tisdag 2 februari 2016

Byggpaus

Nu är byggarna klara med etapp två och elektrikern kommer i veckan och slutför elinstallationerna. Man börjar ana hur rummet kommer att gestalta sig även om myckte återstår: putsning och kalkning av murarna, målning av tak och väggreglar, golvläggning.I nästa etapp ska taket få plåttäckning och när vädret tillåter ska vi grunda ytterpanelen med tjärvitriol.


Jag är inte sysslolös under tiden.  Varvar bokslutsarbete med sådd. Frölådorna börjar fyllas och av de första jag sådde har stäppsalviorna grott till nästan 100 %, det tog bara fyra dagar. Vi har röjt plats i gäststugan för stora slagbordet och där står de nu med växtbelysning och lagom värme.


Idag ska jag så de första chilisarna, de som brukar ta tid på sig. Resten och tomaterna får vänta till Alla Hjärtans dag.

PS Plötsligt erinrar jag mig att någonstans i gamla trädgårdsförrådet bakom en massa flyttkartonger och bråte står vår gamla trampsymaskin, arvegods från Johans farmor. Den ser ut ungefär som på bilden men kan fällas ner under arbetsskivan som är fint utsmyckad med intarsia men ganska sliten och medfaren vad jag minns. Ett problem är att någon har kladdat på vit färg på hela järnunderredet. Om jag skulle ta och lyfta fram den och försöka få bort det värsta kladdet och måla svart? Tror att den skulle platsa i orangeriet som blombord. Kanske?


25 kommentarer:

 1. ÅH vad fint det kommer att bli i orangeriet! Förstår att du väntar på bättre väder mer än de flesta av oss ;) Med den farten det går kan du snart börja plantera alla stäppsalvior o annat som du sått inne. Hade varit överlycklig för ett så fint orangeri! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det blir jo så fint! Du har mye å glede deg til :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! En dröm går i uppfyllelse!

   Radera
 3. Rymligt, fint och vilken takhöjd! Tack för tips om tjärvitriol, borde vi kunna använda till altanräcken på stugan. Att måla vitt är så jobbigt, tycker jag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjärvitriol är ju en ganska ny produkt, kommer nog att testa på några bräder först!

   Radera
 4. Snacka om att jag blir avis på ert orangeri....vill också ha! det kommer att bli helt underbart! Roligt med alla sådder du har på gång! Här snickras det också för fullt men det ska bli ett gästhus...Ha en fin dag! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också vara avundsjuk om det inte vore vårt! Hoppas du mår bra!

   Radera
 5. Hei!
  Det blir kjempefint. Tenk å tilbringe våren der.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 6. Dette blir bare supert ! Må være herlig å planlegge hvordan dere kan nyte det og bruke det.
  Skjønner at vi må begynne å så..
  Nyt planleggingen :-)

  SvaraRadera
 7. Självklart Laila! Symaskinen är som gjord för ändamålet. Själv la jag en marmorskiva på...
  Så fantastiskt fint det är/blir i orangeriet. Du är en sån där underbart go' männ'ska som man unnar allt gott! Så härligt att du har fått drömmen förverkligad!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 8. Självklart Laila! Symaskinen är som gjord för ändamålet. Själv la jag en marmorskiva på...
  Så fantastiskt fint det är/blir i orangeriet. Du är en sån där underbart go' männ'ska som man unnar allt gott! Så härligt att du har fått drömmen förverkligad!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. Ser så fantastiskt roligt ut ert projekt! Följer med spänning. Och visst ska du ha gamla symaskinsbordet där. Kommer att bli kanonfint!

  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 10. Symaskinen kommer att bli toppen! Jag har skifferplattor på mina ute. Funkar säker inomhus också:)Kul att sådderna tagit sig. Orangeriet ser toppen ut!
  Tack för tipset om grå bladiga mindre träd av sälg. Ska kolla upp det:))
  Kram

  SvaraRadera
 11. Det kommer att bli så bra.
  Jag sår mest sådant jag kan äta upp just nu. Men har kommit igång lite. Imorgon skall jag så lite mera.
  ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 12. Tänk att man redan kan se hur fint det kommer att bli, ditt orangeri!
  Jag sådde lite grann i måndags, några tidiga, men sen blev det några till, till exempel tomaterna. Det mesta är dock kvar ett par veckor till.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt vackert Laila är orangeriet! Tänk så mycket du kan göra med trädgården framöver, såklart blir jag avundsjuk över den vackra och funktionella skapelsen!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Gratulerar till ett underbart inbjudande orangeri! Ser redan hur bra ni lyckats med ritning och design. Känner en inspirerande avundsjuka - jag ska minsannn, så småningom :)

  Salvia är kul att så eftersom de belönar så snabbt. Fick gjort klart stora såbordet och fick upp belysning innan jag åkte så sen... då är det dags att börja på allvar.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 15. Tack för dina snälla ord om filmen och trädgården! Såklart ska du fixa till underredet till ett blombord😊 vad synd att du inte fick fröerna men vilken tur att jag har massvis kvar så jag skickar nya i morgon !

  Kram

  SvaraRadera
 16. Glömde: gräset heter Strandråg " leymus arenarius"

  SvaraRadera
 17. Så fint arbetet framskrider i orangeriet. Självklart ska du ta fram symaskinbordet så det kommer till användning.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 18. Så fint arbetet framskrider i orangeriet. Självklart ska du ta fram symaskinbordet så det kommer till användning.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 19. Symaskinen passar utmärkt i orangeriet.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 20. Vet inte varför riddarsporrarna inte trivs hos dig, jag tycker de är lättodlade och frösår sig här och där. Jag gör ingenting med dem. Kanske beror på jorden, min jord är näringsrik och ganska tung. Nu kanske du har fått fram symaskinen, det blir jättefint.
  Kram

  SvaraRadera
 21. Helt underbart Laila! Alla borde ha rätt till ett orangeri :-) Önskar lycka till med fortsatt bygge när ni kommer dit.
  Jag lovar berätta om Vippvallmo när jag fått tag på den. Ha det bra /Maria

  SvaraRadera