torsdag 27 juni 2013

Nykomlingar

Idag begav vi oss till Zetas. Som vanligt blev det både planerade inköp och en del inte så planerade, jag ni vet. Det här kom med hem:


Första impulsköpet blev tre ex av rödbladig silverax, Actaea simplex 'Brunette'! Två har vi planterat i "Cathrinerabatten" mellan trädgårdförrådet och lilla växthuset. Den tredje ska få bo i woodland uppe vid stora uteplatsen så att vi kan njuta av doften under höstkvällarna.


En sammetssyren, Syringa ssp. patula 'Miss Kim', får göra sällskap med befintliga syrener i "Cathrinerabatten". Att det blev just 'Miss Kim' beror på att det är en av få syrener som får fin höstfäg:
Tredje nykomlingen i "Cathrinerabatten" är en luktolvon, Virburnum carlesii 'Aurora.


Impulsköp till pionterrassen: Peaonia lactiflora 'White Cap', en röd luktpion med vitt fluff i mitten, vi föll för den röda färgen.

I söderrabatten behöver våra av svåra vintrar tilltufsade New Dawn sällskap av några klematis. Det blev vitblommande Clematis 'Alba Luxurians', håller igång juli till september och blir 3 meter hög.


Framför 'Alba Luxurians' har vi satt några nävor 'Rozanne* som skuggskydd åt rötterna.


New Dawn i österhörnet är verkligen ynklig nu men kämpar på och får sällskap av Clematis 'Arabella' som flera bloggare har skrivit uppskattande om. Blommar med blå blommor juni till oktober! Hoppas den trivs hos oss, fötterna skuggas redan av silvervita rosenplisterblad.


(Har tillfälligt lånat samtliga bilder på nätet från vad jag tror är öppna källor men ska ersätta dem med egna bilder vartefter.)

15 kommentarer:

 1. Det är "farligt" att gå på Zetas har jag förstått, även av andra. Men ack så vackert det blir i trädgården efter ett besök på det stället. I dag blev jordgubbslandet dubbelt så stort och växterna som slagit rot där flyttades till nästa års rabatt, så får vi se om de klarar sig. Nästa års rabatt är, som du förstår, redan påbörjad. Tålamod ... nänä.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Så mycket fint och vilken lycka att besöka Zetas, vi levererade mycket dit när jag jobbade på plantis men konstigt nog har jag fortfarande aldrig varit där.... det är alltid så mycket annat som "måste" fixas när vi är i Stockholm...
  Den vita klematisen är ju helt bedårande....sån vill jag ha!
  Må så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. På Zetas har jag aldrig varit - kanske så lika bra...;))!
  Dina inköp ser alldeles bedårande ut och du kommer naturligtvis ha stor glädje av dem länge!/Anja

  SvaraRadera
 4. Fina fynd ni gjort. Håller med om doften från silveraxen. Blir lycklig när jag går runt på hösten och så kommer en puff av den ljuvliga doften ..sen är de ett av mina favoritfotoobjekt. Syrenen blev jag extra nyfiken på också.

  Lycka till med fotandet :-) Carina

  SvaraRadera
 5. Silveraxen kan man inte få för många av så grattis till dem:) De andra fynden var ju inte sämre;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Va mycket fint ni har köpt!

  SvaraRadera
 7. Spännande med nykomlingar Kram Suss

  SvaraRadera
 8. En massa fint!!! bästa med planerade köp är att man vet var dom ska planteras!
  Trodde inte att en snok kunde få i sig så stora grodor/paddor!!!hoppas dom ger fn.i mina gullisar.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Vackra bilder, nu är det tid att njuta av trädgården.
  Vi har också en silverax som du visar, men den hinner aldrig blomma innan frosten tar den.

  Idag har vi minst 1 miljon myggor i trädgården, så jag gav upp och gick in.
  Har ni mycket mygg i Fagerdala?

  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 10. Det är så härligt att läsa om andra trädgårdsfantasters inköp. Plantor man inte ens visste man ville ha följer med hem helt utan vidare.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Så är det för det mesta, lite mer än man tänkt slinker med när man åker till plantskolan :-) Fina inköp. Jag blev intresserad av syrenen, det där med fin höstfärg är något för mig. Ha en fortsatt skön sommar i din fina trädgård.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Så många fina fynd det blev till din trädgård! Undrar varför jag aldrig besökt Zetas, det borde jag åtgärda nån gång! Klematisen Alba Luxurians är vacker, har haft den många år! Arabella är också en stor favorit hos mig!
  Trevlig helg!
  Margot

  SvaraRadera
 13. Vad många fina köp! Den där syrenen gillade jag, ser ut som man vill klappa den!

  hälsningar louise

  SvaraRadera
 14. Fina inköp, blir sugen på den blå klematisen!!! Blomning från juni till oktober är inte fy skam.

  SvaraRadera