lördag 19 januari 2013

Chilipeppar som medicin och växtskydd


Capsicum annuum, chilipeppar - som matkrydda välkänd och uppskattad av många. Men som läkeväxt är chilipeppar mindre känd och jag tror inte att särskilt många odlare har prövat chilipreparat som växtskyddsmedel. Här kommer därför lite information och, förhoppningsvis, inspiration!

Läkeväxt

Alla heta capsicumsorter kan användas, ju starkare desto bättre. Om man inte odlar chilipeppar själv kan man ta cayennepulver. Det verksamma ämnet är capsaicin, en alkaloid. Den stimulerar cirkulationen i kroppen och har dessutom bakteriedödande effekt. Om man håller på att bli förkyld kan symptomen lindras/hejdas av te på chilipeppar genom att capsaicin framkallar svettningar och är slemlösande. Det är svårt att ange några mått, man får börja med en bit chili (färsk, torkad eller fryst) eller en knivsudd cayennepeppar till en kopp kopande vatten och öka styrkan om man pallar mer.

Capsaicin lär också sänka kolesterolhalten i blodet och förebygga blodproppar. Min örtläkebok för kvinnor rekommenderar chilipepparte som smärtlindring vid mensturation.

Om man har magsår eller mycket känslig mage bör man inte konsumera chili.

Växtskydd

Det brännande capsaicinet "bränner" också odjur som angriper våra växter! Bladlöss och andra sugande insekter håller sig borta med förebyggande behandling och stryker oftast med vid direktkontakt.

Det här är ett dunderrecept som jag använder på rosor, tomater, kål och bönor:

   3-4 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
   1 stor gul lök
   1 hel vitlök (ca 15 klyftor)
   1 l vatten
   1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke och tillsätt resten av vattnet, gärna ljummet men absolut inte kokhett. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila ifrån genom en silduk. Tillsätt såpan och fyll sprayflaskan med vätskan. Moset kan man mylla ner kring rosor som brukar locka till sig bladlöss. Jag lägger inte moset direkt i komposten eftersom jag är rädd om de små maskarna och andra medarbetare där.

Det brukar räcka med en besprutning men om det behövs en omgång till bör man vänta en vecka.
  
Undvik att spruta på utslagna blommor - bin och andra nyttiga djur mår inte heller bra av capsaicin! Undvik också att spruta i solsken, vänta till skymningen om det är en solig dag. Testa alltid först på ett par blad för att se om den växtsort du tänker behandla tål preparatet. Använd gummihandskar när du hanterar chilifrukterna och moset/vätskan - det är inte roligt att gnida sig i ögonen med chilifingrar!


Chilipeppar är en lättodlad växt. Många sorter kan stå i krukor utomhus i skyddat läge...

...men de starkare sorterna blir bäst i växthus eller glasveranda.

13 kommentarer:

  1. Åhhh så mycket rolig och intressant läsning för en som är chilifrälst. Här kommer det upp nya plantor var dag nu och det är sååå kul.
    Kram Lotta (och tack för alla fina kommentarer)

    SvaraRadera
  2. Vilken otroligt intressant information! Alltid lär man sig något nytt;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Oj vilken intressant information. Jag fick hem 14 olika sorters chili igår som jag tänkt så i år. Nu vet jag mera vad jag kan göra med dom.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  4. I probably agree with you, that is working with pepper tincture and summer was a time, she worked as an ambulance for my feet at night after a long walk
    if you take the inside!it is necessary to have a lot of courage and I certainly would not risk)
    I love you very much

    SvaraRadera
  5. Men så intressant, ska absolut prova chilepeppar som växtskydd till rosorna, Tack Laila!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Din häxbrygd mot odjur låter verkligen verkningsfull. Den ska jag ha i minne om det dyker upp otäckingar i sommar. Bra tips!!!

    SvaraRadera
  7. Vilket kanontips jag skall skriva upp det med en gång.
    Det kanske hjälper på clematisar och aklejorna också.

    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  8. Du kan alltid testa genom att göra en mindre sats och spruta på några undanskymda blad för att se hur de reagerar. Mot ohyran hjälper det garanterat men frågan är om växten tål behandlingen!

    SvaraRadera
  9. Hej Laila! Har ni inget för er på tisdag efter 12 är ni hjärtligt välkommna hem till mig på födelsedagskaffe/te.
    /EvaLinnea

    SvaraRadera
  10. Detta måste jag komma ihåg om jag får ohyra. När jag hade problem med harar i rabatten så strödde jag ut chilipulver och det funkade faktiskt ganska bra.

    SvaraRadera
  11. Fattar inte riktigt vad jag gör när kommentaren inte går fram. Kanske byter jag sida för fort utan att kolla att kommentaren faktiskt går fram?
    Nå ja. Det är alltid med stort nöje som jag tar del av din 'undervisning' om växters olika egenskaper.
    Chile är en favvo för mig och då som krydda.Du har ju så många sorter och kan använda dem på många olika sätt. Själv tycker jag bäst om 'Early Jalapeno'som är, mild som grön och alldeles tillräckligt stark med underbar arom som röd. Dessutom lätt att torka.
    Du har så rätt ang. om att den är lätt att odla men, fy 17 så lätt de angrips av ohyra - åtminstone i mitt växthus. Därför odlar jag dem helst ute på en varm och solig plats men så att vinden kan få lite spelrum - de gillar inte spinn så mycket ;)))!...de tappar liksom balansen;)!
    Visst kommer du längre fram med fler tips om fler sätt att använda chilen?
    Hur får du ~ över n:et?
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning faktiskt! Det bara hoppade in av sig självt när jag skrev jalapeno! Och nu hoppade det inte in - skumt!
      Om du får spinn på chilin i växthuset kan det bero på att du har krukväxter där som ofta är "värdar" för spinn utan att påverkas nämnvärt.

      Radera