onsdag 10 februari 2016

Rapport från en komposthink

En av våra rabatter kallar vi Pionterrassen. Vi byggde upp den med torvblock på östsidan av en av tomtens otaliga bergknallar. Här dansar tulpanerna i slutet av maj


och kring midsommar börjar de första trädpionerna och den rödaste av luktpionerna att slå ut.


Mot slutet av säsongen domineras rabatten av ulleternell och höstanemoner.


Men idag på morgonen såg rabatten ut såhär:


När det slutade regna gick jag till angrepp med sax, sekatör, komposthink och stora platsäckar.


Innan det började mörkna hade jag hunnit röja en hel del och finfördela allt innan det får mellanlanda i svarta platsäckar, för att slutligen hamna i de limpor jag kommer att bygga upp nya rabatten av. Men mycket återstår att rensa bort. Tyvärr varnar vädertjänsten för snö i Östra Svealand i morgon. Vi får väl se.


När det inte är uteväder pular jag en hel del med frösådderna. Idag kom ett efterlängtat kuvert från Veronica med bloggen Sanda Cottage (tack Veronica!). Hon hade snappat upp att jag gärna vill ha jätteverbena, Verbens Bonariensis, i min orangerirabatt och skickade en rejäl portion från sitt fröförråd. Visst är trädgårdsbloggosfären fantastisk!


Det börjar se lite mystiskt ut i torpets fönster.  Här i köksfönstret står stäppsalvior och tät silverarv som just har tittat upp.


Och här intill glasdörren ut mot frukostplatsen står ännu flera stäppsavior. De första "riktiga" bladen har börjat komma i pottorna till höger. Undrar hur plantorna kommer att se ut när de står krukade i växthuset om sisådär två månader? Och i rabatten om fem månader?  Visst är det spännande!

21 kommentarer:

 1. Oj, är du redan igång att städa i rabatten. Här toksnöar det sen i eftermiddags. Fina pionstöd kan jag se och härliga frösådder. Din rubrik känns bekant haha, det var ett tag sen.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det høres herlig ut å kunne rydde i bedene allerede nå. Her melder de iskaldt vær fremover, så jeg tør ikke ta bort noe. Flotte peoner du har!

  SvaraRadera
 3. Vilken längtan man känner efter vår o sommar när du visar dina bilder :) Fantastiskt att du redan börjat att rensa i rabatterna, här får det allt vänta i alla fall några veckor till skulle jag tro. Ingen ide att lägga ner något större arbete, det blir säkert vinter igen. Men man blir sugen när man ser dina bilder :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jag drog i några grässtrån sist jag gick runt i den blöta trädgården. Nu är den helt täckt av snö igen.
  Ser härligt ut med dina sådder som ser ut att ta sig ordentligt. Visst är det spännande:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Fiffig rubrik - minns boken! Jag har också hållit på att städa och klippa de senaste veckorna och det känns som man samlar guld i hinken för varje vända till komposten. Det här är nog det tidigaste jag börjat städningen av trädgården, vi har så stort så jag brukar räkna med två månaders arbete på våren så allt som är gjort känns riktigt bra.

  Tyvärr verkar kylan komma tillbaka, inte oväntat förstås.

  Ha det gott Laila!

  SvaraRadera
 6. Så fint det gror. Här har det också börjat fylla på, men stäppsalvia har jag inte provat att fröså. Inget städande i rabatterna här ännu även om jag skulle vilja. Hoppas faktiskt på att marken ska hinna bli hård en gång till så att äppelträden kan beskäras utan att förstöra för mycket, men det är nog inte sannolikt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Härlig läsning.Så fint det spirar och gror i dina krukor. Jag ska kurera mig sedan hoppas jag på fint väder och trädgårdstid.
  Ha det gott
  Maria

  SvaraRadera
 8. Du är så duktig så, Laila! Så fint det gror hos dig.Även jag har börjat lite lätt att städa ute. Klippte bort resten av julrosbladen. Det är bara att glatt inse att jag börjar ha riktigt många bestånd! Roligt just för att de börjar blomma så här tidigt då längtan efter våren är kanske som störst och tålamodet ligger på noll.
  Kram på dig Laila!
  Anja

  SvaraRadera
 9. Vad fint det blir i rabatterna hos dig. Här började jag vårstäda men kom av mig när jag såg väderprognoserna för den kommande veckan. Istället har jag börjat klippa häckarna. Alltid lika skönt att vara ute i trädgården en stund och att göra finns alltid.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk mör pion. Vet du vilken sort det är? Den tillsammans med ulleternell... <3
  I år har jag jötteverbwna i källaren och hoppas de fixar övervintringen. Jag tycker de är så besvärliga att förså. Jag får komplettera med plantor från jobbet om de inte klara sig.
  Ha en trevlig helg!
  Anna

  SvaraRadera
 11. Vilken fantastisk mör pion. Vet du vilken sort det är? Den tillsammans med ulleternell... <3
  I år har jag jötteverbwna i källaren och hoppas de fixar övervintringen. Jag tycker de är så besvärliga att förså. Jag får komplettera med plantor från jobbet om de inte klara sig.
  Ha en trevlig helg!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den röda pionen heter Paeonia lactiflora 'Buckeye Belle'.
   Rekommenderas!

   Radera
 12. Skikkelig frodig peonbed !
  Her har vi fortsatt snø og kulde, så rydding i bed må vente.
  Men Lars var ganske effektiv med nedskjæring i høst, så vi håper det meste har klart seg.
  Imponert over alt du har sådd :-)
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 13. Vårrydde er noe av det morsomste jeg vet. Vakkert peonbed du har. Har akkurat tatt inn Verbena bonariensis fra trappa ute. Der har de stått i to mnd. så nå håper jeg de vil spire.
  Alt godt! Anne

  SvaraRadera
 14. ¡Hola Laila!!!

  ¡Vaya! Parece que el fuego hizo de las suyas, estragos en el bonito huerto!... Eso de muestra que hace calor. Luego se ven ven en las dos fotos, que a mí me parecen semilleros con un lindo colorido.
  Paso al traductor tus letras, pero traduce muy mal.
  Espero que acierte con lo que escribo... Voy intuyendo lo que expresan tus letras.

  Es un placer pasar por ésta tu casa, siempre dejas cosas bellas tanto en letras como en imágenes.

  Te dejo mi gratitud y mi estima.
  Un abrazo y se muy muy feliz.

  SvaraRadera
 15. Laila, la foto que aparece en el enlace, es que la iba a guardar en borrador y por falta de reflejos... Le di a publicar. Aunque la pasé rápidamente a borrado, en menos de un segundo aparece en el enlace.

  Un beso.

  SvaraRadera
 16. Laila, la foto que aparece en el enlace, es que la iba a guardar en borrador y por falta de reflejos... Le di a publicar. Aunque la pasé rápidamente a borrado, en menos de un segundo aparece en el enlace.

  Un beso.

  SvaraRadera
 17. Laila, la foto que aparece en el enlace, es que la iba a guardar en borrador y por falta de reflejos... Le di a publicar. Aunque la pasé rápidamente a borrado, en menos de un segundo aparece en el enlace.

  Un beso.

  SvaraRadera
 18. Vilken fin rabatt och vad fin bikuporna står där bak.
  Gillar färgen på dem särskilt när den där röda pionen blommar. Härligt med dina sådder. Du har verkligen gröna fingrar.
  Allt gott till dig
  Annika
  Tack för din kommentar .

  SvaraRadera
 19. Jag hoppas verkligen du får fart på jätteverbenorna! Självklart ville jag hjälpa till att fylla din jätterabatt :D
  Det är verkligen kontraster nu i trädgården! Förra helgen var vi ute där i läckerheten och denna helg ligger det en massa snö!
  Men den som väntar något gott......

  Kram :D

  SvaraRadera
 20. Rabatten är mycket vacker, och dina pionstöd gillar jag. Har tänkt göra en rabatt med torvblock, kul att se hur fint det kan bli.
  Ha det bra!
  Marika

  SvaraRadera