fredag 8 juli 2016

Hängig höna botad med älgörtste

För en tid sedan upptäckte jag en morgon att en av våra hönor, Linnea, mådde dåligt. Hon satte sig i ett hörn av hönsgården, uppburrad och med hängande huvud och en ögat var igenklistrat. Grannen och "medmatten" Jeanette och jag hjälptes åt att inspektera henne. Lite mysko andning också och märkbart svullna ögonlock vid det rinnande ögat. Jag började med att göra en koksaltlösning (man kokar upp 1 dl vatten och 1 kryddmått salt och låter svalna) att badda ögat med. Det gick bra, fick bort kletet och Linnea satt alldeles stilla i Jeanettes famn. När vi släppte ner henne satt hon åter stilla och såg hängig ut. Dags att fundera ut nästa åtgärd.

Jag erinrade mig att jag snappat upp någonstans på en hönshemsida att man kan pröva att ge förkylda höns en lite bit av en alvedon. Gick in och letade och hittade sidan där dosen var 1/8 av en normal alvedon, inbäddad i en bit ost. Samtidigt hittade jag inlägg där man varnade för acetylsalicylsyra till djur, bl.a. höns, eftersom den kan skada levern. Så synd att inte älgörten slagit ut än, tänkt jag, det innehåller salicylsyra utan komponenten "acetyl" och är betydligt snällare mot kroppens organ.

Då erinrade jag mig att jag i frysen fortfarande hade kvar en påse med några kuber koncentrerat te av älgörtsblommor sedan i fjol. Praktiskt att ha till hands om något barnbarn skulle få feber. Nu blev det Linnea som fick lite utspätt älgörtste ett par gånger om dagen. Fyllde en liten pipettliknande "spruta" med te och så upp med lilla näbben och in med te. Inga större protester. Hon blev snabbt piggare. Efter två dagar var hon som vanligt igen.
Ögat baddade jag med svagt kamomillte under några dagar, "rinnet" försvann och så småningom svullnaden även om det tog ganska lång tid.

Eftersom älgörtstiden nalkades började jag läsa på om Filipendula ulmaria som växten heter på latin för att uppdatera mina kunskaper och presentera ett inlägg om älgört i min serie Veckans Vilda Växt. Jag läser fortfarande när inte trädgården skriker på akutåtgärder och det gör den hela tiden i torkan och värmen... Det är knepigt som icke auktoriserad att få tillgång till vetenskapliga publikationer på nätet, men mina efterforskningar går framåt. Hade jag när Linnea insjuknade vetat det jag tror mig veta idag så hade jag fortsatt att ge henne älgörtste tills ögonsvullnaden försvunnit, men varför berättar jag om i ett kommande inlägg. I väntan på det kan du skynda dig ut och samla älgörtsblommor samt läsa mina tidigare inlägg i ämnet genom att klicka på Älgört under Etiketter i högerspalten.
19 kommentarer:

 1. Hönan Linnea kunde inte bo bättre och få så fin hjälp som hos er. Skönt att hon blev bättre!
  Rosorna har börjat blomma även här. Det är ljuvligt att gå och sniffa i dom, eller känna doften när man vattnar.
  Ang. inlägget med bönor tidigare så grodde en av alla gamla bönor jag hade, resten möglade bort. Jag hade inga större förhoppningar så det var kul.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Så vansinnigt intressant,o vilken tur att du hade i frysen :) Tänk om alla djur hade det så bra som dina höns, då hade jag varit lycklig :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vilken kunskap du besitter och Linnea har säkert fått den bästa omvårdnaden.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att Linnea bor hos dig med dina kunskaper och med så stor empati.

  SvaraRadera
 5. Så godt at høna ble bedre av din behandling, og så mye du kan!

  Ha det godt

  SvaraRadera
 6. Verkligen fiffigt och bra jobbat! Tänk att du hade te i frysen. Här har älgörten blommat ett tag och det är hög tid att förnya mitt lilla lager. Behöver sällan använda så jag nöjer mig med att koka om situation uppstår.
  Allt gott
  /Anette
  Vad är det för bra hönshemsida du hittat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar hitta en del bra inlägg på alternativ.nu och deras forum.

   Radera
 7. Ja du kära fru Fagerdala! Du upphör inte att impa! Tänk vilken otrolig tur för Linnea att få vara höna just hemma hos dig!
  Älgört låter som om jag skulle behöva samla på. Jag har ju ständiga inflammationer både här och där men tål inte acetylsalicylsyra, men kanske tål jag, likt Linnea älgörten? Det är kanske just acetylen jag är överkänslig emot? Ja, du är helt makalös, modern "häxa" :-))!
  Kram! /Anja

  SvaraRadera
 8. Åh vad bra att naturens medikamenter hjälpte Linnea. Nu blev jag inspirerad att kliva över vägen till mossen och plocka älgört, särskilt när jag läste ditt äldre inlägg om den. Har tänkt att prova och göra älgörtssaft också. Hoppas den inte har blommat över än...allt är så tidigt i år. Så fint orangeriet blev Laila, vilket njutarställe!
  Idag njuter jag av att det regnar utanför fönstret...äntligen! och så fick jag lite rast :) Allt gott till dig!
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Riddarsporrarna i mitt inlägg är frösådd, men inte årets. Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Vad bra att du kunde hjälpa henne!
  Ska spana in om det växer älgört i närheten, har rosa blommande i trädgården men antar att det ska vara den vilda sorten.
  Tack för tipset
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Stackars lilla Linnea och vilken tur att ni kunde hjälpa henne. Brukar gärna nypa i älgörten lite eftersom jag tycker om den starka, som jag tycker lite mint-kamfer-lika doften. Visste inte att den hade febernedsättande effekt. Tack!
  Önskar fin fortsatt vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Lärorikt, som vanligt, att titta in till dig och din blogg. Älgört är dessutom vackra, tycker jag. Jag har en planta "Amerikansk älgört" (tror jag den heter på svenska) i rabatten. Den ser lite ynklig ut just nu (flyttad!), men verkar pigg och växtvillig. Blommorna blir rosa.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 13. Ja, tänk vilka resurser som finns i naturen runt omkring oss. Ska läsa på mer om älgörten, men har ju redan fått lära en hel del tack vare dig.
  Så bra att höna blev piggare.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Hej! Jag har plockat älgräs här nu och undrar hur mkt älgräs och vatten du tog när du kokade upp starkt te för att frysa in i iskuber :) Mvh June

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket vatten att det precis täcker blommorna.

   Radera
 15. Men vad bra att du kom på det där! Det ska jag också försöka göra. Jag brukar ju ofta ta vara på älggräset, men hittills i år har det bara blivit saft.

  SvaraRadera
 16. Amigo Verdadeiro é muito raro,
  É como ter dois anjos da guarda.
  Um enviado dos céus, e um enviado da vida,
  Ambos criados por Deus!
  Por você ser tão especial
  é que estou aqui , embora atrasada
  para desejar um feliz dia do amigo.
  Sinto no coração....
  Saudades.
  Tristezas.
  Por estar longe de você.
  Tudo fiz para estar aqui
  na sua casa virtual onde sempre
  encontro as portas abertas para
  eu entrar.
  um abraço carinhoso.
  Estou a viajar pelo espaço infinito.
  Semeando Amor.
  Evanir.
  Na postagem deixei dois mimos
  pode levar se vc gostar.

  SvaraRadera