fredag 19 februari 2016

Mitt bästa trädgårdstips!

Chilipeppar, Capsicum annuum, är välkänd och uppskattad som krydda i mat. Men som växtskyddande medel är den mindre känd. Det vill jag råda bot på. Här kommer mitt bästa tips på medel mot allehanda ohyra i odlingarna!


Bladlöss, vita flygare och andra sugande insekter håller sig borta vid förebyggande behandling och stryker med bums vid direktkontakt.

3-5 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
1 stor gul lök
1 hel vitlök (ca 12 klyftor)
1 l vatten
1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke med resten av vattnet, gärna ljummet men inte kokhett. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Sila ifrån genom en silduk. Det frånsilade moset brukar jag mylla ner kring rosor, jag lägger det inte i komposten eftersom jag är rädd om maskar och andra medarbetare där.

Tillsätt såpan och fyll en sprayflaska med vätskan. Spruta växterna men undvik att spruta på utslagna blommor. Undvik också att spruta i solsken.Testa alltid först på ett par blad för att se om den växtsort du tänker behandla tål preparatet.

Upprepa vid behov behandlingen efter några dagar.

Nu är det tid att så årets chiliplantor. Lägg gärna till en superstark sort även om ni inte brukar använda den i maten - du kommer inte att ångra dig!

Fler trädgårdstips hittar du via Helenas blogg.

20 kommentarer:

 1. Veldig bra tips! Chili er veldig sterkt, og det samme med hvitløk, så det virker sikkert veldig bra. Det må prøves! :)

  Ha det godt

  SvaraRadera
 2. Gu'så bra tips!!! Men, som du säger, så funkar metoden mot sugande skadeinsekter. Ha! Nu får klematisstekellarver det hett om "öronen".
  Har du nåt i ärmen mot svartfläcksjukan som är också ett stort problem i min trädgård..

  Ha en fin helg Laila!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svartfläcksjukan är knepig. Den förökar sig med tuffa sporer och när de första tecknen på angrepp börjar synas har de redan trängt långt in i bladen. Man kan försöka med en blandning av galltvål äppelvinäger och vatten (2 tsk galltvål, 1 msk vinäger, 1 l vatten). Det skadar inte rosen men det är inte säkert att det hejdar svartfläckssjukan heller.
   Viktigast är att 1) stärka växterna i tid, 2) hålla rent i och kring rosbuskarna eftersom sporerna övervintrar i vissna blad men öven på kvistar och grenar.
   1) Bästa medlet för att stärka bladens epitel är att ge dem kisel. Åkerfräken innehåller lösligt kisel. Hur man gör avkok på åkerfräken kan du läsa om under Etiketter i högerspalten. Spruta/duscha jorden kring rosorna höst och tidig vår. Var försiktig med kvävegödsel åt rosorna tidigt på säsongen. Ge dem PK-gödsel i stället och börja med kvävegödsel, gärna nässelvatten, efter midsommar någon gång.
   2) Plocka bort varenda gnutta av vissna blad och annat på hösten. Byt gärna ut lite av ytjorden på våren innan du behandlar jorden med åkerfräken. Om angreppet var särskilt svår i fjol kan man ta till radikal nedskärning av hela busken. Inte roligt men en svartfläckssjuk ros är inte heller rolig!

   Radera
 3. Hei!
  Oppskriften er notert ned. Takk! God helg! Anne

  SvaraRadera
 4. Det tipset köper jag rakt av. är så trött på alla småkryp som inte vill ge sig.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Perfekt!!!!tips för en chiliodlare som mig! Ska absolut testas! Stort tack! Visst är jag en livsnjutare, det har du helt rätt i, men jag älskar att jobba också, det är inte många som är så bortskämda som jag med att bo vid en sjö och kunna jobba hemma! Det är lyx, jag kan jobba långa dagar när det behövs men jag kan också ta en liten paus och springa ner till sjön och ta ett dopp om jag känner för det = det kallar jag livskvalitet! Du undrade om hunden tröttnar när jag fotar, ibland kanske men hon går alltid lös och älskar också allt hon hittar på stranden eller i sjön, däremot gillar hon inte att bli fotad själv..för då vänder hon oftast bort huvudet! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 6. Tack för supertips! Jag har stora problem med gröna larver och de äter snabbare än jag hinner klämma dem. Min Madame Hardy var hårt drabbad av svartfläcksjuka i somras, den såg bedrövlig ut. Kanske är det bästa att klippa ner den helt och vara noga med jorden runt om.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vilket utomordentligt bra tips, helt nytt för mig.
  Tusen tack!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jättebra tips! Detta inlägg får jag lägga in bland favoriter så jag hittar det igen när det är dags att jag ohyra. Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Smart!
  Verkligen värt att testa mot alla små vidriga odjur!
  Bra med "receptet" om hur man gör!

  Ha det gott!

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. Dette rådet har jeg aldri sett før!

  SvaraRadera
 11. Låter ju helt fantastiskt :) Tack för tipset. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset. Det ska jag pröva i sommar!
  /Kitty

  SvaraRadera
 13. Uppskattar allt matnyttigt. Bladlössen dyker ju garanterat upp varje år, det gäller att upptäcka dem i tid.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 14. Vilket superbra tips, det ska testas.
  Jag önskar dig en underbar helg!

  SvaraRadera
 15. Tack för bra tips, skall nog prova detta!
  Trevlig helg!
  Gunillla

  SvaraRadera
 16. Oppskriften er notert, og jeg skjønner ar her blir det endel å notere framover :-) Dette blir spennende.
  På oppskriften du skrev til Anja skjønner jeg også at jeg trenger norsk svensk ordbok.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 17. Vilket supertips! Jag skriver upp. Äter inte chili, men det går ju alltid att köpa några frukter.

  Du undrade över trädgårdslandet. Det är squash som syns i lådan som nu är varmbänk, sen är det solrosor som sticker upp ytterligare två lådor bort.
  Det låga staketet och grinden funkar bra för hönorna.
  /Anette

  SvaraRadera
 18. Ja det var nytt för mig och lät inte så avancerat. Det skulle jag klara:) Har sått Chili Hot Lemon. Den kanske kan duga till det...
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 19. Kanontips! Var ute i förrådet och fann mängder med löss på mina fördrivna vitlökar så nu ska jag inhandla chili och testa direkt. Tack för tipset!
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera