söndag 11 september 2011

Bästa nävan och åkerbärsflytt

Geranium 'Rozanne' har blivit en storfavorit i vår trädgård. Vi satte två ex i höstas och de började blomma andra veckan i juni. Fortfarande sprutar de fram nya knoppar, de intensivt blå blommorna varar länge och bladverket är friskt och frodigt. Rekommenderas!

Minns ni åkerbären som hotade att helt ta över pionterrassen?

Vi bestämde oss för att flytta hela rasket till en egen skreva mellan pionterrassen och äppeldalen. Vinterns snömassor hade krossat ljungen som växte där och nu hotade (o)gräset, mest kvickrot, att helt ta över. Det såg bedrövligt ut i våras och vartefter har vi under sommaren röjt och fyllt på ny torvblandad jord.

Häromdagen grävde Johan upp åkerbärsplantorna och nu är de på plats i den egna skrevan tillsammans med en massa krokusknölar. Bina som bor några meter härifrån kommer uppskatta krokuspollen i vår!

I går kväll var det dags för surströmming i lilla växthuset. Även några av barnbarnen vågade sig in efter ett tag, tre av dem smakade varsin "klämma". Tvååringen tyckte det var gott, sjuåringen avbröt försöket bums och fjortonåringen var stolt över att i alla fall ha vågat testa... Alla vuxna mumsade och njöt som vanligt. Själv satte jag i mig sju härliga strömmingar!

18 kommentarer:

 1. Vad fint det kommer att bli med åkerbären i den skrevan:) Det gäller att hitta alternativa lösningar:) Surströmming var det längesedan jag åt, kan inte påstå att jag saknar det:) Mysigt ni ser ut att haft det! Kul att barnbarnen ville smaka. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så bra att ni fick ordnat med åkerbärsplanteringen. Ser väldigt fint ut redan...
  Surströmming...mmm.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb ni uträttat...det kommer att bli jättefint!
  Jag har också nävan Rozanne, fast när jag skaffade mina hette den Jolly Bee:) Den är så vacker och blommar så tacksamt.
  Mysigt och gott med surströmming i växthuset....
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 4. Det blir nog jättebra!
  Vilken två-åring - låter som vår äldste son. När han var ett år var favoritmaten fetaost, oliver och leverpastej (!)
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 5. Härligt med en åkerbärsplantering och vilken fin färg på nävan! För många år sedan gjorde jag ett ärligt försök att äta surströmming, så jag kan precis som fjortonåringen vara stolt över att jag vågat testa.....men det blev första och enda gången:))) Ser mysigt ut med surströmmingskalaset i växthuset!
  Ha en skön söndagkväll!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Tittar in som hastigast igen....även jag brukar frysa in en del av chilesarna. Det går jättebra, har skrivit lite om det på min chilepepparblogg länkar här http://billanschilepepparmix.blogspot.com/search/label/F%C3%B6rvaring
  Önskar dig en skön söndagskväll!

  SvaraRadera
 7. Mina Rozanne har blommat hela sommaren dom är fantastiskt fina.
  Var fina bikuporna blev med grå färg på sig.
  Ha de så bra
  Mariana

  SvaraRadera
 8. 'Rozanne' är jättebra och blommar fortfarande oavbrutet. Surströmming är det bästa jag vet, tyvärr är min familj inte lika förtjust.
  Kram

  SvaraRadera
 9. :-) Surströmming... har aldrig kommit så långt så att jag har kunnat smaka. Doften stoppar mig! Rozanne är jättevacker och i år har jag själv köpt tre plantor. Ska bli spännande nästa år och se hur de tar sig!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Det kommer bli snyggt där i skrevan :) Kram Suss

  SvaraRadera
 11. Hjälp vad ni jobbar! Så nu har ni en björnbärsdal också!? Mitt i allt regnande och höstkänslor är det lite skönt att tänka på vårlökar.
  Kram Eva Linnea
  PS Vi ses den 20:e. Jag kommer gärna på fm om det passar dig. DS

  SvaraRadera
 12. Så fin nävan är, kul att den blommar så länge! Min nya blåa har blivit uppäten av nåt, bladen är helt kalätna...

  Blir säkert jättebra med åkerbären i skrevan, smart att passa på att klämma dit massa lökar oxå!

  Kram

  SvaraRadera
 13. Hejsan Laila!

  Nävan som du är förtjust i är verkligen en pärla där man har plats åt den. Själv trodde jag att den skulle bli fin med gula engelska , men det se bara stökigt ut. I höst får den flytta till Skogskorridoren och hålla sällskap som marktäckre åt roddar. Få se hur det funkar.
  Åkerbär har blivit en plåga hos mig. Lyckliga dig som har hittat en bra plats åt den. Jag får ta till storsläggan och gräva upp den så gott det går - om det går...den sitter som berget på sina ställen.
  Och så sist, men inte minst: Miljön där ni inmundigar denna "delikatess" ser riktigt mysig ut - jag antar att ventilationen också funkar bra där;))))?/Anja

  SvaraRadera
 14. Egna åkerbär det är inte dumt det ooch att de får en egen plats där de kan leva fritt är ju perfekt.

  Nävan är riktigt fin den får jag söka efter.

  Surströmmingen är ju riktigt gott men jag äter bara en gång och det räcker för mig.:o)))

  Ha en fin början på veckan
  Gunilla

  SvaraRadera
 15. Ännu ett positivt omdöme om den underbara näva! Nu måste jag nog köpa den i alla fall. Har haft med den i flera planer och sett den i många trädgårdar men nu måste jag nog se till att få lite egen erfarenhet av "Rozanne" också.
  Många hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 16. Hej Laila.


  Vi har två smala tryckinpregnerade ca 3 cm breda och 2 cm tjocka ribbor på baksidan av granstörarna som de är spikat fast i. Höjden gör man efter tycke och smak.

  Jag har använt lämpligt tjockt sly av lövträd till kantstödet det är blandat mellan rönn, björk och al. Jag gjorde den på våren då är slyet böjligt.

  Det som är på bilden är ett par år gammalt det håller rätt så länge. Det som ruttnar först är ju pinnarna som sticks ner i jorden. Så kan man få tag i något trädslag som inte ruttnar så fort så håller det i många år.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 17. PS
  Som en liten kommentar på din kommentar hos mig:

  Oja, du lilla smickerska där;)))! Du har nog sinne för det estetiska själv! Jag tror att skulle ha mycket att lära mig av dig istället!/DS

  SvaraRadera
 18. 7(!)? Det var modigt, själv hade jag nog bara tagit en eller en halv...möjligtvis bara en tugga...

  Den nävan gillar jag också, tror att det är den sorten vi har, riktigt härlig -
  och det får du också ha, en riktigt härlig fortsatt vecka!
  /Maja

  SvaraRadera