söndag 26 augusti 2012

Bedrövelse i bigården

I mitten av maj hittade vi drottningen död i vårt bästa samhälle. Vår mentor trodde att bina kanske skulle lyckas dra upp en ny drottning. Det såg lovande ut ett tag, nya ägg började dyka upp i cellerna – men nej, det var ett obefruktat arbetsbi som "lekte" drottning och nu har vi tyvärr kunnat konstatera att samhället tynat bort.

Erling, nestor i vår biodlarförening, kom och hjälpte Johan att med en fiffig metod föra över återstående arbetsbin till det fungerande samhället i kupan bredvid. Till våren får vi göra en avläggare och dra upp en ny drottning.

Även i det livskraftiga samhället ser det skruttigt ut när det gäller honungsskörden. Inte heller våra kamrater i föreningen får några större skördar i år, det har helt enkelt funnits för lite nektar att hämta, det kyliga vädret kan ha spelat in tror de. Nu stödfordrar vi socker för att bina inte ska äta upp all honung innan vi kan slunga och invintra.

Vax har de i alla fall tillverkat, våra bin. Tillräckligt för alla salvor jag förbereder. Just nu skördar jag mängder av ringblommor dagligen;


plockar av alla utslagna blomkorgar varje regnfri eftermiddag...


... och ändå ser det ut så här i köksträdgården nästa förmiddag;Även ljungen är "skördeklar".  Har lovat barnbarnen att plocka riktigt mycket ljungblom i år. Bästa kvällsteet vid insomningsbesvär, dessutom gott - givetvis med en klick honung i! Och till te åt barnbarnen ska nog årets honungsskörd räcka hoppas jag!


Här kan du läsa mer om Ljung och hur jag skördar bereder blommorna.

22 kommentarer:

 1. Vad tråkigt! Det är ju något speciellt med era bin. Det har varit en kall sommar, om man jämför, och det spelar kanske in. Vackra ringblommor har ni i alla fall. Jag håller tummarna för att ni kan få igång bisamhället nästa år och att solen kommer att skina mycket, mycket mer :-)
  Många kramar Hélena

  SvaraRadera
 2. Men så himla trist!!! Hoppas den hinner producera honung så du får till barnbarnen och att ni får en ny hona till våren.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Tråkigt när det inte blir som man tänkt sig;( Hoppas att i alla fall det ena bisamhället kan klara sig och att ni lyckas få igång det andra nästa år. Vilka vackra ringblommor! En sådan korg!!!! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Aj, aj, aj! Inte trevligt när så´nt händer, men bin är ju levande väsen som påverkas av allt runtomkring, inkl väder & vind. Vi får hoppas på bättre väder och skörd nästa år. Men i år blir det riktigt mycket ringblomssalva ser jag. Härlig färg.
  Vi hörs om besök (i svampskogen?).
  Tröstekramar till er båda från Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. De är så fina Ringblommor, små solar som alltid finns och klarar av att växa där annat dör. Vi har ringblommor vid vår stuga där det är kargt och vindpinat men ringblommorna klarar sig alltid :)
  Trist med bidrottningen och hoppas att det blir bättre med bisamhället, för godare honung finns inte, än den hemmagjorda, jag brukar köpa av en kollega och jag älskar den.
  Hur gör du med ljungen när du torkar? Hela kvistar eller repar du av blommorna? Tänkte prova för det finns så mycket ljung vid vår stuga.
  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för frågan! Har lagt in en länk till inlägget där jag berättar hur jag gör.

   Radera
 6. Sånt härligt pyssel ni håller på med!

  Det är en rikedom att få skörda eget som räcker hela vintern.

  SvaraRadera
 7. Det ser så vackert ut med alla ringblommorna. Vad trist med bina får hoppas på en bättre sommar nästa år. Tack för ljungtipset. Jag ska ge mig ut och skörda. Kul att testa något nytt. Kram Pia

  SvaraRadera
 8. Tråkigt med bina, våran grannes bin dog nästan allihopa i vintras....
  Nu är min ringblomsolja klar som du tipsade om, verkar funka mot självsprickorna :-) så jag ska nog göra en ny laddning och ge den till sonen!
  Har ni fortfarande torrt? Här kommer det störtskurar var och varannan dag.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Illa med bidrottningen men så härligt att se ringblommorna, jag kan känna doften, en doft från barndomen. Ringblommor var det första jag odlade i mitt lilla trädgårdsland.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vad läckert det ser ut med alla Ringblommor i korgen!
  Det borde bero på den svala sommaren att det gått dåligt med Bina! bra att mata dom mycket och tidigt i år.
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Oj så sorgligt med bina! Fast att sommmaren varit usel för bian det förstår jag. Aldrig har jag haft så underlig växt i min köksträdgård som i år, för lite sol helt enkelt!
  kram Sophia

  SvaraRadera
 12. Åh nej vad tråkigt med bina! När jag läser ditt inlägg förstår jag att vi ska vara lyckliga över vår skörd på ett samhälle, 75 kg mätte vi att det till slut blev. Känns ju helt otroligt.
  Underbart med ringblommorna. Hur gör du? Jag har två sorters ringblommor. En klassisk orange, och en som är gulare i tonen, inköpt från Runåbergs. Jag tycker att den gula är vackrare men jag plockar bara de orange för att torka eller göra ringblomsolja av. Jag har hört att det är de som innehåller mest nyttigheter. Har du någon uppfattning?
  Kram och ha det fint!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är de orange som är bäst. Mina orange kommer från frön från Runåbergs och jag litar på deras info: "Calendula officinalis 'Resina',
   Ger enkla medelstora blommor i gul-orange med orange mitt på knähöga plantor. Men det är oftast inte för utseendet som Resina odlas, utan för sin höga halt av eteriska oljor. För tillverkning av salvor och oljor är den ansedd som en av de bästa. Doftar gott."
   De gula är sådana som självsått sig år från år i trädgården. Tog med en del av dem också i början men nu är det de orange som gäller.

   Radera
 13. Vad tragiskt med bisamhället. Hoppas att det löser sig i vår.

  Angående texten i min blogg, ser texten annorlunda ut än vanligt menar du?
  Jag har kollat i två olika webläsare men hos mig ser det ut som det brukar.
  Om det ser annorlunda ut mot vad du van, skulle du ha tid så får du gärna ta en skärmdump på din skärm och mejla över så ska jag se om jag kan komma fram till vad problemet kan vara.

  Jag funderar på att byta typsnitt också, eller vad anser Du om skrivmaskinsfonten jag använder? Den är lite tunn, eller hur? Tydligare med mer svärta och gärna fötter på bokstäverna?
  /iet

  SvaraRadera
 14. Surprisingly, in Russia, those people who collect herbs, they have not met Heather, I would ask them, and they answered in the negative
  collect a lot of St. John's wort, marjoram, lemon balm, Agrimony


  Eeeee ... I do not know what is not less important to tell you more))

  I hope you're ok? whole

  SvaraRadera
 15. Hejsan Laila!
  Så sorgligt att läsa om era bina och att dom inte mår så väl.
  Att sommaren har varit kall kan nog även människan hålla med om. Både vi och djuren mår väl av lite värme :=)
  Vacker bild med alla Ringblommor i korgen.

  Önskar dig en fin start på den nya veckan.

  SvaraRadera
 16. Men så trist för er och arbetsbina.
  Vad vackert med alla ringblommor. Plockade frön till dig idag för jag trodde du behövde? Men du har så du klarar dig bra ser jag. Fast vill du ha så finns det.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 17. Det är så intressant att läsa om era bin, men trist när de inte mår bra.
  Tur att det blir lite honung ändå, även om det inte blir lika mycket som förr.

  Ha det fint.

  SvaraRadera
 18. Synd med bisamhället.När vi, min man och jag, gick i svampskogen i söndags blommade ljungen för fullt och i massor. Då trodde vi att det skulle bli bra med honung, ljunghonung, i år.
  Förr brukade jag alltid ta in ljung för att torka och ha över vintern. Den luktar så gott. Nu sitter min farmors ord och tankar i huvudet, tar man in ljung så dör någon man håller kär, så därför har jag ännu inte plockat in någon doftande bukett. Har du hört något om denna skrock??
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 19. Så tråkigt med din bidrottning och den skrala skörden. I våras var jag i en trädgård där de födde upp bidrottningar för att sälja vidare, intressant att höra om vill jag lova. Och tur att det finns de som pysslar med sånt. Ljungte har jag faktiskt inte provat,dags för det för det ser gott ut. Men några sömnproblem har jag då inte, får dricka det för att det är gott ;-) Ha det fint !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 20. Trist det där med drottningen, men va märkligt att det finns arbetsbin som "leker drottning"! Ringblommor är fantastiska, de slutar aldrig att blomma. Jag minns för något år sedan som mina ringblommor låg och blommade under snön en höst!
  Ha det fint! :)

  SvaraRadera