torsdag 29 december 2016

Hemma igen

Julhelgen på Gotland blev helt underbar! Vädret var fint och jag passade på att bekanta mig närmare med alla djur som bor på gården:

Gutefåren som blivit mycket sällskapligare nu när de går i inhägnader kring ladugården.


Ankorna som vimlar omkring överallt


Tre nya lagårdskatter som håller råttfritt i uthusen, här syns två av dem, ganska skygga än så länge


till skillnad från innekatterna av rasen singapura, en av de minsta kattraserna.


Höns finns här också och en helsvart tupp som ser beskedlig ut när barnbarnet lyckas lyfta upp honom i famnen men som skoningslöst anfaller om man vänder ryggen till! Inte roligt!


Alba visade sin fantastiska ateljé på laduloftet .


Massor av god mat har vi stoppat i oss, störst succé på julbordet gjorde svartkålen som jag tillagar så här:

300 g finskuren svartkål (jag tar bort det grövsta på "skaften")
1 dl finhackad gul lök
2-3 hackade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 dl grädde
salt och nymald svartpeppar
1,5 dl riven parmesan
2 dl rostade pinjenötter

Jag börjar med att rosta pinjenötterna. Sedan fräser jag lök, vitlök och svartkål i olivolja i en stor stekpanna och rör om med en stekspade  under några minuter. Tillsätter grädden, det hela får puttra ytterligare några minuter, smakar av med salt och peppar, tillsätter parmesan och till sist pinjenötterna. Om pannan behöver värmas på innan servering väntar jag med parmesanen och pinjenötterna.

Här hemma har jag tagit itu med vedhuggning. Lagret av stockar har blivit ansenligt, drygt tre kubikmeter, så jag har inga sysselsättningsproblem den närmaste veckan!



Den suveräna vedklyven får jag låna av en av våra fantastiska grannar!

12 kommentarer:

  1. Så mange fine dyr, og utrolig søte katter! :)
    Vedkløyver er en god ting å få låne! Det er et fantastisk redskap som gjør arbeidet med veden mye lettere.

    God nytt år, Laila!

    SvaraRadera
  2. Kul att ni fick en fin jul på Gotland!
    Det är härligt med så mycket djur.
    Vi har en mycket trevlig och ursnygg tupp som inte är så högljudd om dom vill koka gryta på den elaka.
    Ha en bra fortsättning och ett riktigt gott nytt år
    Mariana

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastiskt fin jul ni måste ha haft med så många trevliga djur av lite ovanligare slag.
    Julbordet med all mat ser riktigt gott ut. Svartkål är något som jag aldrig ätit men säkert gott.
    Önskar er ett riktigt gott slut och ett Gott Nytt År.

    SvaraRadera
  4. Så mysigt de har det med alla djuren och julbordet ser så mumsigt ut.
    Vi tillagar svartkålen på ungefär samma sätt. Vi har en smalvariant också och använder olika nötter eller solrosfrökärnor. Ibland smaksätter vi med saffran. Jätterbra recept!
    Gott slut och Gott nytt 2017
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga bilder ! Så klar kan inte en sådan jul misslyckas.
    Så trevligt att du ger recept på en rätt som jag verkligen har saknat. Svartkål är så fantastiskt vacker gröda, men det känns lite trist att inte ha kunnat använda den till mat. Det här receptet sätter min matfantasi i gång:-)
    Ett gott slut !
    Kram, Anja

    SvaraRadera
  6. Ja, det må jag säga var förtjusande bilder, som att gå 50 år tillbaka i tiden. Jag förstår att ni haft en underbar jul i den miljön!

    En vedklyv är en nödvändig apparat när man skall hålla med egen ved, snabbt och smidigt går det.

    Gott Nytt År 2017!

    SvaraRadera
  7. Ser verkligen mysigt ut på Gotland:) Självklart att julfirandet blev perfekt i sådan miljö :) Julbordet ser fantastiskt läckert ut. Bra att ha grannar med proffsiga verktyg, nu går nog klyvandet som en dans :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  8. Instämmer - så vackra djur! Men förstår att inställningen till tuppen är kluven. Skönt att ha tillgång till verktyg som förenklar och snabbar upp.

    Gott Nytt År! Kram, Carina

    SvaraRadera
  9. Ser ut som att ni haft en härlig tid på ön :) Gott nytt år till dig med!

    SvaraRadera
  10. Ni verkar ha haft det underbart! Och svartkålen låter väldigt god! Gott slut och Gott nytt år!

    SvaraRadera
  11. ¡Hola Laila!!!

    Muuuu que ricos manjares se ven en la mesa, una receta que debe sabe a gloria y todo con productos naturales, eso es maravilloso.

    Se ve que es inviernos ahí en Suecia, lo digo por la cantidad de leña. Es saludable y es un privilegio vivir en el campo, da trabajo es verdad, pero sabes lo que comes, y además respiras aire puro que oxigenando los pulmones.
    Es un pogs precioso como todo lo que nos dejas. Perdona mi ausencia, no estoy pasando mi mejor momento de salud y voy muy despacio.


    SvaraRadera
  12. Un abrazo con mis mejores deseos de felicidad para la entrada del año nuevo. Que todos tus sueños se hagan realidad.

    Un besazo, reina.

    SvaraRadera