tisdag 17 april 2012

Krokusfest för bina!

Solen sken en stund mitt på dagen idag och då flög våra bin för första gången på flera veckor. De behöver en temperatur på ca 10 grader för att kunna flyga.

Det surrade intensivt kring våra drygt tusen nyutslagna krokusar! Krokus är en av vårens viktigaste pollen- och nektargivare, åtminstone här där det inte finns så mycket annat som blommar nu förutom enstaka sälgar.


Utöver nektar som ger energi och pollen som ger proteiner och mineraler behöver bina vatten för att kunna göra fodersaft till ynglen. Dragbina kan också hämta hem propolis som behövs för att täta springor i kupan och även minska flusteröppningen om det blir för kallt i kupan. Propolis, som innehåller bakteriedödande ämnen, hämtas från vissa lövträdsknoppar och från kådan på gran och tall.

Jag måste försöka ta reda på hur jag kan preparera och använda den propolis som sitter på alla slungade ramar. Propolis är ju bra inte bara för bikupor utan används också som kosttillskott för människor. Det anses bland annat kunna stärka immunförsvaret och kan ha antibiotisk effekt.

19 kommentarer:

 1. bees on crocus how beautiful!) propolis, I never used. in our infusion pharmacy for sale to the ears and I do not know how it works, but is interesting as an additive.

  SvaraRadera
 2. Det är tusan så intressant och spännande det där med bin! Superfina krokusar. Man blir glad när man ser dem sticka upp i fjolårsgräset och slå ut i solen.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Underbart med så mycket krokus, och mums för era bin:-)
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 4. Tusen nyutslagna krokus! Du milde vad fint det måste vara.
  Jag hade en propolis"kräm" som var fantastisk på torrsprickor. Minns tyvärr inte varifrån.
  Spännande att se vad du kokar ihop

  SvaraRadera
 5. Förstår att bina inte kunde motstå dom där vackra Krokusarna!
  Hoppas foten känns bättre
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Härligt att se att era krokus blommar, då har våren kommit. Hoppas din fot är bättre.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Ja. Tänk så underbart det är även om vädret jäklas med en! Det är NU vi skall vara här...och nu...det går så himla fort!/Anja

  SvaraRadera
 8. Man lär sig alltid något nytt hos dig Laila! Idag har jag bla lärt mig vad bin använder för tätningsmaterial. :)

  Ha det gott! /maja

  SvaraRadera
 9. Det ska bli så roligt att få träffa dina bin :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Oj vad bina verkar arbetsvilliga. De har ju så mycket gott att samla på.

  Här snöar det ymmnigt och vi skall få mera inatt.
  Hoppas att din fot känns bättre.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Spännande kunskaper du delger mig i. Härliga bilder också. Ha det så bra med alla de små bina. Kram Pia

  SvaraRadera
 12. Tänk - nu fick jag lära mig något nytt och det är jag så glad för. Propolis. Måste kolla upp närmre...

  Du undrade om min pinngång? Jo, i min högra list har jag tre olika "Före-efter" -inlägg. klicka på dammen/woodlandet så kan du läsa om gången.

  Kram

  SvaraRadera
 13. Intressant att läsa om hur era bin fungerar, att de nu börjat flyga måste vara ett härligt vårtecken.
  Nu får vi bara hopas att snön och kylan håller sig borta från Fagerdala.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 14. Intressant med bina!!! Du är så kunnig!!! Hoppas att du mår bättre!! Mailat dig måste ju börja planera nu=). Ta det försiktigt med kryckorna ute i Fagerdala, skall bli så roligt att komma ut dit igen. Kram Gela

  SvaraRadera
 15. Vad härligt att de börjar att flyga - vilket vårtecken!! Så spännande att läsa om din bin! Hoppas att du mår bättre nu och slipper allt för mycket värk. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 16. Vad roligt att läsa om dina bin. Här hemma är maken i full färd med att komma igång som biodlare. Han håller på att beställa material för att bygga ramar och få ihop en kupa och snart har vi ett samhälle här. Kanske borde vi egentligen ha två samhällen (minst) men med tanke på allt småbarnsliv som tar mycket tid så börjar vi med ett och hoppas att de klarar nästa vinter. Så får det väl bli avläggare med tiden.
  Tack för din fina komplimang för mitt "kåseri". Att det var just du som skrev så fint känns ju roligt när jag har läst att du har skrivarkurser för dina barnbarn. Det ger mig en känsla av att du vet vad du talar om :-)
  Kan du inte kika förbi hos mig och berätta vad det är för rosor du har i din header. Jag är i färd med att köpa rosor men har inte hittat riktigt "rätt" än.
  Ha det gott!
  /Anna

  SvaraRadera
 17. Så utrolig herlig å se når biene boltrer seg det utslåtte krokusbegerene. Det er et alvorlig sikkert vårtegn! Alltid spennende å høre siste nytt fra bikubene dine. Propolisutvinning, nei det har jeg ikke greie på... Vet bare, som du sier at det er antibiotisk og selges i helsekostforetninger. Tror jeg har smakt drops med Propolis en gang, de smakte lakris. Men det var muligens tilsatt smak. Ha en fin uke!

  SvaraRadera
 18. Måste vara en underbar syn för ögat med alla dessa blommande Krokusar.
  Dessutom är det ju en härlig fest för bina.
  Lärorik och intressant läsning.
  Även vackra bilder.

  Önskar dig en härlig onsdag!

  SvaraRadera
 19. Tack, migrän är verkligen inte roligt... Saltet, det fyller vi i paket och burkar märkta Seltin :) Alltså mineralsaltet som du kan köpa i affären.

  SvaraRadera