söndag 11 september 2016

Var rädd om mig!


Jag heter Limax maximus, vanligen kallad pantersnigel eller leopardsnigel, på norska boaskølsnegle, och jag bor sedan några år i Fagerdala trädgård även om mina förfäder ursprunglingen är invandrare, inplanterade i Sverige under nittonhundratalet. 

Här i trädgården har jag alltid varit fredad, främst för att Laila tycker att jag är så snygg, men också för att hon aldrig ertappat mig på växande gröda. Och nu i år när vi plötsligt har blivit väldigt många Leoparder, som hon helst kallar oss, har hon bestämt sig för att ta reda på mer om oss. Bland annat vet hon nu att jag hjälper jag henne i jakten på spansk skogssnigel, den så kallade mördarsnigeln. Det är nämligen jag som är den verkliga mördarsnigeln, jag är ett rovdjur  och jagar och äter andra sniglar levande medan den spanska skogssnigeln mumsar sig sig sina döda släktingar (och Lailas odlingar). 

Så nu har Laila och Johan beslutat att ta extra väl hand om mig och mina artfränder genom att inte beställa några nematoder och genom att sluta lägga ut järnfosfat som skadar alla sniglars matsmältningsorgan, även våra. Handgriplig bekämpning med sax och påse är det som gäller här för spansk skogssnigel, åkersnigel och trädgårdssnäcka. Själv kryper jag lugnt vidare.

I ett kommande inlägg berättar vi mer!

9 kommentarer:

 1. Jeg har "bare" sett 3 mordersnegler i år, og de er også de første jeg har sett. Det med nematoder har jeg også tenkt på, for det dreper jo alle typer av snegler. Saks er nok det beste, ja!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Laila för kommentaren på min blogg och din oro varför jag inte bloggat på länge. Så väldigt omtänksamt av dig! Jag har helt enkelt inte riktigt tagit mig tid. Har varit en hel del annat och jag har fortfarande inte riktigt full speed efter tumöroperationen. Men nu måste jag skriva något inlägg i alla fall. Inspirationen kom liksom tillbaka en smula.
  Kul också att lära lite mer om pantrarna i trädgården.
  Kram och ha en skön dag
  Kristina

  SvaraRadera
 3. Har inte behövt använda snigelgift på hela sommaren eftersom spanjorerna har varit få och fullt klippbara, men idag funderade jag på om det var dags för en omgång för att förebygga inför nästa år. Då vänder jag på en bräda och hittar en panter - årets första! Det är bara att klippa vidare. :)
  Ha en bra vecka /Lotta

  SvaraRadera
 4. Spännande läsning! Har hört om pantersniglarna tidigare och jag får för mig att jag ser fler och fler. Jag är rädd om dem i vart fall. Häromdagen såg jag en svart skogssnigel - det var länge sedan.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Pampig snygging! Hittar nån då och då även här. Senast flyttade jag en till en jobbig rabatt med mycket snigelgodis. Tänkte det kunde bli dess nya revir och jaktmark. Hoppas det funkar.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Vilket vackert foto! Har inte så ofta hittat pantersniglar hos oss men gör jag det så låter jag bli dem :) Kul läsning:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. De där sniglarna har jag gott om. Blir väldigt länga och feta.
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Tycker mig se dom oftare i trädgården. Kan det bero på att de finns mer av de andra också...fast jag inte sett det. Jag låter pantrarna vara, ibland flyttar jag bara på dom.
  Så bra att fröna kom fram:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Ja visst är vi rädda om pantersnigeln! Den finns hos oss med och får hållas - så klart!

  Kram, Anja

  SvaraRadera