onsdag 2 oktober 2013

Invintrar växthuset med åkerfräken och Binab

Alltmedan våra snickare jobbar på med att lägga golv i köket och Johan sätter handslaget tegel som fundament för blivande täljstenskaminen har jag njutit av den fina höstdagen, röjt i trädgården och i stora växthuset.

Tomatplantorna var fortfarande fina men här i stora växthuset där vi odlar i fasta jordbäddar vill jag hinna preparera jorden så att gråmöglet som drabbade oss svårt i fjol fortsätter att hålla sig borta. I höstas sprayade jag jorden med ett preparat som heter Binab och som innehåller naturliga svampar av arten Trichoderma som hämmar skadliga svampar typ gråmögel. Behandlingen upprepades i våras innan jag planterade årets tomater och dessutom en gång mitt i sommaren. Resultatet är över förväntan. Jättefina tomater och inget mögel vare sig på tomater eller druvor! Förutom Binab vattnade jag med åkerfräkenavkok både i höstas och i samband med planteringen. Kislet i åkerfräken stärker växternas motståndskraft mot mögelangrepp.


Klart för behandling, först med åkerfräken eftersom jag redan har en kastrull stående med avkok, det räcker till Äppeldalen också och diverse bärbuskar och rosor ska också få sig enågra skvättar. Om en vecka duschar jag med Binab.


Just nu står några nykrukade 'Plättar i luften' här och väntar på transport till lägenheten i stan. Under säsongen har de stått intill några klematis vid frukostplatsen och frodats som synes. Inte visste jag att 'Plättar i luften' är en klätterväxt! Exemplaret närmast kameran hade klättrat 2 meter upp i sin klematis och trasslat in sig så att vi fick klippa loss den!

13 kommentarer:

 1. Det er et stort og hyggeligt væksthus du har. Det må være dejligt at gå og nusse der mellem alle de grønne vækster.

  SvaraRadera
 2. Så fint du har det i ditt växthus! Binab har jag också hört ska vara kanon att använda så det är ju intressant att höra att det verkligen är det. Vilken fantastisk planta av "Plättar i luften"! Verkar som om den trivts med att få vara på landet den med i sommar:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så fint med dina uppmurade bäddar och den teglade kanten överst! Håller också på att plocka undan inför vintern. Blev ju lite skrämd av kylan som överraskade för någon vecka sedan. Men som tur är har det blivit lite bättre temperatur efter det. Tjusiga exemplar av plättar i luften du har. De övervintrar lätt ute om man gräver ner dem märkte jag för några år sedan. Inte i kruka dock.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Du har ett underbart växthus.Jag visste inte att man kunde vattna med åkerfräken avkok ,det ska prövas nästa år!! Tack för det tipset,
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. Så bra att Binab funkade på gråmögel. Jag har flera gånger behandlat rosor med svartfläcksjuka med Binab, men det har inte haft någon större effekt.
  Kram

  SvaraRadera
 6. nu är det nog dags... Tömmer nog växthuset till helgen....kanske.. Vi har frostiga morgnar, men dagarna har varit varma så då är det lite värt att ha frostvakten på...

  SvaraRadera
 7. Så vackert med tegelstenarna i växthuset, ja det är mycket att fixa med nu när hösten är här. Jag har tvättat växthuset invändigt med starkt såpa vatten i flera år, slabbar på ordentligt och sköljer inte efteråt, sen gör jag samma sak på våren men då sköljer jag. peppar peppar så har jag inte haft någon ohyra sen jag började med detta.
  Ha en skön helg.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Jättefint Laila! Mycket jobb med växthus, själv har jag inget.

  Fint att du delar med dig av möjligheten att använda ekologiska alternativ.

  SvaraRadera
 9. Härligt med "ekologisk mögelbekämpning" mm!
  Alltid intressant att läsa din blogg!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Nina

  SvaraRadera
 10. Hello, my friends! I did not have the time ... rhythm in Moscow just crazy, plus everything cold autumn in the yard.
  It is a pleasure to read you and see, life goes on.
  you have a prescription from a pain in your stomach? food sandwiches does not lead to any good.)
  with great respect. V.

  SvaraRadera
 11. Härligt och snyggt växthus du har! Lite för sent att samla åkerfräken nu men... ..ska nog spruta en sista omgång med algmedlet nu i höst kom jag på när jag läste. Sen ska jag skaffa Binab och ge till mamma som har lite mögel i sitt växthus. Tack för bra tips! /Carina

  SvaraRadera
 12. Så fint i ditt växthus Laila ! Har samlat åkerfräken i år och tänker ta en runda när tunneln är skurad med såpa. Men Binab lät intressant, får ta och kolla på det...Jag har satt en plättar i luften i rabatten. Den var liten i våras men nu har den växt till sig igen. Men inte till såna proportioner som dina plantor, wow. Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Nu har jag äntligen hittat vad man sökte!
  Man kommer i retur och läser någon en annan gång :)

  my web-site ... kallpressad kokosfett hälsoegenskaper

  SvaraRadera