söndag 30 juni 2013

Fler nykomlingar!

Arbetet med Cathrinerabatten fortskrider. I förrgår när vi åter for till plantskolan för att leta efter en rhododendron till ett "hål" i vårt Woodland snubblade vi över...


Potentilla tridentata 'Nuuk', en marktäckande, vintergrön fingerört som blommar vitt i juni-juli.


Perfekt som utfyllnad kring och mellan buskarna i Cathrinerabatten hoppas vi. Gångarna som syns på bilden ska besås med gräs när vi får regn. Sedan återstår att ersätta fårstängslet som syns i bakgrunden med ett staket av armeringsnät och svarta stolpar, alltså ett likadant staket som det Johan byggde för några år sedan mellan växthusen.


Pumpen som syns utanför växthuset har Johan fått igång genom kreativ slangdragning ovan jord i stället för den underjordiska förbindelse mellan brunn och pump som knäckts av tjälen. Så nu är det slut på kannkånkandet soch slangsläpandet!


Vår så kallade gräsmatta, som egentlingen består av ett femtiotal örter som avlöser varandra, skiftar just nu i violett. Det syns kanske inte så bra på bilden ovan så jag går lite närmare:


...och ännu närmare:


Brunört, Prunus padus, är det som dominerar för tillfället. Visst är det fint!

10 kommentarer:

 1. Hejsan Laila!
  Den där marktäckande fingerörten är en nyhet för mig! Verkar riktigt häftig.
  Du och din Johan är så duktiga! Vilket paradis ni har skapa! /Anja

  SvaraRadera
 2. Fiiin plen, mye flottere enn en ren gressmatte!

  SvaraRadera
 3. Jag ser att din gräsmatta påminner om min. Jag tycker brunört är väldigt söt. Jag har den också http://tradgardssurr.wordpress.com/2013/06/19/var-grasmatta-ar-gron-jag-ar-nojd-sa/

  När det gäller dina perennrabatter så får jag nog ligga i hårdträning för att komma upp i din kaliber! Vad fint det blir med det nya woodlandet.

  Att slippa släpa slangen...vilken dröm det skulle vara. Man får klura lite där tror jag..... /Lena

  SvaraRadera
 4. Potentilla tridentata 'Nuuk' är verkligen fin, trivs den kan den täcka in ett rätt stort område förhållandevis sbabbt:) Så fint det blir med de svarta stolparna o nätet. Måste vara underbart att slippa släpa på tunga vattenkannor:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Den där Nuuk blev jag nyfiken på! mycket söt!
  Det är ett himla dragande med slangvindor när man ska vattna...
  Det var en vacker 'gräsmatta'!! min är vit av klöver innan klippning.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Oj så roligt med nya projekt, och många fina nykomlingar blir det! :) Jag såg också bilden på åkerbären i ditt tidigare inlägg, ser ut att bli riktigt god och fin skörd! :) Ha det fint! :)

  SvaraRadera
 7. Det var en fin fingerört, härligt mörkt, gröna blad. Känner längtan och blir inspirerad när jag ser området med pumpen och växthuset. Något liknande vill jag göra så småningom. Har tittat lite på dina 'sidor' om växtapotek och det är väldigt bra sammanställningar.

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 8. Ja, gräsmattan är jättefin! Vilken lycka att ha plats för nyplanteringar.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jaha, nu måste man bege sig till Fagrdala igen för att beskåda Cathrinerabatten!! Den kommer att bli jättevacker. Nytt staket kommer att sätta pricken över i´et. Vi ses snart ... i Nöbbele. Hur spännande som helst.
  Kram från EvaLinnea

  SvaraRadera
 10. Det ser lovande ut Laila ! Hoppas Nuuken trivs bättre hos dig än hos mig. Jag har nog för kalkrikt, den växer inte alls. Synd för den är så söt. Ser fram emot att få ta tag i min egen trädgård på semestern, och strunta i plantorna en stund. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera