fredag 29 januari 2016

Färg och form – och mycket mer!

Veckans tema i Blommig Fredag är Färg och Form – något som jag funderar mycket över nu när jag är i färd med att planera en jätterabatt runt nya orangeriet.

Hur ska man tänka när stora delar av tomten ser ut så här:


Massor av vilda partier  här med blåbärsris

Öppna ängsmarker

Hundratals jättehöga träd


Bergknallar överallt. Ingen nätt liten villaträdgård, alltså.

Läser, googlar, tänker. Förstår att det inte bara handlar om form och färg på enskilda plantors blad och blommor. Rabatten ska helst vara en harmonisk helhet i sig, men också passa in i tomtens/trädgårdens helhet. Mångfald, variation, kontraster men också helhet, sammanhang, upprepning. Förstår att jag ska se upp med plottrighet, spretighet och tuttifrutti. Och så var det det där med sol/skugga, torrt/fuktigt, jordtyp, vindskydd, vår/sommar/höst/vinter och jag har säkert glömt någon variabel ändå...

Tar fram några bilder på befintliga rabatter som jag är ganska nöjd med. Pionterrassen


Fin form, gillar den s-formade torvmuren. Inte för många olika blomfärger, variation i bladfärger, varierande höjd på plantorna, högsta längst upp/bak i rabatten. Ser att jag vill komplettera med flera gräs, några miscanthus längst bort och några låga grästuvor längst fram.


En bit av Woodland: Återigen återhållsamhet i färg, bladfärger från grågrönt till ljusgrönt till glänsande grönt mot den mörka skogen därbakom. Bra variation på buskarnas höjd och form.Gillar den svängande stigen.  Behöver kompletteras med ljung. 


Senast anlagda rabatten vid stängslet mot vägen: Även den har ungefär samma kvaliteter när det gäller form och färg på blad, blommor och rabatt som helhet, extra plus för att blodfläderns bladfärg tas upp av silveraxets. Och även här vill jag komplettera med fina gräs. Kanske också en gråbladig alpsälg för att fånga upp de grå sälgbuskarna som jag planerar ha i orangerirabbaten en bit härifrån.

Hoppas ni inte tröttnar på mitt ältande av den där orangerirabatten! Nu ska jag kolla vad andra har hittat på denna fredag!

23 kommentarer:

 1. Tycker det ser underbart ut som det är! Älskar lupinängen fast jag eg ser dom som ett elände som borde stoppas..för våra inhemska blommors skull :) Och du får älta hur mycket du vill, det är intressant att följa dina funderingar och...det är ju faktiskt din blogg :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att du har helt perfekta former i din trädgård! Den smälter in så fint i naturen. Den vildmoroten som jag fotat växker vild här utmed vår väg, det finns massor av den och har man väl börjat studera den är det svårt att sluta för den är så vacker och ingen är den andra lik. Jag sådde blomstermorot som jag hade i trädgårdslandet förra sommaren, den blev också vacker med inte lika variationsrik. Ska du så den måste du så den tidigt om den ska blomma första året eftersom den är 2årig. Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 3. Det är svårt det där med färg,form och framför allt att få hela härligheten att passa in i miljön. Tycker du har lyckats väldigt bra med det hittills :) Vet inte hur det är för andra men jag har då inte tröttnat på ditt prat om varken orangeriet eller den planerade dito rabatten :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hur man ska tänka? Hmmm...att du bor i ett naturens paradis och det andra kommer du att lösa med bravur - du äger känslan!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Du kan ju redan det här och vet hur man gör. Kanske gillar utmaningar också? Nä, jag är inte less på ditt orangeri med tillhörande rabatt.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så flotte omgivelser du bor i! Det ser så idyllisk ut der. Flotte former og farger i hagen din.

  God helg!

  SvaraRadera
 7. Tänk att det kan skapa så många tankar och motstridiga känslor att omgestalta. Lustfyllt och svårt på samma gång. Man tänker och tänker. Det är lite bra med vintern kan jag tycka, det ger den ställtid man ibland behöver. Grunna vidare;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Tröttnar absolut inte, tycker det är jätteintressant och spännande att följa. Önskar jag hade så mycket yta ( i alla fall nästan;)) som dig. Min trädgård är i princip full.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Vilket utrymme du har och så många vackra träd som ger form. Färg saknas inte heller vad jag kan se.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Jeg beundrer virkelig det du får til, jeg skjønner at det er godt med en plan før du setter i gang! Den s-formete torvkanten på peonterrassen var flott! Takk for inspirerende bilder! Hilsen Anne-Kristin fra lykkelig i hagen

  SvaraRadera
 11. Du har jo mange fine bed allerede, og du har ideer ! Og så har du mange flotte trær. Det er vel noe av "jobben" og det som er morsomt , å planlegge:-)
  Det er spennende å følge med på hva som skjer framover.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 12. En fantastisk trädgård som ger dig många möjligheter att förverkliga dina drömmar.
  Ta det i omgångar och se vad som blir bra och ta bort ändra flytta växter som du inte tycker passar.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 13. Jag kan läsa hur mycket som helst om ditt orangeri och hur du tänker och som sagt! Det är din blogg!

  Du har ju helt galet stora ytor att göra vackra rabatter på och jag avundas dig det! Men jag kan förstå din utmaning att "tukta" naturen.

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 14. Nej, nej - det är jättespännande att följa dina tankar. Och inledningen var en klockren beskrivning av något jag känner igen. Det är ju överväldigande ibland med 'allt' man borde ta hänsyn till :)

  Tänker när jag bläddrar ner att ni har tomten typ det jag letar efter. Och sen ser jag att du kommer lyckas alldeles utmärkt. Bilderna du visar är ju från redan vackra miljöer.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 15. Jag tror att du är på rätt väga med gräset och som du sagt få färger. Det är en process att göra en rabatt och det är ju precis det som gör att den kommer att bli bra.
  Som när man var barn du vet och man satt och kryssade i leksakskatalogen. Till sist blir det bara det bästa kvar det man verkligen vill ha.
  Tjata på du kul att höra hur du resonerar.
  Kan du inte mejla så jag kan skicka bilder när jag hittar?
  Har inte din mejl adress.
  Annika

  SvaraRadera
 16. Så spännande det kommer att bli att få ta del av dina beslut längre fram. Tankegångarna är kloka och det kommer att bli kanon! Din tomt är svår men spännande och tjusig. Du har lyckats så bra hittills med rabatterna.

  Kram!/Anja
  ps
  Idag lagar jag för andra gången ansjovisrätten:-!
  ds

  SvaraRadera
 17. Så underbart att ha så många olika naturtyper i sin trädgård. Egentligen behöver du inte göra så mycket mer, det är ju vackert som det är. Å andra sidan är det så fantastiskt roligt att få skapa en trädgård. Det ser jättehärligt ut.

  Ha en fin vecka
  Elisabeth

  SvaraRadera
 18. Är säker på att det kommer att bli bra, gillar din pionterass, härlig.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 19. Ni har en fantastiskt fin tomt och du har fått ihop dina rabatter så fint!
  Så du får nog till den här också.
  Kul att hönsen värper bra! våra värper inget vidare men har upptäckt att det är nån eller några höns som äter upp äggen så vi får nog ta och fixa nya värpreden där äggen rullar ner i en utdragbar låda, alltid ska det vara något som strular...
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äter de upp äggen! Kan skicka bild på redena som Johan gjort, de har ägghål och utdragbar låda men vi behöver inte använda den funktionen utan lägger hö i hela redet.

   Radera
 20. All anledning att vara nöjd med dessa rabatter och det blir säkert lika lyckat runt orangeriet. Snyggt också med mattan av blåbärsris. Skulle ju knappast ej gå att plantera eller anlägga på konstlad väg. Lupiner gillar jag också. Så fina där de kan bre ut sig.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 21. Verkligen roligt att se bilderna från din vilda del av trädgården. Ser lite ut som hos oss, blåbärsris och ängar. Det är fint att ha så många olika naturtyper det ger ju en väldig möjlighet till variation. Tycker om din rhododendronplantering. Vill så gärna själv har rhododendron men har tyckt att det inte passar ett rött hus på landet, men så ser jag dina rhododendron och tycker att det smälter in så bra! Fint gjort.

  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 22. Witaj.
  Masz piękny ogród a jak uzupełnisz wrzos będzie po prostu idealnie. Myślę że oranżeria też będzie wspaniała.
  Pozdrawiam

  SvaraRadera