söndag 23 juni 2013

Rödbetsgallring blir paj

Gallrade rödbetorna idag. Hur glest man än sår så kommer det ju upp ett gäng på varje ställe eftersom rödbetsfröet egentligen är en liten frukt med en handfull fröer i. Vissa år brukar jag inte bry mig om att gallra men skörden blir bättre och jämnare om jag tar mig tid. Idag var det en fullständigt ljuvlig sommardag, ett nöje att sitta där i köksträdgården och filosofera!

Blasten var späd och fin så jag bestämde mig för att göra en ost- och rödbetsblastpaj till middag.
Den smakade ungefär som ost- och spenatpaj, helt okej alltså.


Vi har skördat en hel del från trädgården ganska länge nu.  Tomater förstås, eftersom jag sådde så vansinnigt tidigt, och sparris har vi mumsat ända tills för någon vecka sedan.


Chilisarna börjar mogna. Det här är Alban. Lär vara mycket aromatisk och "mer än medelstark". Plantorna är meterhöga, friska och rikbärande, de flesta frukterna är 15-18 cm. Ska testa den här i fisksoppa i morgon.


Gick upp klockan 5 i morse och vattnade i två timmar. De senaste 10 dagarna har det bara kommit några stänk här så nu är det dags att ge några rotblötor och luckra innan lerjorden blir pansar. Lite bökigt är det eftersom tjälen knäckte förbindelsen mellan brunnen och pumpen så jag kånkar kannor från handpumpen mellan växthusen och släpar slangar från enda fungerande utkastaren på torpets östsida. Ingen brist på motion här!

20 kommentarer:

 1. Älskar rödbetor! Måste prova att så någongång:). Så god pajen ser ut.
  Har ni fått så lite regn, här her det kommit en hel del det senaste.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila. Jag var tvungen att googla.. Detta fick jag fram: Blommar på årsskotten. Klipp ner till marken på våren.

   Radera
 2. Låter gott med den pajen :) så fint de växer hos er :) Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Ojojoj, redan tomater och mogna paprikor så härligt! Inser att jag också borde gallra mina rödbetor. Här har vi fått lite regn idag men det är fortfarande väldigt torrt här också.
  Må så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Oj oj så mycket gott du har att fixa med, det var allt bra tufft att gå upp så tidigt. Här kommer det massor från ovan så vi sparar på vatten än så länge.
  Ha en fin vecka
  kram Meta

  SvaraRadera
 5. Regnet är som vanligt hos oss :) Jag vattnar bara det som står i kruka under tak.

  SvaraRadera
 6. Oj, vad gott det ser ut, det ska jag laga en dag, bara mina stackars små rödbetsplantor blir lite större. Lite regn kan vara illa det också kan jag tro. Här har vi fått 40 mm i midsommarhelgen så nu är det nog genomvattnat igen.

  SvaraRadera
 7. Tänk att det är så olika, vi har då fått vatten så det räcker på ett tag nu:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Den lät gott med den pajen. Får göra en likadan då jag ska gallra bland mina rödbetor. Som jag egentligen borde ha gjort men inte hunnit, än.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 9. Jobbigt med vattnet, fast bar med motion förstås..Pajen låter god! Här hamnade bladen bara i en sallad, är goda råa tycker jag när de är späda. kram Sophia

  SvaraRadera
 10. ja, jag håller med Monne här ovan. Det kan räcka med regn nu ett tag! Jag hann inte med i år så till slut bredsådde jag fröna i en kruka. Har planterat ut dom nu. Det ska bli spännande att se om det fungerar. Gallring kommer jag inte att behöva göra i alla fall. Blir det inga rödbetor så får jag testa blasten i paj! :)

  SvaraRadera
 11. Hvor ser det godt ud hos dig.
  Her har vi fået regn nok lige nu.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvaraRadera
 12. Well, that's the first new crop of, it came out, and no other way to be, patience and a little effort!)

  I also have a new rhythm, care, of course I miss about home, but I have to be here,
  V &

  SvaraRadera
 13. Pajen ser jättegod ut och med tanke på ingredienserna så förstår jag att det smakade bra.

  Skickar genast över lite regn till dig för här har vi rätt gott om sådant, var och varannan dag.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 14. Så smart att använda gallringen till paj!

  SvaraRadera
 15. En fråga till dig som biodlare: Hur mycket tid skulle du säga att ni lägger ner på en kupa? Är lite sugen på att ha en, men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad man räknar in. Skötseln under säsongen tar ca 10 timmar (eftersom vi bedriver ekologisk biodling och pudrar våra bin med florsocker var fjärde dag mot varroa). Sedan är det invintring oxh honungsslungning, punktinsatser

   Radera
 16. Så gott det låter med pajen, perfekt att använda blasten! Härligt med egenodlat! Jobbigt att bära vatten på det sättet, hoppas det blir ordentligt med regn snart! Imorrn ska det tydligen bli regn här, hoppas på mycket så jag slipper ta fram slangen! Ikväll har vi flyttat stora snöbollsbusken, utan att klippa ner den, så nu hoppas jag den klarar sig!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Härligt att få skörda så mycket godsaker så tidigt! Och när man gallringsskördar blir det bli liksom två flugor på en smäll :)
  Ha det fint! :)

  SvaraRadera