lördag 23 juli 2016

Ovälkomna gäster - och välkomna

Härom morgonen möttes jag av den här synen i köksträdgården:

Min fina rödnerviga mangold avgnagd ner till fotknölarna! Inget annat i hela trädgården var stulet vad jag kunde se och högst på listan över misstänkta gärningsmän hamnade Haren som brukar komma på besök ibland. Nåja, mangold brukar ta sig efter ganska hårdhänt skörd tänkte vi. Det kunde varit värre.


Det blev värre. Nästa morgon var mina nygallrade och otroligt fina rödbetor avbetade. Potatisblast, sockerärter och violer(!) hade man också smakat på. Nu var det ingen tvekan. Rådjur.
Johan inspekterade inhägnaden och fann att stängslet bakom några stora granar bortom kökslandet hade lossnat lite från en stolpe och tryckts in. Lagom för ett rådjur att passera och festa loss.


Märkligt nog hade alla våra rosor skonats både de nära köksträdgården

 och de uppe vid torpet.

Nu är hålet i stängslet lagat och vi hoppas slippa fler fyrbenta besök men tar gärna emot tvåbenta sådana. Igår kom Mariana och Börje med bloggen M/S DESIGN. I fjol inför färdigställandet av hönshus och hönsgård besökte vi deras fantastiska hus, trädgård och hönsgård och lärde oss massor. Nu blev det äntligen av att de återgäldade besöket och inspekterade vår skapelse. Vår hönsgård fick godkänt 


och det verkade som om Mariana tyckte att vår idé med tidningar i stället för strö under sittpinnarna var tilltalande. Lättstädat och odammigt är det i alla fall.


Givetvis visade vi också Orangeriet som just nu är tömt på det mesta av sitt innehåll eftersom Johan målar innertaket.


Börje som är sotarmästare gav oss goda råd  när det gäller placering och val av kamin som ska stå vid murstocken till höger i bild. Tack Börje!


För övrigt är det alldeles för varmt om dagarna för att jag ska får något gjort mellan elva och sex, och sedan kommer myggen. Alltså går jag upp vid femtiden och jobbar tills jag dånar. Vattnar, rensar, städar hos hönsen (min vecka) och skördar. Idag tog jag upp de sista av årets vitlökar som blivit superduper!


PS
Den här spektakulära besökaren kryper just nu omkring och mumsar på ett ogräs i grannens trädgård. 


Den är drygt 6 cm lång och heter Blågrått nattfly, Cucullia lactucae. Så här ser den ut när den blir "färdig":


Så länge som den käkar ogräs får den sortera in under kategorin Välkomna Besökare.

12 kommentarer:

 1. Vilken fin vitlök men så trist med rådjuren. Ja värmen är krävande, slipper tack och lov myggen.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så ledsamt när man pysslat och fixat med sina sådder och sedan får de uppätna av rådjuren :( Skönt att ni fick ha rosorna ifred i alla fall:) Sagolik fin vitlök har ni fått i alla fall:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Det är så tråkigt när någon objuden gäst tar för sig. Värmen gör att det inte blir mycket gjort på dagarna, men då får man passa på att njuta.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 4. Va trist att ni fick ovälkommet besök! Rådjur kryllar det av i vårt område också och det händer att de lyckas ta sig in i trädgården vilket inte är roligt!
  Va fint ert orangeri blir, jag ser framemot att se bilder på det färdiga resultatet så småningom!

  SvaraRadera
 5. Attans retligt med rådjuren! Här har vi klarat oss hittills, peppar, peppar...
  Håller med dig om värmen. Jag försöker också komma ut tidigt och ger upp vid elvatiden. Sen blir det två timmars vattning på kvällen när man orkar röra sig igen.
  Och hönsen har ju det så fint. Verkar praktiskt med tiningarna.
  Lökarna ursnygga!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Tråkigt med besökare som äter upp fel saker och inte det man bjuder på :) Ang kursen med läkeväxter, ja, vi använde äkta grejor :) Hon är välutbildad och har läst en massa olika kurser och utbildningar. Och vår ringblomssalva är riktigt knallgul! :) Tänkte på dig flera gånger under helgen :)

  SvaraRadera
 7. Tänk att även jag kan sälla mig i leden för folk som går tidigt upp på morgonen och tar lång paus på dagen p.g.a. värmen och så på kvällen när bene orkar röra på sig på med vattenslangen. Vi fick 200 mm efter midsommaren och till för en vecka sedan och det är redan på sina håll snustorrt.
  Hönsen ser ut att ha det prima. Säga vad man vill om de ovälkomna fyrbeningarna men dumma är de inte;-))! Tänk att de hittar den minsta defekten i staketet och utnyttjar den ;-) Synd dock om dina grödor.
  Så fint det blir i orangeriet! Ska bli kul att få se här på bloggen hur det kommer att bli till slut.
  Var rädd om dig!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 8. Djur är djur. Vilket trevligt besök ni fick. Underbart med all kunskap i bloggvärlden! Inte för att jag ska ha höns just nu men jag vet ju vilka jag ska fråga. Själv testar jag dina recept och växtkunskaper. Gör älgörtste och salva på rölleka, känner mig som en häxa light;))
  Kram

  SvaraRadera
 9. Tråkigt att rådjuren hade tagit sig in och mumsat. Det går fort när de kommer!
  Blir sugen på att skaffa höns när jag ser och läser om dom:)
  Den vita vallmon dök upp blad de dubbla rosa jag hade sått. Kan inte minnas att jag har sett den tidigare, men jag ska spara frön. Maila din adress så skickar jag när de mognar:)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 10. Rackarns elände med rådjur, hoppas ni slipper dessa trädgårdsvandaler nu då ni fixat ert stängsel. Här i norr slipper vi som oftast rådjur då de är sällsynta här, men å andra sidan så har vi älgarsom älskar trädgårdsväxter lika mycket som rådjuren.
  Smart med ett stängsel.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Men hur fräck får de vara, om det är stängslat, om än med nån glipa, så måste de väl fatta att det inte är meningen att man ska ta sig in och servera sig själv ena gottebordet efter det andra... Mangold som är min absoluta favorit i trädgårdslandet (och lite annat också). Jag pausar också mitt på dagen, men riktigt så tidigt kliver jag ändå inte upp. :)

  SvaraRadera
 12. Det var jätte trevligt att få besöka din/er fina trädgård och titta på hönshuset som var kanon, blev också mycket imponerad av den fina utegården ni gjort till hönsen.
  Stor kram
  Mariana
  Mariana

  SvaraRadera