lördag 9 januari 2016

Uppdatering Drömmar och visioner, snöröjning

Tack för kloka synpunkter på min preliminära växtlista till orangerirabatten i förra inlägget! Jag skippar idén om låga marktäckare typ lammöron (blir fula under vintern och kräver mycket putsning) och revsuga (väldigt invasiv). Har också tagit bort Achillean, dels för att den är invasiv,
dels för att jag lutar åt att skippa alla rosa toner och hålla mig till nyanser av lila och vitt. Har lagt till Ulleternell som jag redan har och kan dela så att jag får ihop till ett stråk av den,

I senaste numret av Allt om Trädgård påminner man om sälgen betydelse för vårhungriga bin och därför har jag lagt till två salixarter som jag ska försöka jaga rätt på.

Behåller salviafloden, inte för att jag tror att jag kan åstadkomma en lika imponerande som Enköping, men som målbild och påminnelse om att tänka i breda drag och plantera m-å-n-g-a av samma sort.


Nu ser växtlistan ut såhär i reducerad version (nya står i fetstil):

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’  Kaukasisk förgätmigej

Nepeta faassenii  Kantnepeta

Heliotropium aborescens  Heliotrop (ev. bort, vill helst undvika ettåringar och denna lär vara svårsådd)

Phlox paniculata ’Jade’ Höstflox

Dicentra formosa ’Ivory Hearts’ Fänrikshjärta (ev. bort)

Hosta Tardiana-Gruppen ‘Halcyon’ Blåfunkia 

Anaphalis triplinervis Ulleternell
Höjd 30-40 cm. Blommar juni-sep
Grågröna blad, vita blommor.

Lavandia angustifolia Lavendel ’Munsteads Variety’

Salvia nemorosa Stäppsalvia, letar efter ’Caradona’ ’Rügen’ ’Blauhügel’ ’Ostfriesland’

Verbena bonariensis Jätteverbena (Lär vara svårsådd men ska försöka)

Aconitum napellus ‘Album’ Äkta stormhatt

Actaea simplex ’Brunette’ Silverax

Buddleja davidii ’Black Night’ Fjärilsbuske

Salix lanata Ullvide
Höjd 0,5-1 m. Blommar mars-april
Silvergrönt ludet bladverk.

Salix helvetica Alpvide
Höjd 1-2 m.
Silvergrönt bladverk.

Helictotrichon sempervirens Silverhavre

Stipa tenussima Svansfjädersgräs

Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ Glansmiskantus

I mellanrummen fyller jag ut med ettåringar, vit blomstertobak och rödbeta ’Red’Bull’. Tror jag ska hålla mig till enbart scilla för vårblomning.

Snöröjning

Här har vi fått ännu mera snö så jag har borstat av alla rhododendronbuskar för andra gången i år. För några år sedan knäcktes några av de finaste av snömassor så jag är på hugget.

Före

Efter

Knäckta växthustak har vi också varit med om. Med hjälp av mina våra ovärderliga grannar Jeanette och Roffe har nu taken på växthusen blivit snöbefriade två gånger redan i år!

Före

Efter

På måndag kommer fönstren till orangeriet så Jeanette hjälpte mig också att skotta upplagsområdet innanför grindarna. Och om tio dagar kommer byggarna tillbaka och bygger färdigt själva huset. Sedan återstår golv och murputsning som vi ska fixa själva. Och sedan – sedan börjar förberedelserna med att anlägga rabatten! Jag kommer inte att vara sysslolös i väntan på våren.

11 kommentarer:

 1. Så spännande att se hur rabatten växer fram. Det är väl ofta så att man ändrar sig några gånger under resans gång.
  Ser att ni har skottat med rejäla skrapor på taken. Vi köpte också det för några år sedan så vi kan fixa det själva.
  Fast tar man det när snön är lös kan man dra en sopborste på insidan av taket så åker det iväg. På tal om små ytor så kan du tro att det är mer än fullt här.
  Önskar dig en skön söndag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Ups, där sa du något. Jag får ut och raka av snön från drivhuset imorgon. Även jag minns det året då blötsnö i mängder knäckte rutor. Vad härligt att växtlistan rör på sig. Tur att det är en stund kvar tills det är dax att välja för det dyker nog upp fler bra tankar.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag minns en man som tog bort snööverhänget på växthuset med en sabel :) Ska bli roligt att följa bygge och rabatt :)

  SvaraRadera
 4. Så vakkert bilde av all salvien! Det er så bra å ha gode naboer som kan hjelpe til. Det har kommer mer snø her også, og mer skal det komme i morgen. Men den snøen som har kommet her er veldig lett, så det er bare drivhuset som må måkes her.
  Fortsatt god helg!

  SvaraRadera
 5. En härlig vår du går till mötes, genomtänkt och välplanerat med den nya rabatten, resultatet kommer att bli jättefint!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jätteverbenan är mycket lätt att stickligsföröka, spar en kruka i vinterträdgården och använder den att göra sticklingar av.
  Kul med planering.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Spännande med orangeriet! Bra med planering, då behöver man inte fundera på vad man ska göra:) För min del består planeringen av att minska ner på rabatterna så mycket som möjligt! Bara vi lyckas fullfölja våra flyttplaner blir det max 1 sommar till här och därför flyttar jag så mycket jag kan till kolonilotten, som är ca 50 kvm! Hitintills är alla rabattrosor, alla dagliljor och irisar flyttade! Jag tänker att det blir enklare att få med sig växterna från kolonin när vi flyttar än att både gräva upp växter och lägga igen rabatter samtidigt här i trädgården! Kollogrannarna tycker nog det är fint när det blommar och jag kommer ha tillräckligt med utrymme för odling av grönsaker och potatis ändå därute!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Margot

  SvaraRadera
 8. Spännande med orangeriet! Bra med planering, då behöver man inte fundera på vad man ska göra:) För min del består planeringen av att minska ner på rabatterna så mycket som möjligt! Bara vi lyckas fullfölja våra flyttplaner blir det max 1 sommar till här och därför flyttar jag så mycket jag kan till kolonilotten, som är ca 50 kvm! Hitintills är alla rabattrosor, alla dagliljor och irisar flyttade! Jag tänker att det blir enklare att få med sig växterna från kolonin när vi flyttar än att både gräva upp växter och lägga igen rabatter samtidigt här i trädgården! Kollogrannarna tycker nog det är fint när det blommar och jag kommer ha tillräckligt med utrymme för odling av grönsaker och potatis ändå därute!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Margot

  SvaraRadera
 9. Spännande med orangeriet! Bra med planering, då behöver man inte fundera på vad man ska göra:) För min del består planeringen av att minska ner på rabatterna så mycket som möjligt! Bara vi lyckas fullfölja våra flyttplaner blir det max 1 sommar till här och därför flyttar jag så mycket jag kan till kolonilotten, som är ca 50 kvm! Hitintills är alla rabattrosor, alla dagliljor och irisar flyttade! Jag tänker att det blir enklare att få med sig växterna från kolonin när vi flyttar än att både gräva upp växter och lägga igen rabatter samtidigt här i trädgården! Kollogrannarna tycker nog det är fint när det blommar och jag kommer ha tillräckligt med utrymme för odling av grönsaker och potatis ändå därute!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Margot

  SvaraRadera
 10. Det låter som det blir väldigt vackert. Jag fastnade också för ullviden från tidningen, inte minst som biväxt. Jag får väl erkänna att det är med aningens avund jag läser om er snö. Jag tycker inte om barmark/ pudertäcke med många minusgrader som vi drabbas av härnere i Skåne, även om det kanske reducerar några sniglar.
  Ha det fint /Lotta

  SvaraRadera
 11. Nu kunde jag kommentera :) Det låter jättefint med de växter som du bestämt dig för,låter som en mycket bra idé med ettåringar som utfyllnadsväxter då behöver du inte gräva upp o flytta växter på grund av platsbrist :) Så underbart att de kommer och bygger klart orangeriet, förstår att det blir väldigt mycket men trevligt bestyr till våren både här o där :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera