måndag 19 december 2011

Honungssenap med chili – en höjdare!

Under helgen förvandlade fem av barnbarnen lägenheten till skaparverkstad. Massor av julklappar blev det, bland annat hemlagad senap kryddad med honung och chili från Fagerdala.
Förr om åren har vi gjort äppelsenap till jul men i år inspirerades vi av vår ljuvliga honung och den lyckade chiliskörden. Resultatet blev en succé! Här kommer receptet (som ger drygt 5 dl senap):

Honungssenap med chili
Gula senapsfrön, 52 g
Bruna senapsfrön, 26 g
Kallt vatten, 1.5 dl
Colman´s senapspulver, 2 msk
Strösocker, 2 msk
Salt, 1 tsk
Vitvinsvinäger, 2 msk
Kallpressad solros- eller rapsolja, 0.5 dl
Röd chilifrukt (vi tog Serrano som är ganska starkt), 1/2 frukt
Honung, 2-3 msk

Lägg senapsfröna i en kastrull med vattnet, koka upp och låt koka i 5 minuter.
Lägg över i en mixerskål tillsammans med resten av ingredienserna utom chilin och honungen. Mixa till lagom konsistens och kornighet.
Finhacka chilen (men ta bort frön och det vita) och tillsätt den och honungen. Blanda väl med en sked.
Lägg över i burkar som förvaras svalt. Hållbarheten är begränsad och senapen bör ätas inom ett par veckor.

Senap är, liksom chili, inte bara en kryddväxt utan också en läkeväxt, eller snarare flera olika sorters växter:

De gula senapskornen kommer från vitsenap, Sinapis alba, en senapsväxt med mildsmakande frön. Används i engelsk senap.

De bruna kommer från sareptasenap, Brassica juncea, en kålväxt , ger frön med starkare smak. Används i fransk senap. Vi gjorde vår senap med frön från vitsenap coh sareptasenap från Kockens.

Det finns också svarta senapskorn från svartsenap, Brassica nigra, stark smak, används mycket i indisk matlagning och är en viktig läkeväxt i Ayurveda.

Den skarpa smaken i alla senapsfrön kommer från isotiocyanater, svavelföreningar som bildas när fröna krossas och kommer i kontakt med vatten. Dessa svavelföreningar hjälper matsmältningsapparaten att spjälka fett - det är alltså ingen slump att vi gärna har senap till julskinka och feta korvar! Fröna anses också ha antiinflammatoriska och bakteriedödande effekter.

Det pågår forskning när det gäller hur senap, chili, vitlök och liknande starksmakande läkeväxter kan påverka receptorer i kroppens smärtsystem. Man hoppas få fram smärtstillande medel som ger färre biverkningar än dagens läkemedel.

I väntan på resultat av denna spännande forskning njuter vi vår julsenap!

20 kommentarer:

  1. Tack för senaps tipset med chili, det ska jag prova och då använda min egna chili och grannens honung. Ha en fin julvecka.
    /Lotta

    SvaraRadera
  2. Tack för ett bra tips och en lektion om senapsvärlden. Här ska det testas!

    SvaraRadera
  3. Så gott det låter!
    Kram Hanna C

    SvaraRadera
  4. Wow vilken spännande senap! Låter jättegod verkligen;) Måste vara rena himmelriket för barnbarnen att få vara med att tillverka något så exklusivt. Tänk vad de kommer att lära sig mycket om växter och tänk vad dessa minnen för alltid kommer att finnas i deras sinne:)) Ha det got/Monne

    SvaraRadera
  5. Mmmm, ser jättegott ut med chili i senapen. Visst har det varit ett fantastiskt chiliår, har aldrig haft en sån god skörd.

    SvaraRadera
  6. Ohh vad jag har saknat dina inlägg. Här får jag nog ta och läsa lite noggrannare. Låter fantastiskt gott måste jag säga.
    Skicka gärna mig ett mejl för jag har haft strul med min mejl och alla adresser är borta.
    Kram så länge
    Annika

    SvaraRadera
  7. Wow..den senapen ska jag absolut göra! Hur länge behöver den stå och mogna innan förtäring?
    Och du Laila..knäcken min var supergod. Perfekt med hettan till den söta glöggen....men precis som du sa, ingen barnknäck:)
    Må så gott!

    SvaraRadera
  8. Billan: Det räcker att den står någon dag i kylen.

    SvaraRadera
  9. Åh vilket trevlig inlägg:)
    Så skönt att du släpper loss barnbarnen i köket, mina är lite för små ännu...
    Kram

    SvaraRadera
  10. Dina barnbarn har en underbar barndom tillsammans med dig. Vad månde bliva av dessa skapande, trygga och av dig superbekräftade barn? Ett är säkert och det är att de kommer att besjunga Ditt lov i alla sina da'r.
    Senapen verkar vara av den sorten att man bara MÅSTE prova...!/Ha't!Anja

    SvaraRadera
  11. Tack för ett bra tips. Jag älskar både senap och chili!/Lila-Christina

    SvaraRadera
  12. Dubbelt kul med egen produkt!
    Det däe med smärtlindring låter intressant det skulle jag behöva.
    Ha en trevlig julhelg
    Mariana

    SvaraRadera
  13. Vilket spännande recept - har allt som behövs hemma så jag tror jag skall sätta igång.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  14. Hej igen Laila! Nä, jag hade nog inte kommenterat det här inlägget är jag rädd :(
    Jag tänkte nog gör det sen ..... Det där sen det har en viss tendens att försvinna. Vart?
    STOR JÄTTEkram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  15. Det receptet måste jag pröva!!! låter supergott.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  16. Fantastiskt vilket fint inlägg.
    Jag blir riktigt avundsjuk på dina barnbarn som har en sådan fantastisk läromästare.En förebild som de verkligen kommer att ha med sig hela livet.
    Du verkar kunna det mesta som går att göra av naturens skafferi.

    Önskar dig en riktigt GOD JUL

    Gunilla

    SvaraRadera
  17. Dejligt indlæg.
    Ha` en god aften.

    SvaraRadera
  18. Gjorde senapen idag och den blev jättegod.

    God Jul
    Birgitta

    SvaraRadera
  19. Nämen Laila, det där lät verkligen spännande. Honung och chili minsann... :)

    Jag har varit inne i stan och jobbat lite så jag har sett att där inte finns någon snö. Här har det peppar, peppar legat kvar så fint även om det till en början var slask. Säkert är det lika vitt och fint i Fagerdala... men där är ni kanske inte så mycket nu. :)

    Kramar från oss
    Mia & Kevin

    SvaraRadera
  20. Vad kul att göra egen senap! Och intressant att få läsa om senapen, det är så kul det där att det ofta finns en förklaring till varför vi äter vissa saker tillsammans.

    God Jul om vi inte hörs innan!
    Kram Birgit

    SvaraRadera