

  SvaraRadera
 3. De fleste hunder av en viss størrelse vil overleve et huggormbitt, men det nok er best å komme seg til veterinær. Man vil oppdage hevelse på bittstedet og at hunden blir uvel.
  Bitt i halsregionen har størst risiko.
  Vi hadde en katt som selv bet hodet av en huggorm og kom hjem med den som trofe´. Antar at orm har bitt katten ved en annen anledning da katten aldri kom hjem til fjellhytta. Vi har også hatt katter som har ovelevd huggormbitt med behandling. Smarte råd å flytte ormen. Det vet jeg min far har gjort på sitt landsted; hatt ormen i en flaske og rodd den over vannet. Ellers er jo ormen viktig i begrensningen av skadedyr som mus og rotter. Hoggorm er fredet i Norge.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hej Laila!
  Hugaligen vad otäckt med en sådan giftig orm i sin närhet. Hörde på radion i går att det var många husdjur som blev bitna nu under våren.
  Flytta den långt, långt bort!
  Önskar dig en härlig kväll!

  SvaraRadera
 6. Hej Laila.
  Havde glemt at logge Valters mail adresse ud - så derfor måtte jeg slette det første indlæg jeg skrev- beklager!

  Sikke en forskrækkelse - jeg tror at det har været en hugorm - pas på at din hund ikke tager den - for bid fra en hugorm kan være meget farlig for hunde.
  Ha´en god aften.
  Knus Hanne Bente

  SvaraRadera
 7. Usch...inget vidare kul husdjur....
  Hoppas ni kan få den att flytta.
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 8. Men huvva!!! jag skulle inte vara i trädgården med en huggorm i faggorna...men så är jag väldigt ormrädd också.Du får hålla Tim i koppel så länge så att han inte blir biten.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 9. oj då! Ett husdjur jg inte skulle våga ha kvar...
  Ullis

  SvaraRadera
 10. Hua mig, en sådan skulle jag inte klara i min trädgård. Då hade nog jag flyttat. Jag tycker om de flesta sorters djur men ormar går bara inte.

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 11. Inte kul med Huggorm nära där man är!
  Våran 'My' blev biten härom året i nosen och svullnade upp rejält, vi hade som tur var tabletter hemma annars hade det blivit vetrenärbesök.
  Tyvärr går det inte att flytta huggormen en bit bort för dom kommer tillbaka.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Är det nått jag inte tål så är det ormar....fy, kan knappt se dem på TV:( Och dessutom en sådan där giftig usling. För många år sedan hade jag en fågelhund, en Vorsteh som på våren blev biten av en huggorm. Vi var långt in i skogen och det var inte lätt att bära den stora vovven till bilen, trots att hon ej fick gå eller röra sig och jag gav kortison så blev betten mycket otäckt. Det var flera mil till veterinären, usch vad vi var nervösa på vägen. Jag skulle arbeta natt, men ville inte lämna vovven hemma. Sjukanmälde mig för VAH ( Vård Av Hund)..:)))
  Var rädd om vovven och ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Hejsan Laila!

  Tyvärr är det så att huggormen ser en vovve som ett bytesdjur medan människan är det inte för den. Alltså kan huggisen 'hugga' männ'skan utan gift - man är väl ekonomisk av sig - typ - medan vovven går osäker....bzzzzz!
  Jees (vi finnar säger inte jess)! Du bör nog lyfta bort herr/fru Kaa till andra jaktmarker en bit ifrån.
  Huggis är ju fridlyst och får inte störas för mycket, men då kan man faktiskt viska i dennes 'öra' att det gäller ömsesidigt;)!/Anja

  SvaraRadera