tisdag 10 maj 2016

Veckans Vilda Växt: Vårtbjörk, Betula pendula

Idag när jag skulle göra mig i ordning för operabesök med ett barnbarn upptäckte jag att schampot var slut. Tur att björkarna precis har spruckit ut, snabbt repade jag en halv liter löv från allt björksly på tomten.

Eftersom jag hade lite bråttom kokade jag upp en halv liter vatten och lät bladen sjuda en kort stund. Snabbkylde, mixade hastigt och silade. Hade jag haft mer tid hade jag finklippt bladen och lagt dem i kallt vatten en  timme och sedan silat ifrån.


Så här såg mitt björkschampo ut när jag vispat den frånsilade vätskan en stund. Löddret kommer av saponiner som bladen innehåller. Naturens tvålämnen. Förr i tiden användes björkblad både till hårtvätt och klädtvätt.

Jag kan intyga att mitt hår blev både rent och mjukt av detta schampo.

Björk eller vårtbjörk som vår vanligaste björk heter har numera det latinska namnet Betula pendula (jag fick lära mig Betula alba, Linnés beteckning). Det är en användbar växt på många sätt. Själv tappar jag inte sav från våra björkar men på nätet finns många recept på vad man kan göra av björksav. Mest är det löven jag använder, förutom till schampo till saltskrubb:

2 dl färska björklöv
5 dl fint oblekt havssalt
2 dl olivolja
1 msk honung

Lägger allt i en skål och mixar. Konsistensen ska bli som en ganska torr pesto. Förvarar i glasburk. När jag använder skrubben tar jag först en varm dusch, skrubbar sedan (men inte ansiktet) och låter det sitta kvar medan jag tvättar håret. Sedan sköljer jag både hår och kropp och känner mig som en ny människa!

Ett utrensande och uppfriskande te kan man göra på björklöv. 2 tsk torkat löv eller 2 msk färskt överhälls med 1,5 dl kokande vatten. Får dra i 10 minuter. Lär också hjälpa mot urinvägsbesvär och reumatisk värk.

Löven innehåller förutom saponiner  garvämne, lite eterisk olja, bitterämne och glykosider. Bästa tiden att samla björklöv är nu och fram till midsommar. Torka löven på svalt och mörkt ställe om du vill ha tillgång till dem året om. Och jo, det går bra att använda löv från vilken björksort som helst.

Avslutar med en bild från hönsgården som är omgiven av nio tjugometersbjörkar!


PS Om du blev intresserad av att laga mat med daggkåpeblad har min matbloggande dotter experimenterat fram en rätt som blev superduper! Receptet kommer du till här: http://finest.se/katinkaskitchen/2016/05/07/den-mest-otippade-pastasasen/

8 kommentarer:

 1. Jeg lærer stadig noe nytt:-)
  Kjekt og vite det når du var tom for schampo.
  Hadde nok fått et annet utfall her..
  Skal notere oppskriften på skrubb.
  Nyt varmen mens den er her.
  Eirin

  SvaraRadera
 2. Det visste jeg ikke at bjørken kunne brukes til! Bjørk er det nok av rundt her, dog ikke pendula. Men canlig bjørk duger vel den også.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vanlig" björk brukar vara vårtbjörk, Betula pendula. Men alla sorters björkar går bra att använda

   Radera
  2. "Vanlig" björk brukar vara vårtbjörk, Betula pendula. Men alla sorters björkar går bra att använda

   Radera
 3. Du milde vad spännande, tänk om man kunde så mycket om växter som du kan :) Kommer osökt att tänka på att det är tur att du inte var född på 1600-talet, då hade du kanske blivit anklagad för att vara klok gumma/häxa :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Intressant, man lär sig alltid något nytt av dig. Hur doftar detta björkschampo? En doft av björklöv?

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Intressant, man lär sig alltid något nytt av dig. Hur doftar detta björkschampo? En doft av björklöv?

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Låter ljuvligt att tvätta håret med eget björkschampo, vad du kan!
  Kram

  SvaraRadera