söndag 15 maj 2016

Regn – äntligen!

Efter drygt en månads toktorka toppad med någon veckas sommarhetta fick vi så äntligen regn idag. Inte mycket ännu, kanske 7 mm, men vädergubbarna lovar mera. Att man kan bli så glad för lite blänk i stenläggningen på uteplatsen!

Kyligt är det också, just nu visar utetermometern 4 grader, och en stark nordan har dragit genom dalen hela dagen. Inte precis läge för frilandsplantering eller sådd. 


Har därför tillbringat en stor del av dagen i växthusen och bland annat satt ut blommande tomatplantor i stora växthuset. Där gör jag två experiment i år.

Dels gräver jag ner stora krukor i odlingsbädden efter att ha skalat bort ungefär en tredjedel av jorden. Mellan krukorna ska jag sätta diverse kryddväxter och rödlök och fylla på vartefter med kompost och gräsklipp. Hoppas kunna fräscha upp jorden i bäddarna på detta sätt utan att behöva byta ut all jorden.

Dels undersöker jag vad tomaterna gillar bäst:
– att jag som jag brukar lägger några nässelskott i nya krukan innan jag sätter dit plantan
– att jag gör som Anette med bloggen http://rostochradisor.blogspot.se tipsar om idag, sänker ner plantan i nässelvatten en stund innan jag flyttar den till den större krukan.


Jag sätter ut två likvärdiga plantor av varje sort och ger dem var sin typ av nässelbehandling. När de väl är på plats vattnar jag alla med utspätt nässel- och vallörtsvatten och försöker behandla dem rättvist på alla sätt. Min hypotes är att det inte kommer att bli någon större skillnad - eller?..


I morgon MÅSTE jag göra något åt alla blomplantor som står och skriker i sina för små såpottor i lilla växthuset.  Tvåhundra stäppsalvior bland annat. Och blomstertobaken i framkant på bilden börjar redan visa knopp...

PS
Efter regn kommer solsken – men också sniglar! På morgonrundan i trädgården idag tog jag livet av exakt 100 marodörer...

11 kommentarer:

 1. Vilka snygga plantor du dragit upp!
  Ska bli spännande att ser hur det går med nässelexperimentet och tack för länken!
  Fin vecka till dig
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Det blir kul att följa experimentet! Att lägga nässlor i har jag inte hört förut:)
  Plantorna ser riktigt fina ut! Kallt och regnigt här också. Det har inte blivit mycket gjort ute i helgen...vinter jackan hänger på än...burr
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Här har det också varit kallt, mulet och regn men det lilla regnets droppar var lätträknade :( Synd för vi hade behövt en riktig rotblöta. Idag ser det ut att bli lite mer sol i alla fall har inte hunnit att kolla termometern ännu dock :) Lycka till med både tomater o blomplantor! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jag delar din glädje över fukten som kommer från ovan, har varit tvungen att vattna varje dag innan för det började sloka i planteringarna.

  Ang. hundtandsliljor så kan du plantera egentligen när som helst. På våren ser du hur plantan ser ut, de vissnar ner på sommaren så på hösten planteras knölen som ser ut som en hundtand.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Kallt och ruggigt i många dagar nu, regnet behövs, men det har inte kommit många droppar. Dina plantor är frodiga och fina. Skall bli intressant att följa ditt experiment. Tror jag skall slänga ner lite nässlor i botten av krukan, när jag planterar ut mina tomater.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Här är också väldigt torrt, endast små regnmängder har kommit. Roligt att läsa om dina experiment och odlarmödor. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Olá amiga, passei por aqui para desejar-lhe uma
  abençoada semana.
  Aqui no meu país, estamos com bastante chuvas de outono,
  graças a Deus!
  Doce abraço, Marie.

  SvaraRadera
 8. Du har ju också jättefin stenläggning med skifferplattor(?)!!
  Jag brukar göra som du och lägga i brännässlor under tomatplantan, men i år planterade jag dels ut dom innan brännässlorna kommit upp dels har jag gjort en ny variant av odlingskärl. Blir spännande att följa ditt expriment!

  SvaraRadera
 9. Jag tror som du ang. tomatplantorna= Ingen märkbar skillnad.
  Visst är det härlig om vädret visar sig från den minst "rigida" sidan, d.v.s. är mottaglig för variation....;-)!
  Det där blänket torkade nog upp snabbt, eller hur?!
  Ha det gott och kram!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Välbehövligt regn men hade velat få lite mer och sluppit blåsten...
  Här gick ett träd undernatten (på grannens tomt) så jag fick såga av det för att kunna komma förbi med bilen, synd på en fin hägg.
  Skriver en ny lista varje vecka med några få uppgifter annars skulle den bli hur lång som helst.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Alltid så härligt att titta in hos dig. Jag tänk vad glad man kan bli för regn. Här är det torrt som sjutton så jag har vattnat hela dagen. Jag brukar göra nässelvatten och duscha plantorna med så blir det som bladnäring. Tack för alla hälsningar det betyder mycket och särskilt nu när allt är upp och ner.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera