måndag 22 juli 2013

Lyckat drottningbyte

Det ena av våra två bisamhällen som vi hämtade den 1 juni visade sig vara ganska ilsket. Johan fick ganska många stick när han försökte sköta om dem och även Tim råkade illa ut vid ett tillfälle. Mig jagade de över halva tomten och jag fick ett stick i huvudet när jag satt och plockade åkerbär en bra bit från kupan. Efter konsultation med våra mentorer i biodlarföreningen bestämde vi oss för att testa drottningbyte. För några veckor sedan hjälpte Christer mig att installera den nya drottningen samtidig som han tog bort den gamla.


Nu är samhället harmoniskt och lättskött. Inga ilskna attacker längre utan ett stilla surr när vi pysslar med dem. Om man tittar noga på bilden nedan ser man en suddig fläck nästan mitt i bilden. Det är ett vaktbi som undersöker kameralinsen, men hon var så försynt att jag inte märkte uppvaktningen förrän jag laddade ner fotografierna i datorn.


Här har jag satt ifrån mig rökpusten, den behövs inte längre.


Den nya drottningen kom med posten i en liten plastbehållare som man hänger ner mellan två ramar i kupan.. Baksidan av behållaren var förseglad med vax som bina tuggar sig igenom medan de vänjer sig vid den nya drottningens doft.


Drottningar styr sina samhällen med feromoner och vissa drottningar sänder ut feromoner som gör bina lättretade, andra skapar lugn och ordning i kupan. Frid och fröjd i Fagerdala!

15 kommentarer:

 1. Ja det spelar stor roll hur drottningen är!!
  Vi har också haft ett elakt samhälle och det var tufft, tur att det går att byta även om det är lite bök.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Oj så intressant. Det visste jag inte att bidrottningen styr
  samhället med sitt humör.Skönt att det blivit lugnare på bifronten nu för er.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. :-) Jag är så fascinerad av era bin och tanken slår mig, vi är inte så olika varandra... Människor och bin! En ledare som skapar lugn och ro eller en ledare som skapar irriterade medarbetare. Skönt att det har lugnat ner sig i bikupan!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Du milde vilken påverkan drottningen har över sina "undersåtar" :) det hade jag ingen aning om. Tur att ni fick bytt ut den gamla:) Mycket spännande att få veta:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Otroligt att det funkar på detta vis, mycket kunskap behövs för att vara biodlare.
  Ha så skönt på Gotland!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så fascinerande att läsa om biodlingarna. Tänk att en drottning kan ha så stor 'makt';)!Vet du vad det är som påverkar binas "humör" hos drottningen?/Anja

  SvaraRadera
 7. Våra nya bin har just anlänt....håller tummarna för en bra sommar och höst så samhällena blir starka och livsdugliga.

  SvaraRadera
 8. Det var en spännande läsning om bin och dess drottning. Visste inte alls hur samhället fungerade med vet det nu tack vara ditt informativa inlägg.
  Skönt att ni nu har fått en drottning som sänder ut vänlighet och harmoni i sitt samhälle.

  Ha det bäst Laila!

  SvaraRadera
 9. Vad intressant ! Tänk att en enda liten argbigga kan orsaka sån irritation ;-) Vilken tur att det gick att byta och att den nya drottningen var på bättre humör :-) Har du fått något regn än ? Nu börjar det bli besvärligt med torkan. Låter som ni hade en härlig semestertur, skoj !
  Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. Skönt att lugnet åter har lägrat sig över Fagerdala!
  Kram från EvaLinnea

  SvaraRadera
 11. Så praktiskt med nya drottningen levererad i egen "kammare"! Och resultatet bytet lett till!
  Och så härligt att ha egna bin!!! Bara det! Vad jag beundrar er!

  SvaraRadera
 12. vad spännande att höra att det kan bero på drottningen. Jag vill ju ha en kupa och funderar på att skaffa en till nästa år, så nu är jag lite speciellt intressearad av hur man sköter bin!

  SvaraRadera
 13. Spännande! Här har A lyckats att driva fram en drottning själv (eller själv och själv. Bina har drivit fram en drottning) och han är mäkta stolt.
  Våra bin är ganska beskedliga men jag hamnade i ett av dess framfart. Det fastnade i håret på mig och jag viftade bort det innan jag fattat att det var ett bi. Oj vad ilsket det blev. Snart hade jag det återigen i håret, ilsket surrande och A fick rädda mig från en stungen huvudsvål. Tur för mig, jag är inte alls förtjust i tanken att bli stucken, av bin, getingar eller vad det vara månde.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Vad ni är flitiga! Lika flitiga som bina....
  Hur går det med torkan?
  Här är det lite grått idag och några droppar har ramlat ner.
  Inget som hjälper men skönt att det inte är gassande sol iallafall.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 15. Oj det är som en hel vetenskap det där med bin!

  SvaraRadera