fredag 13 januari 2017

Favorit?

Dagens tema i Blommig Fredag är Min favorit. Första reaktionen är: Lyfta fram en art i vår trädgård som Favorit? Omöjligt! Nästan alla är ju favoriter på sitt sätt, annars skulle vi inte ha dem. Ett släkte då? Välja mellan pioner, rhododendron, rosor, tulpaner, nävor, klematis? Omöjligt!

Om jag vidgar begreppet till Rabatter? Ska jag välja lättskötta Söderrabatten som blommar från tidig vår tills snön kommer?


Eller den något knepigare Pionterrassen som är som gläder oss oavbrutet från de första krokusarna till höstanemonerna och vackert vintergräs?


Eller kanske Surjordsrabatten, även kallad Woodland? Grön året om, ett färgfyrverkeri under maj-juni, lättskött som få


eftersom ogräset inte får en chans:


Är det kanske den som är Favoriten? Omöjligt att välja. Men faktum är att här finns några plantor som jag definitivt skulle ta med mig om vi på grund av ålder och krämpor skulle bli tvungna att flytta till en liten radhusträdgård eller liknande:


Alla Rhododendron med silvrigt impediment


och alla vitblommande azaleor med ljuvlig doft och fin höstfärg!

Men med på flyttlasset skulle även finnas ett tjugo- trettio- fyrtiotal andra favoriter av olika slag. Så jag får väl passa på dagens tema...

17 kommentarer:

 1. Ja, hur ska man kunna välja? Jag lät magen styra och valde sparris. Men visst, det finns många, många andra växter som är helt makalösa.
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Man kan väl få ha många favoriter. Snyggt med de små buskarna och det vintergröna tillsammans med perenner. Försöker få in mer av det.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Hehe, ja du lyder som meg ;)
  Vanskelig å velge...
  Vet du hva den Rhododendronen heter? Utrolig vakker!

  Ha det godt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skissen över vårt Woodland med alla namn har tyvärr försvunnit. Genom kontakter fick vi handla plantor direkt hos en stor plantgrossist i Skåne för många år sedan och de som fortfarande är mina älsklingar i surjordsrabatten kommer därifrån.

   Radera
  2. Ok. Det var jo trist, men det er sånt som skjer. Veldig fin!

   Radera
 4. Ja du, skulle bli "fasansfullt" att välja ett fåtal favoriter om vi skulle flytta :) Det skulle jag inte klara! Underbara bilder du visar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Inte fel att ha många favoriter, alla dina rabatter ser härliga ut.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det svårt att välja EN favorit. Det är nog som du skriver omöjligt. Möjligtvis kanske man kan ha en storfavorit per månad!? Jag funderade åt det hållet när jag valde vy för årets månadsbilder från Evatorp. I januari hade jag förhoppningar om en julros, men det verkar som om det var någon annan som också gillade den som var på G strax efter nyår.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 7. Tycker så mycket om bilderna av surjordsrabatten. Och jag har ju redan flyttat med mig alla mina rhododendron inkl en gigantisk Rh yakushimanum en gång. Så kanske borde det varit min favorit. Fast tänker som du... ..det finns många favoiter.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Åh, så mycket vackert! Tack.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 9. Vilken tanke... Vad skulle man ta med sig vid en flytt?
  Hade du frågat mig för 10 år sedan vart jag ville bo när minstingen som snart är 19 flyttat hemifrån hade jag sagt att jag ville flytta ut på landet. När jag tänker tanken i dag så kan jag inte tänka mig att flytta och lämna alla växterna!! Men en dag blir det ju kanske så och hur ska man välja? Näe, jag passar jag med...

  Kram och dina frön skickar jag i helgen :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. He-he :) Det er jo bra, da, at favorittene står i kø...
  God helg!

  SvaraRadera
 11. Omöjligt att välja en favorit, håller med dig. Dessutom växlar det över tiden, oftast gillar jag någon ny växt som jag införskaffat tills det är dags för ett annat nyinköp att överta rollen.

  Jag har nog mera favoritplanteringar än enskilda växter, en plantering där både växter och utformning har lyckats bra.

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Ja det finns så många favoriter, helt omöjligt att välja. Pioner går ju alltid hem. Blommar rätt kort period men väljer man några olika kan man få en lång blomning. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 13. Vacker trädgård med alla fina rabatter, din Pionterrass är så vacker.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 14. Hehhee Laila! Så är det. Att välja en favoritväxt liknar närmast tortyr;-). Även jag har funderat på vilken/vilka växter som skulle få följa till radhuslängan eller balkongen och det är inte lätt! Men, vi, du och jag, är inte där riktigt än! Den dagen - den sorgen!

  Ha det gott!
  Kram! Anja

  SvaraRadera
 15. Enastående vackert!!!
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera