söndag 5 augusti 2012

Hjälp! Vad heter rosen?

Vi har bara tretton olika rossorter men ändå har jag lyckats tappa bort namnet på några av dem. Den här  rosen står i rosensnåret som avgränsar södra delen av köksträdgården från gräsmattan. De rosavita fyllda blommorna sitter i klasar.

Den är fin som snittblomma.

Busken blir ungefär en och en halv meter hög och växtsättet är upprätt. Den blommar nu och några veckor till men den remonterar inte.


I år blommar den ovanligt rikligt - och ovanligt många knoppar slår ut. Men många ser ut såhär:


De blir bruna, sedan svarta och faller av. Om de lyckas slå ut blir de smutsvita, knorviga och kronbladen stannar liksom i växten. Så har det varit i alla år.

Bladverket är numera friskt och mörkgrönt men för några år sedan höll den på att dö av svartfläckssjuka. Den lyckades jag bli av med men inte knoppsjukan. Omgivande rosors knoppar drabbas inte. Eftersom blommorna är väldigt vackra när de väl lyckas slå ut har vi behållit den och skulle gärna vilja veta vad sorten heter och om det finns någon bot för bedrövliga knoppar.

Alla perennrabatter genomgår ju en otrolig metamorfos under odlingssäsongen. Här hos oss sker den mest dramatiska förvanlingen i det lilla blomsterhörnet i köksträdgården. Den 17 maj såg den ut såhär:

Och idag såhär:


Nu måste jag lämna datorn till doktorn. Den är seg som attan och behöver ses över. Återvänder till bloggosfären när den kommer hem, i skick som ny förhoppningsvis.... Håll tummarna!

15 kommentarer:

 1. Vad är det för klarblå blommor? Otroligt vacker färg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kinesiska riddarsporrar som jag sådde (förodling i växthus) för några år sedan.

   Radera
 2. Oj, vilken skillnad! Men fint var det - både i maj och augusti!

  SvaraRadera
 3. Skulle det kunna vara en Ispahan eller Mme Hardy? :)

  Löss kan göra så att knopparna inte slår ut och bladen blir missbildade.
  Men är det någon som gnagt lite längre ner på stjälken? Rosenskottstekelns lilla larv tar sig in och äter upp märgen i skotten och då orkar inte knopparna slå ut och skotten vissnar.

  Mot båda är det bästa "tumme o pekfinger-metoden" ;), dvs att klämma ihjäl. Sedan finns det ju en del betydligt mer raffinerade metoder också. :)

  SvaraRadera
 4. Så där ser vissa rosenknoppar ut hos mej med!
  Mariana

  SvaraRadera
 5. vilken förändring i rabatten :) det är väl det som är charmen med att blommor blommar olika tid :) lång njutning Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Hei,her hadde du mykje vakkert.
  Takk for titten :)
  Ha fortsatt ein fin sommar!

  SvaraRadera
 7. Det är inte en Mme Hardy, den blir vit när den slår ut. Jag har en bild på min startsida ute i kanten. Vet inte vad det kan vara...ska fundera lite. Älskar din förvandling av rabatten, underbart!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Jättefin ros. Hoppas någon vet vad den heter.
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 9. Gillar ditt ombyte rabatten! Visst är det härligt när man får till det så där bra som du har fått det?
  Mme Hardy gissar jag också på. Fotade nämligen den på Fredriksdal i somras.
  Allt gott
  och kram
  Annika

  SvaraRadera
 10. Vacker ros. Törs inte lämna något bestämt svar men.....
  Bourbon-rosor beter sig så när det regnar. Hos Minette (som är en Alba-ros) blir blommorna/knopparna också till bruna klumpar vid regn. (Och säkert fler rosor.)
  Här länk till en (av många) bra "söka-ros-svar-sida"!;-)
  Man kan söka på färg osv. (Advanced)
  http://www.helpmefind.com/roses/

  SvaraRadera
 11. Jag har en liknande ros som också beter sig sådär...har inget namn på den, tagit den hos min morfar. Men har kikat runt förut och gissade då på Minette som NinaH också tror :)

  SvaraRadera
 12. Hej Laila,
  det är inte 'Mme Hardy', 'Ispahan' eller 'Minette'.
  Jag gissar på 'Maiden´s Blush', googla på den och jämför.
  Är det inte regnet som gör att knopparna inte orkar slå ut?
  Kram

  SvaraRadera
 13. Inger! Jovisst är det 'Maiden´s Blush'! På pricken, många av bilderna som kommer upp när jag googlar skulle kunna vara tagna här! Tack!!! När det gäller knopparna kan det knappast vara regnet som är boven - fram till i år har vi haft svår torka så här års. I år har det visserligen regnat mer men mest om nätterna och inte i några långa perioder. Sedan rosen började slå ut hade vi fått 2 mm fram till ikväll då det kom 12 mm på en halvtimme! Eftersom samma problem dykt upp varje år, även under extrem torka, måste det nästan vara något annat.

  SvaraRadera
 14. Lätt för mig att komma så här efteråt och berätta vad den rosa rosen heter men, jag kan NÅGRA namn ;)!
  Vilken trevlig bild på omvandlingen från maj till nu.
  Båda lika vackra på sitt sätt.
  /Anja

  SvaraRadera