onsdag 17 maj 2017

Äntligen!

Varje år har det varit samma visa. Baljväxtsådderna och särskilt bönorna har krånglat minst sagt. Har sått i pottor efter alla konstens regler, ibland har jag blötlagt innan sådd, ibland inte. men har de grott? Högst sporadiskt om alls. Inköp av nya fröpåsar, klagomål till fröfirmorna. Till slut har jag oftast lyckats få fram tillräckligt många plantor för en hygglig skörd men det har känts alltmer motigt att alls så bönor. Hade tänkt skippa dem helt i år men Johan plockade åt sig några fröpåsar med höga vaxbönor och brytbönor när vi var på trädgårdsmässan. Jaha. Suck.

 Men så erinrade jag mig arr Anja med Anjas Hill hade ett inlägg tidigare i våras där hon visade hur hon får luktärter att gro snällt och lydigt. Hon lägger dem mellan några lager av våtstarkt hushållpapper typ Torky, stoppar paketen i förslutbara platspåsar och placerar på värmematta. Om det funkar för luktärter borde det funka för motspänstiga bönor också, tänkte jag och plockade fram instruktionen. I förra veckan var det dags (trots snö över trädgården). Vaxbönor, brytbönor och sparrisärt hamnade i torkypaketen.

Och det funkar! Nittio procent av fröerna i samliga paket har grott! Tack, Anja!


Nu har jag placerad dem i dessa förträffliga sålådor för fortsatt förkultivering. Här är det brytärtorna som väntar på att täckas med finsållad kompost.


Får stå i rumsvärme tills plantorna börjar visa sig, då blir det svalt och ljust i väntan på att risken för nattfrost är över.

Rubrikens "Äntligen!" gäller även vädret. Värmen kom häromdagen och vi kunde åter jobba ute. 


Befriade en ordlingslåda från invaderande lönnrötter och planterade svartkål som växt sig stor och fin i orangeriet. Tacker med fiberduk mest för att hindra kålfjärilarna att lägga ägg.


Igår satte jag en del av potatisen. Använder en metod jag lärde mig för länge sedan av en gammal biodnamiker, ett färskt nässelskott bredvid varje potatis, inbillar mig att det bidrar till att vi får friska och fina skördar.


Johan ägnade dagen åt att lägga oftedalsskiffer utanför orangeriets östsida.


Den ursprungliga planen var att bara plattsätta precis framför ingången och sedan så gräs på resten av ytan.


Men när jag påpekade att vi kanske inte längre behöver använda halva lilla växthuset till vindskyddad matplats nu när vi har orangeriet så gick ha med på att skapa en möblerbar sittplats här i morgonsolen så att jag kan få inreda växthuset på ett mer ändamålsenligt sätt. 


"Äntligen" ropar jag också nu på morgonen eftersom det kommer lite regn efter lång svår torka. Hittills två komma sju millimeter, man får vara glad för det lilla...

Glada blev också sniglarna. Nyss haffade jag ett tjugotal när jag gick upp från växthusen. Så nu vet ni vad jag gör resten av dagen...

7 kommentarer:

 1. En masse problemer du har med ærter og bønner. Jeg plejer bare at putte dem i jorden og så kommer de op. Jeg venter med bønnerne til det er rigtig varmt i jorden. Bønner skal helst vokse lyn-hurtigt for at kunne konkurrere med skadedyr.

  Men her er varmen også startet i dag, og jeg har fundet shorts frem. Helt utroligt at mærke sommervarmen igen! Dejligt du også kan komme i gang i væksthuset nu. Og så lidt regn! Bedre end ingenting.

  Rigtig god arbejdslyst med det hele!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blir å dina vägnar Laila att metoden funkade för dina bönor!
  Och nu, kära bloggvän, kommer även sommarvärmen. Önskar innerligt att du får lite mer regn. Hos oss har det liksom varit helt perfekt hittills. Men, som du vet, bara hittills...;-)
  Ha det gott och kram!
  Anja

  SvaraRadera
 3. Så bra med gode tips som fungerer! Jeg skal prøve det med brennesler og poteter.
  Flott at dere også får litt regn. Her skal det komme 20 mm eller noe sånt i morgen. Nå har vi snart fått 200 mm siden begynnelsen av april, så her er det nok nå...
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 4. Så bra att du hittat en metod som fungerar! Ja, äntligen fick vi också regn, fast bra lite här också.
  Skicka mig din adress så kommer det små plantor av körveln:)
  Blir fint med skiffer och en sittplats!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Är ju bara så snyggt med skiffer! Tur att du fick med dig Johan i planerna.
  Åke Truedsson sa i sitt föredrag på Nordiska att Stockholmstrakten troligen bör så sina ärtor och bönor (ej bondbönor) i juni, så värmekrävande är de. Även jag har haft lite för bråttom och inte fått full grobarhet på alla, men jag har också några sorter kvar att så. Man vill ju så gärna komma igång.
  Längtar efter regn. Vågar inte plantera ut så mycket i denna torkan. Hoppas det inte blir som i fjol utan en droppe på hela sommaren. Det var alldeles för jobbigt. Inga sniglar i sikte ännu, men är beredd att kriga med hela arsenalen.
  Nässlan var ett nytt knep. Du kommer att få dunderfriska härliga potatisar!
  Allt gott och kram
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Oj då - nu börjar jag undra hur det har gått med de bönor och ärtor jag sådde för knappt två veckor sen. Det blir spännande att kolla på torsdag. Fint med en stensatt plats utanför orangeriet :)

  Men ett nässelskott per potatis får bli en sakt att komma ihåg till nästa år. Nu är potatisen redan planterad.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera