fredag 22 juli 2016

Myskankor, äkta gutefår och stockrosor, stockrosor

Familjen på Gotland har nitton myskankor, elva gutefår och mängder av stockrosor.

Myskankorna bor i ladugården och får gå fritt ute om dagarna trots att det är gott om räv och havsörn i trakten. En eller annan anka/älling stryker tyvärr med.

De börjar dagen med att sola och bada i baljorna på lagårdsbacken.


Sedan tar de gärna en sväng till fruktträdgården nu när vinbär och krusbär är mogna.  Jag rensade kirskål under bärbuskarna och plötsligt var jag omgiven av ankor.


Ibland  går de vidare till köksträdgården och letar sniglar men när vi var där traskade de alltid till dammen i den så kallade Parken mellan gården och landsvägen. Jag ska försöka få hjälp att lägga in en videosnutt där jag skuggar dem under promenaden, det vill sig inte när jag försöker. Nu får ni nöja er med bilden på en öde damm. Här stannar de till sen eftermiddag då de vaggar tillbaka till lagårdsbacken och när det börjar skymma går de in och boar sig i halmen.


En dag följde jag med Alba ner till fårhagen på stranddelen deras ägor. Hon visslade en stund och så småningom kunde jag se en liten skymt av några av gutefåren, en ursprunglig lantras. Dessa får härstammar från den flock som levde förvildade på Gotska Sandön när man beslutade att försöka rädda och bevara dem.

Det är bara ledartackan och en tacka till som är riktigt tama. Ledartackan har fått namnet Ester-Blenda och hon gosar gärna med barnen. Mig tittade hon misstänksamt på - eller var det på Tim vid min sida?


Efter några dagar på gården upptäckte jag att hälften av alla bilder jag tagit var på stockrosor. Familjen har samlat frön var de kommit åt och bara strött ut runt husen. Sååå fint, eller hur?

8 kommentarer:

 1. Gården verkar ju vara hur fin som helst. Stockrosorna du skrev om i förra inlägget passar perfekt in i miljön. Så där skulle man bo .....
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Laila!
  När stockrosorna växer i sin rätta element finns det få blommor som kan tävla med dem - ja, kanske de där väldigt välmående rosorna. På södra östkusten och öarna därnere är de riktiga blomsterparadisen för stockrosor och bukett-/busk-/och klätterrosor. Det du ser på Gotland ser man även på Öland och på fastlandet i Kalmar. De är regioner som får mig att längta att få bo där någonstans. Kanske beror det på att jag som krigsbarn i Sverige fick tillbringa två somrar någonstans i dessa regioner.
  Tack för härliga bilder!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 3. När jag ser dina bilder Laila så får jag en vision av vad ordet idyll innebär.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så flott det var der, og nydelige stokkroser! De passer så godt til sånne steder og hus.

  God helg!

  SvaraRadera
 5. Rena idyllen med ankor, får och stockrosor :) Tänk att få växa upp på en sådan plats :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar miljö. Jag älskar Gotland men åker dit alltför sällan nuförtiden.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Fina stockrosor och trevliga djur :)

  SvaraRadera
 8. Underbara stockrosor, ja allt verkar väldigt vackert.
  Hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera