tisdag 8 oktober 2013

Härliga höstdagar

En sån höst! Varmt och skönt och ingen blåst och inget regn på ett tag, men regnet som kom satte fart på svampen och gör att höstrensningen i trädgården går ovanligt lätt. Skördar fortfarande rödbetor, palsternackor. purjo, sallad, grönkål. potatis m.m och idag har jag satt vitlök.


I höstas köpte vi vitlök hos Zätas, fem olika franska sorter som gav en otroligt fin skörd. Har vitlök för  hela vintern och dessutom kan jag för första gången plantera med eget utsäde! Sorterna heter Primor, Thermidrome, Sabadrome, Vigor och Germidour, alla fantastiskt goda med stora fina klyftor.


Våra duktiga snickare uppskattar också det fina vädret även om A. garderar med regntak här vid trädgårdsförrådet där han snickrar till nya grindar istället för den gamla bökiga slangrinden.



Jordkällaren renoveras också och här håller M. på att lägga dräneringsrör efter att ha tagit bort hela lecaväggen mot berget där vattnet formligen forsar ner och gör att allt i källaren blir fuktigt och möglar. Nu ska här bli fuktspärrar i flera lager innan en ny bakvägg av lecablock kommer på plats.

Egentligen borde jag ägna mig åt renoveringsarbete i huset i stället för att pula i trädgården. Köksväggen, till exempel. Hela gamla köket är borta, hyllorna nedmonterade och nu måste jag fixa till väggen. Byggde den själv för många år sedan, råspont för att kunna fästa hyllorna med köksgerådet på ett säkert sätt. Rengöra med målartvätt och sen stryka vitt. Nya köket kommer om några veckor så jag tar det ganska lugnt och rättar mig efter vädret. Äppeldalen väntar också på ogräsrensning...


13 kommentarer:

  1. Visst är hösten fin i år, det är bara att njuta. Mycket på gång både inne och ute hos dig. Egenodlad vitlök måste vara toppen.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Oj, ni håller verkligen på överallt:) Så underbart att kunna skörda så mycket fortfarande, klart att du behöver en bra och fungerande jordkällare i framtiden:)Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Vilka underbara daga och köket kommer bli kanonfint. Måste få vitlöken i jorden....
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  4. Värst vad ni pysslar och donar både här och där. Kul när det blir lite förändring och förhoppningsvis till det bättre. Lycka till Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Så många roliga projekt ni har på gång, här har fortfarande inte kommit något regn så jag är inte klar i trädgårdslandet för det som är kvar sitter som berget... och mina vitlökar som jag fått ligger och väntar på plantering men det får vänta tills regnet kommer....Visst är hösten alldeles fantastisk i år, den sparkar överallt nu och jag njuter så!
    Ha en bra dag.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Jag önskar mig nästan en regnig dag, för behöver göra lite inomhus=). Just nu fokuserar jag på att få upp potatisen ur landet. Det är sååå mycket lera i landet så försöker få massor med material med löv och annat från min och grannars trädgårdar att blanda upp det med. Det är knappt så potatisen växer i min lera... Vad fint ni får det! Önskar dig en fin dag/Gela

    SvaraRadera
  7. Ser att höstfärgerna börjat måla er trädgård också.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Lite höst hos dig med! :)
    Jag skulle behöva renovera jordkällaren också...det får väl bli ett annat år.

    SvaraRadera
  9. Så skönt att vädret är på din sida så du får gjort lite ute också, för jag misstänker att köket tar tid, men så kul det är med nytt.
    Vitlök, utsäde, jag får den inte till. undrar vad det är jag sätter i jorden...
    Ha det gott :)

    SvaraRadera
  10. Vitlök, vårlök och amaryllisar, (tjeck) ogräsrensning kvar och jordärtskockor ska upp! Det är härligt med höstpyssel.

    SvaraRadera
  11. Det är fullt upp hos dej!!!
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  12. Vitlöksodling av nytto-odlingar är blad det roligaste och godaste jag vet. Härligt med fina sorter! Att ha en egen jordkällare är ju mer än vad jag orkar med utan att bli vansinnigt avundsjuk! Det väcker verkligen barndomsminnen till liv. Ni måste få det vansinnigt fint! /Anja

    SvaraRadera
  13. Success! I love you.

    SvaraRadera