måndag 4 maj 2015

Lägesrapport

Den här bilden tog jag i kväll 19.25. Det är en usel bild men visar ändå var vår största lönn står, mellan växthusen. och den förklarar varför jag gärna uppehåller mig här dessa dagar. Lönnen blommar nämligen och fylls av brummande humlor. De var där även nu i kväll, trots att termometern bara visar plus 5 grader och en byig vind drar genom dalen då och då.


Tomtens vilda partier fylls av vitsippor och gullvivor dessa dagar. Helt vanliga vitsippor och vivor. Men snart får de fint sällskap, Anja med bloggen Anjas Hill har lovat att förse mig med en vivararitet, Primula 'Johanna', en rosa skönhet som inte finns att köpa för pengar!


Flera av de penséplantor som jag fick ärva av dottern i fjol har klarat sig i vinter och tuffar på som om inget hade hänt. Jag som trodde att de flesta penséer man köper så här års var ettåriga!


Och så färdigställde Johan den nya åsnetrappan i helgen. Sanden kommer att gråna så småningom- Återstår bara att så lite gräs utanför markteglet. Men jag väntar tills vi får regn. I nästan hela Sverige regnar det - men inte här inte. Torrt så det skriker. Suck.


9 kommentarer:

 1. Lönnarna är makalösa nu. Har tagit in långt sly som nu står i golvvasen och fäller ut sina parasoll. Humlorna tuffar på även om det är busväxer. Vilka kämpar. Så trevligt det ser ut hos dig med växthusområdet och sen de vilda partierna med gullvivor. Härligt!
  Trappan har jag beundrat tidigare. Är bra sugen på att gära nåt liknande här men får väl färdigställa mina påbörjade projekt först. Låter det mogna innan jag presenterar för mannen:-)
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Här regnar det också, bara regnar och regnar, och blåser, och man får verkligen bita ihop för att ta steget ut genom ytterdörren. Hua.

  Jag hade pensel i kruka för några år sedan på våren och sedan dess kommer det nya i grus och land fortfarande. Ganska trevligt den här årstiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte pensel i kruka. Haha. Jag hade penseer i kruka. :-)

   Radera
 3. Hej Laila, tack för din snälla kommentar!
  Kul att du gillar 'Chloris', en underbar ros som blir hur hög som helst, nästan. 'Nevada' blir betydligt större än 'Mme Hardy' så jag skulle också välja den. Apropå att lysa, en ros som är fantastiskt lättodlad och verkligen lyser upp är 'Frankfurt', en av mina favoriter. Så roligt att välja klematis, några säkra kort hos mig är ljusblå 'Prince Charles', lysande vinröda ’Mme Julia Correvon’ och ’Voluceau’, rosa ‘Comtesse de Bouchaud’, ‘Negritjanka’ och Etoile Violette’ i mörkt violett, ‘Huldine’ som är vit och blommar lite senare. Finns så många att välja på. Lycka till!

  Härligt med lite skugga från lönnen vid växthusen. Ja det är fint nu men väldigt kallt och här regnar det.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ser så fint ut med dina växthus. Själv drömmer jag vidare...det kommer alltid något annat före som ska fixas.
  Knopp i tomaterna redan! Sådde mina sent i år. Hade bestämt att jag inga skulle ha...men man kan ju ändra sig. Ska prova att ha dom på framsidan på altan i år och se om de trivs bättre där.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Så grönt och fint ni har det.
  Lönnarna är fantastiskt fina men har lite besvärliga blad som flyger torra omkring.

  Vilket härligt drivhus där finns säkert många godbitar.

  Här regnar det idag och är grått, hade hoppats på lite värme.

  Nu har björkarna börjat visa musöron så det skiljer en hel del i vårt avlånga land.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. P.S. Kom att tänka på en annan hög buskros som med fördel kan användas som klättrare, 'Frühlingsduft'. Kan återblomma på hösten.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Kära Vän!
  ALLT! går att få för pengar - men en del kan vara svåra att skaffa ;-)!
  Du får V. labradorica, V. odorata, blå och vit; V. rupestris 'Rosea', V. sororia, vit; V. canadensis och V.'Johanna', Göteborgsviva, skapad av Henrik Zetterlund.
  Varför får du dessa? Jo, du är en trevlig person plus att du behöver få växter som sprider sig. De gör alla dessa violer utom 'Johanna'. Henne måste du dela varje år för att få den att blomma.

  Kram, Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack tack tack... De är alla mycket välkomna här!

   Radera