söndag 7 juli 2013

Ingen bra kombo

Hela dagen igår gick jag och tänkte: det här är ingen bra kombination: hård blåst, stark sol och extrem torka sedan många veckor. Och visserligen har blåsten bedarrat men värmen tilltar och inget regn är i sikte så långt prognoserna når. Stiger upp med solen varje morgon och vattnar vattnar vattnar. Och varje kväll är det snustorrt igen. Suck. Enda fördelen är att sniglarna ligger lågt.


Har fortsatt med röjning kring cathrinerabatten. All älgört och annat bröts längs stängslet ska bort innan vi kan börja med det nya stängslet.


Som synes finns det gott om älgört här.


Även området utanför. mellan stängslet och vägen ska jag röja. En hel del risiga sälgar kommer också att stryka med.

Kantarellerna i skogen torkar bort men smultronen klarar torkan bra. Varje dag plockar vi en liter här på tomten.


Ett eller annat blåbär blir det också, de som växer närmast stenpartiet och jordkällaren har fått en skvätt vatten då och då och nu mognar de raskt. I skogarna runt omkring finns inte mycket blåbär alls, men riset har klarat sig bättre här än i södra Sverige.

Så här såg min frukosttallrik ut i morse. Mums!


PS Måndag morgon: idag blåser det 10 sekundmeter nordlig vind, ännu mer i byarna. Och solen bara öser ner...

17 kommentarer:

 1. Ja huvva, vattna tröttnar man på. Här har vi som tur är fått lite från ovan, men inga mängder. Och i alla krukade plantor får man ju vattna ändå. I morgon ska jag ta en runda och plocka smultron jag också. Den frukosttallriken kan man drömma om hela vintern sen :-)Mumsigt ! Ha det fint !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 2. Det låter verkligen jobbigt med torka,vind och stigande värme. Usch så jobbigt att behöva vattna så mycket.
  Vår sommar har kanske varit rätt hyfsad faktiskt än så länge - i min smak som inte gillar värmeböljor men längtar efter sol ändå.
  Vilken frukost! Som du kanske vet kommer vi knappast att ha blåbär i år - allt frös ju bort i mars/april. Lite rättvist måste det ändå kännas för dig som får äta så god frukost som en kompensation för värmen och torkan. Men vi kan plocka svamp i stället;))!/Anja

  SvaraRadera
 3. Vattna är inte den roligaste sysslan, men växterna blir ju tacksamma. Här har det regnat lite lagomt. Men jag var p gotland och var tacksam att regnet var i östergötland. Men nu är solen även här, dags för mig att börja vattna lite mer ;).Ha det bra. Åsa

  SvaraRadera
 4. Mmm... ..känner doften och smaken av smultronen. Stannar gärna och plockar nån näve här och där längs mina promenader. Solen har kommit hit också och det 'firar' jag med sköna dagar vid havet. Men här har rotblötorna avlöst varandra. Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 5. bow to you, but here it rains and they bring down the temperature.
  you have a good breakfast!)
  (now I'm in bed with vaccinations)

  SvaraRadera
 6. Ja, fy för denna torka! Torrt som bara det i trädgården, till och med Lammöronen slokar och har gula blad.
  Härligt väder för "vanliga" semesterfirare, men som trädgårdsägare vill man ju ha regn också....åtminstone på nätterna:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Gör som du vattnar och vattnar man kan se hur törstiga en del växter år, det slokar lite varstans...
  Här har det också blåst i dag, den nordliga vinden har fritt fram hos oss.
  Smaskigt med smultron och blåbär till frukost!!
  Regn vore inte så dumt!
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Läste din kommentar om åkerfräkenavkok. Funderar på om det var hos dig jag läste om det för några år sen. Då... ..när jag desperat letade efter tips om hur utrota åkerfräken. Hade just skapat en ny stor rabatt under trädäcket när jag såg vipporna komma. Förundrad, vi hade ju begravt de 15 m bort under minst 2 m fylle...

  Algmedlet innehåller kisel och en hel del till. Köper det hos Runåbergs fröer där jag handlar ekologiska grönsaksfröer http://www.runabergsfroer.se/

  Har tänkt samla åkerfräken men tiden och minnet tryter :-)

  SvaraRadera
 9. Trist med torkan men vilken lycka med smultronen. Igår skulle dottern och jag plocka blåbär.....vi hittade 2!!!! samt 1000-tals med mygg och flugor! Så kan det va´!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 10. Nej fy vad det är torrt nu, märks främst på mina klematisar som vill ha mera vatten för att bli riktigt stora och frodiga. Din frukost ser verkligen läcker ut.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Hej igen Laila. Vad roligt att vi har flera intressen gemensamt. Ska börja följa dug så jag får se vad du sysslar med ;) ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 12. Hej Laila, nu har jag hittat dig! Du ser ut att ha en stor trädgård mitt i naturen - härligt!

  Torkan ja, här är det också jättetorrt och vi vågar inte köra med vattenspridaren hur mycket som helst då vi bara har brunnar och inget kommunalt vatten härute.

  Men i morgon ser det ut att komma regn, tyvärr även åska.

  SvaraRadera
 13. Härligt med färska bär, här i norr har de inte än hunnit så långt.
  Håller med om att sol och hård vind inte är kul för trädgårdens växter, hoppas ni får ett stilla regn om natten som fyller växternas behov.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Kors! Du har att röja du!!! ;-)
  Men då måste det vara härligt med en paus för en tallrik bär!!

  SvaraRadera
 15. Ja aldrig får man vara glad...
  Det är tufft med en sådan kombination och det är ett hästjobb att vattna det som vattnas skall.
  Här har det varit torrt och varmt i sommar men potatisen har blivit superfin trots utebliven vattning. Inte heller löken har fått något och jag vet inte hur mycket det kan tänkas påverka smaken. Kan ju bli lite besk har jag läst.
  En sådan läcker frukost - Fortsätt med det och spara smakminnena till vintern!
  Malin

  SvaraRadera
 16. Jag älskar din blogg! Har sammanställt lite från ditt apotek att gå ut och leta efter själv. Älgörten är redan på frysning men tänkte att det skulle bli lite mer! Har bara balkong än så länge så kan inte odla några av blommorna just nu, eller ha egna bin till salvor så nöjer mig med det vilda än så länge. Fortsätt skriva så bra och inspirerande!

  SvaraRadera
 17. Å va somrigt, ditt inlägg med bär och allt. Vi har ett körsbärsträd som är fullt av svarta bär nu och dom smaskar vi i oss och spottar kärnor :-)
  Jag är också glad för att sniglarna håller sig borta i värmen, men så har man det här med vattningen. Jag har satt mina zinnior och dahlior i stora krukor för att slippa just sniglarna, men så får också vattenslangen ligga framme jämt. Jaja, det är inte så noga, bara jag ger mig tid att njuta av härligheten.
  Älgört är vacker, den lyser här i vägkanterna. Gör du saft på den?

  SvaraRadera