måndag 27 april 2015

Potatis i jorden och tomater i knopp

Igår upptäckte vi att potatisen som stått på förgroning lite undanskymt på vinden hade börjat växa alldeles otroligt. en del groddar var ett par decimeter långa men kraftiga och fina. Snabba åtgärder!


Odlingsbädden var förberedd  och vi satte dem så djupt det gick. På med fiberduk eftersom nätterna fortfarande kan bli väldigt kalla. Gillar egentligen inte att odla potatis under fiberduk, den tenderar att bli ganska ranglig där i värmen, så det blir på-av-på-av ett tag framöver.

I lilla växthuset har tomatplantorna blivit riktigt kralliga vid det här laget. Sådde dem på Alla Hjärtans Dag efter Tyras rekommendation (Tyra med bloggen Köksträdgården). Och de har börjat visa knopp!


Du ser knopparna mitt i bilden. Lurviga och riktigt stora är de på den här plantan av märket Nyangous.Nyangous är nykomling hos oss i år men vi föll för Runåbergs reklamtext om sorten:

"Är en eftertraktad `svart` tomat från Ryssland som senare har förädlats i Japan. Egentligen är frukterna inte svarta, utan mörkt mahognyfärgade med en svag mörkgrön ton på nacken, medelstora, perfekt klotrunda med ett saftigt och tjockt kött. De spricker mycket sällan och är nästan helt fria från skönhetsfel. Smaken är aromatisk med komplexa fruktsyror och en tydlig sötma och ibland en lite rökig eftersmak. Den friska plantan, som bär frukterna i klasar med 3-6 tomater, blir 120-150 cm hög och behöver stöd och tjuvning. Nyagous kommer att bli en favorit hos många odlare."

Som synes tar även frökataloger ut svängarna nu för tiden. Den där beskrivningen av smaken - visst skulle den lika gärna kunna gälla ett vin? Alla intresserade är välkomna på tomatprovning så småningom!

12 kommentarer:

 1. Det låter fantastiskt att redan ha knoppar på tomaterna och visst låter det som en vinbeskrivning :) Hoppas att nätterna snart blir varmare så ni slipper "täcket" på natten, här är väldigt kyligt i vinden även på dagen tycker jag om inte solen skiner vill säga. Det går undan nu, vilket är både skönt och en smula skrämmande. Vill ju ha sommar men vill hålla kvar våren så länge som det går. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. I den här trädgården saknas bara en endaste mask - latmasken!

  ....och marknadsföringen når ständigt nya höjder. "Fria från skönhetsfel" ....jag som trodde att smak och sunda plantor är det viktigaste av allt när man odlar själv.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Härligt Laila!
  Även jag har blomknoppar på några av mina plus mingurkor.
  Du skulle nog behöva ha en dröse sandvioler, de rosa som jag visar idag.De sprider sig fint och på en stor naturtomt som din skulle deras "aggressivitet" vara en tillgång.

  Kram, Anja

  SvaraRadera
 4. Vilka fina odlingar, och dessa tomater blir man verkligen sugen på.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Potatisland - ja, tomater - nej. Istället för att vattna tomatplantor och skola om ska jag sitta o vila i en stol. Har jag bestämt. Men det är lite sorgligt utan tomater. Vi kommer odla potatis rakt på jorden med ett täcke av halm - och duk. Blir kul.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Du, den tomaten skulle jag vilja smaka/ha i min tomatodling! Säkert sk*tsnygg!! Det får bli till nästa år. I år ska vi testa om det överhuvudtaget går att få tomater (och gurkor) till skörd i det stora växthuset.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea
  PS Min fiberduk över potatisen ha nästan blåst sönder redan. Det har blåst mycket här på västgötaslätten. DS

  SvaraRadera
 7. Vilka fina tomatplantor du har odlat fram Laila.
  Ingen dålig beskrivning heller på tomaten dom fått till :=)

  Så fin trappen blev. Det projektet får ni var helt nöjda med.

  Önskar dig en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 8. Fina tomatplantor och vem kan motstå en sån säljande utläggning om tomatens förträfflighet. Blir säkert spännnande att se om den lever upp till förväntningarna. Lite av tjusningen med tomater, att det finns så många olika sorter.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. Hej Laila, undrar vad du menar med klätterrosor? Höga och "smala"? Klätterrosor är ofta inte särskilt lättodlade, istället finns det gammaldags buskrosor som blir väldigt höga om man inte klipper dem, och kan användas som klätterros. T ex 'Frankfurt' och 'Chloris'. Beror på hur höga du vill ha. 'Hybrida' är en lättodlad klätterros men den blir för hög i mitt tycke, passar bäst i träd eller liknande. Jag har inte handlat från Cedergrens på länge, men de kan rosor det är ett som är säkert. Ring och prata med Christer. Här är några av mina favoriter: http://karleksstigen.blogspot.se/2010/11/11-rosor-som-man-inte-kan-misslyckas.html

  SvaraRadera
 10. ps
  Du skrev att du ville ha en lackpion i din pionterass, visst den är fin, men den vita rosenpionen, P. veitchii 'Alba' är sanslöst vacker, den med! Svavelpion, P. mlokosewitschii, du vet den med gula blommor har du kanske redan?

  Tänkte fråga dig om du vill ha lite olika violer på din jättetomt.
  Jag har V. labradorica, V. odorata både vit och blå, V. rupestris 'Rosea', V. sororia 'Alba' och 'Freckles', V.canadense (blommar hela sommaren), plus någon mer.
  Det gemensamma för dessa är (bortsett från V.odorata, doftviol) att de sprider sig mycket, vilket borde väl vara bra på en stor naturtomt?
  ds

  SvaraRadera
 11. Vilken spännande tomat! Vilka kraftiga plantor du har. Blir så imponerad.
  Frost här i natt så våren håller lite tillbaka och det tackar jag för.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Palavras gentis são um favo de mel, doçura para a alma
  e saúde para o corpo.(Pr 16,24)
  Obrigada amiga, pela visita atenciosa!
  Um abençoado início de mês!
  Beijo grande, Marie.

  SvaraRadera