måndag 2 maj 2016

Veckans Vilda Växt: Daggkåpa, Alchemilla vulgaris

Daggkåpan känner nog alla igen. De glänsande dropparna som ofta finns i bladskålen har alltid fascinerat våra barnbarn. Många odlar daggkåpan för de limegula blommornas skull. Men få nu för tiden känner till daggkåpans medicinska egenskaper.


Första gången daggkåpan dyker upp i en örtabok är på 1500-talet och då rekommenderas den mest som sårläkande och sammandragande ört. Nutidens örtaböcker berättar att analyser visar att daggkåpan innehåller bland annat salicylsyra, garvämnen, saponiner, bitterämnen. De två förstnämnda ämnena ger de effekter som 1500-talsboken berättade om.

Stora örtläkarboken för kvinnor har som viktigaste användningsområden menstruationsfrämjande, livmoderstimulerande och inflammationshämmande. Ett av mina barnbarn som ofta får svåra menstruationssmärtor bekräftar att avkok på daggkåpa lindrar betydligt. Man lägger  4-5 färska eller 2 tsk torkade blad till 1 kopp  (ca 2 dl) kallt vatten, kokar upp och låter koka 1 min. Sila ifrån.  Dricker en kopp morgon och kväll.  Ganska gott, lite citronsaft och honung gör att det smakar ännu bättre.

Den lilla droppen är oftast inte dagg utan vätska som pressas ut från bladets kanter och samlas där i mitten som en pärla.
 Det är inte farligt att smaka på den!

Andra användningsområden som kan rekommenderas är som munvatten mot blödande tandkött och som sköljmedel till håret om man har sårig hårbotten.  Småbarn brukar få skorv i hårbotten och då är daggkåpeavkok bra att badda med eftersom det innehåller salisylsyra.

Man kan faktiskt använda daggkåpa som grönsak också. Testa späda blad har en mild citruston och kan användas i en sallad.  Eller inspireras av min matbloggande dotter som experimenterat fram en rätt som till slut blev superduper! Receptet kommer du till här: http://finest.se/katinkaskitchen/2016/05/07/den-mest-otippade-pastasasen/


Alla sorters daggkåpor kan användas. Här prunkar vår jättedaggkåpa utanför lilla växthuset - men det är en gammal bild, ännu så länge har bara de gulliga bladen knycklat sig upp ur jorden.

17 kommentarer:

  1. Spennende å lese. Vakker er den også. Liker så godt den limegule fargen når de blomstrer.
    Fra og med i år er det blitt forbudt å selge den her i Norge.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  2. Det rådet har jeg hørt om før, men har aldri prøvd det selv. Salicylsyre er jo det som er i bl.a i smertestilende midler, så det gir jo mening. Men de sprer seg godt, så det er sikkert derfor de ikke skal selges her i Norge mer som også gjelder lupiner og andre som sprer seg veldig.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  3. Men så intressant, kände inte till detta om daggkåpan. Den stiger i värde. Tack.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Er egentlig veldig glad i Marikåpe som den heter i Norge. Duggkåpe var et bedre navn:-) Morsomt å lære noe nytt om planten, du kan virkelig mye !
    Den er flott på det siste bildet.
    Nyt vårdagene.
    Eirin

    SvaraRadera
  5. Gillar daggkåpan starkt, ännu mer nu, efter din information :) Tycker att den är en fantastiskt vacker marktäckare, brukar (om jag hinner) klippa bort vissna blommor då det annars inger ett ganska skräpigt intryck i mitt tycke.

    SvaraRadera
  6. Spännande läsning. Daggkåpan är en av många favoriter här i trädgården.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  7. Spännande läsning. Daggkåpan är en av många favoriter här i trädgården.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  8. Daggkåpan är verkligen en tjusig växt - även utan de medicinska egenskaperna. Men, i en liten trädgård som min går det tyvärr inte att odla här tack vare den enorma spridningseffekten. Ibland får man läsa att bara man klipper bort blommorna så slipper man spridningen...men varför ska man då ha den? Och har man, som jag, försökt klippa bort blommorna på ett antal meter daggkåpa så inser man att det är det enda man orkar med i princip ;-))! Det är ju som du skriver mycket pga blommningen som man vill ha den. Nu har jag dock skaffat mig den lilla varianten Alchemilla epipsila, liten praktdaggkåpa, som lär vara mer beskedlig än jättediton. Vi får se.
    Roligt att läsa vad man kan använda den till mer än bara lyst.
    Ha det gott Laila!

    SvaraRadera
  9. Daggkåpan är verkligen en tjusig växt - även utan de medicinska egenskaperna. Men, i en liten trädgård som min går det tyvärr inte att odla här tack vare den enorma spridningseffekten. Ibland får man läsa att bara man klipper bort blommorna så slipper man spridningen...men varför ska man då ha den? Och har man, som jag, försökt klippa bort blommorna på ett antal meter daggkåpa så inser man att det är det enda man orkar med i princip ;-))! Det är ju som du skriver mycket pga blommningen som man vill ha den. Nu har jag dock skaffat mig den lilla varianten Alchemilla epipsila, liten praktdaggkåpa, som lär vara mer beskedlig än jättediton. Vi får se.
    Roligt att läsa vad man kan använda den till mer än bara lyst.
    Ha det gott Laila!

    SvaraRadera
  10. Intressant läsning om daggkåpan. Ibland så är det enkla det som är vackrast. Ha det gott.

    Ps, vilket urtjusigt orangeri i förra inlägget!

    SvaraRadera
  11. En spännande växt och väldigt fotogenisk också :) Den läkande kraften har jag hört om men att koka thé på några blad var nytt.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  12. ¡Hola Laila!!!

    ¡Que buena receta nos dejas,amiga: tú siempre cuidándonos nuestra salud! Yo sigo tu consejo, estoy tomando las infusiones de ortigas y, por cierto no saben nada mal. Hasta parece que me encuentro mejor,
    Es ésta una entrada maravillosa donde aprendemos a cuidarnos más sanamente con cosas naturales y súper económica!... Me encanta esa huerta con ese pequeño invernadero que puede dar para mucho, debe ser un oasis para ti.

    Ha sido un inmenso placer pasar por esta tu casa donde aprendo algo nuevo algo bello.

    Te dejo mi gratitud y estima.
    Un abrazo y se muy muy feliz. Hasta otro momento que pueda pasar.

    Estoy un poco delicada de salud, y me tomo todo con más calma.





    SvaraRadera
  13. Växten du frågade efter hos mig är blodört, en av mina favoriter även om blomningen är superkort.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Sååå intressant om daggkåpan, jag råkar dessutom gilla den. Vacker med sin anspråkslösa färg och passar så bra som dämpare i planteringar.

    Kram!

    SvaraRadera
  15. Roligt att läsa om daggkåpan. Ja någonstans ifrån kommer ju alla läkemedel en gång, frågan är bara hur man lyckats utröna att man tar det för den åkomman osv, mycket testande, men mycket intressant!
    Agneta

    SvaraRadera
  16. Det är roligt att läsa om nyttan av växterna. Tror jag ska prova daggkåpans salicylsyraeffekt. Brukar använda älggräs när jag är ute efter salisylsyra men det smakar ju bäver.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  17. Ja, tänk att daggkåpan som är så vacker också kan göra så mycket nytta. också intressant att det inte är dagg som samlas i mitten av det skålade bladet. Får ge mig ut och provsmaka i morgon bitti.
    Allt Gott! Anna-Karin

    SvaraRadera